Strategii și Tactici de Relații Publice Aplicate în Cadrul Companiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În cea mai sintetică definiţie, campania de relaţii publice este un efort susţinut al unei organizaţii pentru a construi relaţii sociale demne de încredere, cu scopul de a atinge anumite obiective, efort bazat pe aplicarea unor strategii de comunicare şi evaluare a rezultatelor obţinute.

O asemenea campanie constă în analiza situaţiei comunicării şi a marketingului şi înţelegerea comportamentului consumatorului, într-un efort de a dezvolta strategii pentru folosirea mass media, a mesajelor şi a bugetelor alocate şi pentru a oferi un plan pentru a obţine avantaje din această situaţie.

Campaniile sunt eforturi ample, coordonate şi orientate către realizarea unor obiective specifice sau a unor ansambluri de obiective corelate, care vor permite unei organizaţii să-şi atingă ţelurile fixate ca (sau printr-o) declaraţie de principii.

Campania de relaţii publice nu este o activitate derulată la întâmplare, sporadic şi „după ureche" ; ea este o activitate planificată, structurată şi coordonată, prin care o organizaţie urmăreşte să-şi atingă obiectivele de relaţii publice specifice. În aceste condiţii planificarea unei campanii presupune parcurgerea unor etape bine definite, care se succed într-o progresie logică; astfel se evită risipa de resurse, timp şi bani. O importanţă deosebită în cadrul etapelor reprezintă stabilirea strategiilor şi respectiv a tacticilor aplicate in cadrul unei companii.

1. STABILIREA STRATEGIILOR

În relaţiile publice, strategiile se referă la conceptul global, abordarea sau planul general pentru programul desemnat să ducă la atingerea unui obiectiv. Tacticile se referă la nivelul operaţional: evenimentele, mass-media sau metodele folosite pentru a implementa strategia.

Strategia poate fi înţeleasă ca o determinare a scopurilor pe termen lung, ca un sistem de definire a cursului acţiunii şi de alocare a resurselor necesare pentru îndeplinirea acestor acţiuni.

Ea este deci un plan de acţiune care prevede liniile directoare şi temele majore ale unei campanii; strategiile pot fi mai largi sau mai stricte, în funcţie de obiectivul fixat şi decategoriile de public vizate.

În alcătuirea unui plan de campanie de relaţii publice trebuie aleasă cea mai bună (cele mai bune) strategie (strategii), care să ducă la atingerea obiectivului propus, în acest scop se poate alcătui o listă cu posibilele strategii; conţinutul listei depinde de creativitatea, cunoaşterea problemelor (dobândită prin experienţă proprie sau prin studiu), judecata critică, bunul-simţ ale specialiştilor în relaţii publice care lucrează la elaborarea planului.

Ideile pentru strategii pot să se bazeze pe:

- bagajul de experienţe profesionale ale specialistului: aceste acumulări teoretice şi practice oferă o anumită cunoaştere a categoriilor de public, a motivaţiilor, intereselor, valorilor, aşteptărilor acestora, a timpului disponibil, a limitelor de preocupare faţă de anumite probleme, precum şi a tipurilor de acţiuni care îi atrag, sau a istoriei şi culturii acestor categorii;

- studierea unor cazuri din relaţiile publice: prin acumularea de situaţii relevante şi reflecţia critică asupra lor, specialiştii pot scoate la lumină idei noi, care pot servi ca modele de strategii, în acest scop vor fi consultate ziarele şi revistele în care au fost publicate diverse articole referitoare la activitatea unor organizaţii sau publicaţiile de specialitate, unde apar studii de caz ce scot în evidenţă efortul depus de specialişti pentru a rezolva anumite situaţii; prin această documentare pot fi preluate idei de la cazuri mai vechi: puse în forme noi, adecvate situaţiilor specifice, aceste idei pot conduce la soluţiile căutate pentru o anumită campanie.

Alcătuirea unei liste cu posibile strategii. O astfel de listă oferă specialiştilor posibilitatea de a-şi concentra atenţia asupra elementelor care pot fi utilizate înainte de a se fixa strategia generală. Lista trebuie să fie cât mai cuprinzătoare, incluzând chiar idei care ar putea părea de nerealizat (prin costurile umane şi financiare prea mari); listele ample şi detaliate oferă o paletă bogată de sugestii şi permit alegerea soluţiei ideale.

Aceste liste pot fi alcătuite de un singur specialist sau de un grup ; în acest caz se recomandă folosirea unui brainstorming cu echipa care lucrează la planificarea campaniei, prin care să fie împărtăşite ideile, să fie discutate posibilităţile de îmbunătăţire şi să fie alese soluţiile optime. listă cu tipuri de strategii:

Observații:

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

Facultatea Tehnologia Informaţiei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii si Tactici de Relatii Publice Aplicate in Cadrul Companiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 479 cuvinte
Nr caractere:
19 063 caractere
Marime:
21.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!