Strategii de Colaborare în Echipă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele trei sarcini ale liderilor echipei

Conducerea echipei este unul dintre cele mai provocatoare activităţi ale unei companii: managementul emoţiilor, managementul rezultatelor şi asigurarea că există consistenţă în îndeplinirea sarcinilor.

Munca eficientă în echipă presupune respectarea unor concepte de bază precum un lidership adecvat, metode şi abilităţi de dezvoltare a unor mijloace noi şi îmbunătăţite ale muncii în echipă, rezolvarea problemelor şi managementul conflictelor. De aceea este foarte important ca liderul echipei să îndeplinească trei îndatoriri generale: crearea condiţiilor care să asigure îndeplinirea sarcinii, formarea şi menţinerea unităţii echipei, precum şi instruirea şi susţinerea echipei în vederea succesului.

În primul rând, crearea condiţiilor adecvate înseamnă să ne asigurăm că grupul are o sarcină precisă de executat şi că deţine resursele necesare atingerii scopului. Aceasta presupune un efort din partea liderului pentru a le pune la dispoziţie, dar trebuie să-şi păstreze şi fermitatea ca lider pentru ca membrii să ştie exact cine aparţine şi cine nu aparţine grupului, adică limitele grupului. Crearea unor aşteptări inadecvate în legătură cu limitele echipei poate genera conflicte. Mai mult, este recomandat ca o echipă să nu depăşească şase - opt membri.

În al doilea rând, pentru a crea şi menţine o echipă unitară, liderul trebuie să se asigure că membrii posedă deprinderile şi abilităţile necesare. De asemenea, şi diversitatea este importantă. Rolul liderului este acela de a încuraja echipa în scopul depinderii lucrului în grup.

A treia funcţie a conducătorului este de a instrui şi orienta echipa spre victorie, ceea ce presupune intervenţia pentru îndrumare şi susţinere în vederea realizării unui lucru eficient. Liderul trebuie să înveţe să fie sensibil la dispoziţia membrilor şi la cât de bine comunică şi interacţionează unul cu altul. Sunt bine primate încurajările pentru mai multe întâlniri, schimbul mai mare de informaţii şi sprijinul sugestiilor.

Conducătorii tradiţionali tind să dea instrucţiuni şi îndrumări, mai degrabă decât să caute sfaturi şi să joace rolul unor mediatori. Nu încearcă să integreze, ci să impună păreri, având mai mult un rol autoritar decât de susţinere. Liderii eficienţi ai unei echipe împărtăşesc responsabilităţile acesteia, încurajându-I pe membri să-şi asume răspunderea când lucrurile nu merg bine: “Care credeţi că este problema şi cum ar trebui să o rezolvăm?” Liderii vor încerca să coordoneze echipa ca pe un întreg, ceea ce presupune concentrarea asupra unor probleme cum ar fi dispoziţia generală - este echipa nervoasă, stresată, optimistă sau încrezătoare?

Cele trei elemente ale conducerii unei echipe

Conducerea echipei se referă la procesul de iniţiere a unor intervenţii strategice adecvate motivării şi îndrumării echipei. Liderul îi încurajează pe angajaţi să colaboreze şi să se susţină reciproc convinşi de faptul că grupul are capacitatea şi puterea de a executa sarcina propusă. Conducerea presupune intuiţie, judecată de fineţe şi risc. Mai mult decât atât, cere încredere şi chiar carismă.

Funcţia de lider implică formarea unei echipe în adevăratul sens al cuvântului mai exact presupune stabilirea unui scop convingător, formarea unui grup care să acţioneze eficient, asigurarea că suportul organizaţional ajută echipa să-şi facă datoria şi programarea atentă a intervenţiilor liderilor. Toate acestea necesită instruire deoarece liderii trebuie să-şi exerseze deprinderile de conducere pentru a le dezvolta.

Funcţia de conducere implică în mod categoric impunerea unei direcţii precise asupra activităţii echipei. Acesta nu este un proces democratic. Dacă ar rămâne la latitudinea membrilor, ei s-ar pierde în confuzia şi nesiguranţa create de încercarea de a atinge obiective multiple- rolul conducătorului este tocmai de a fixa orientarea generală.

Funcţia de conducere presupune modelarea sau proiectarea echipei, astfel încât să funcţioneze eficient prin atenţia acordată autorităţii, dimensiunii, configuraţiei şi vechimii echipei. Liderii vor comunica autoritatea pe care o au, acordându-le feedback util , vor lucra cu cât mai puţini oameni fără să fie afectată astfel calitatea serviciului. Este ideal ca grupul să fie diversificat în privinţa experienţei, deprinderilor şi specializărilor fucţionale ale indivizilor şi în privinţa caracteristicilor demografice cum ar fi vârsta, sexul şi cultura şi nu în ultimul rând să petreacă mult timp împreună pentru a-şi exersa însuşi secretul colaborării- vechimea optimă pentru succes. La şase luni liderii trebuie să reia aceste puncte şi să vadă dacă este nevoie de eventuale restructurări.

Funcţia de conducere include câştigarea suportului organizaţional care ajută echipa să-şi atingă scopul şi presupune acordarea unor recompense adecvate, instruirea corectă a membrilor, asigurarea resurselor necesare şi a informaţiilor referitoare la funcţionarea şi strategiile organizaţionale de care au nevoie pentru a fi siguri că vor contribui în mod semnificativ la activitatea organizaţiei.

Funcţia de conducere presupune planificarea potrivită a intervenţiilor în vederea succesului. Dacă echipa îşi vede de lucru şi e angajată intens în acesta, nu este recomandabil ca liderul să intervină, deoarece ar afecta eficienţa grupului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii de Colaborare in Echipa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 801 cuvinte
Nr caractere:
14 792 caractere
Marime:
24.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!