Specialistul în relații publice și new-media

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Specialistul in relatii publice si noile media

Relaţiile publice sunt o funcţie şi un factor de sprijinire a democraţiei, asigurând transparenţa proceselor, comunicarea corectă şi egală, încrederea reciprocă. A le prezenta şi practica, aşa cum se întâmplă la noi şi în alte părţi, ca o formă de manipulare a maselor prin fabricarea de imagini (false sau parţiale) reprezintă o degradare gravă a spiritului relaţiilor publice şi o mascare, sub acest nume, a unor practici din regimurile pe care le credem de acum dispărute definitiv.

Faptul că echilibrul şi buna funcţionare a societăţilor moderne depind de calitatea comunicării nu mai este de mult o noutate. Acest adevăr implică însă asumarea tuturor responsabilităţilor legate de procesele complexe de comunicare atât de către conducătorii diferitelor instituţii, cât şi de cei care au misiunea să medieze între aceste organizaţii şi marele public: jurnaliştii, în lumea de astăzi, fluxurile comunicaţionale circulă cu mare viteză, pe spaţii uriaşe, aducând mereu informaţii mai recente, mai exacte, mai complexe despre evenimente sociale, economice, politice şi fenomene naturale, despre întâmplări neaşteptate şi procese de mult anticipate, despre personalităţi şi oameni obişnuiţi, în această lume complexă, jurnaliştii, singuri, nu ar putea să caute, să identifice, să verifice şi să redacteze toate informaţiile referitoare la aceste realităţi mereu în mişcare. Alături de ei, reprezentanţii unei alte profesii încearcă să contribuie la circulaţia rapidă şi corectă a informaţiei, la ameliorarea comunicării sociale - este vorba despre specialiştii în relaţii publice.

De aceea, consider ca specialistul in relatii publice se afla in stransa legatura cu mijloacele media si intr-o continua interdependenta, specialistul in PR fiind menit sa jongleze si sa utilizeze cu dibacie fiecare mijloc de comunicare in masa, dar mai cu seama sa se adapteze permanent la noile media. Facand aceasta precizare, am ales sa dezvolt aceasta corelatie intre specialistul in relatii publice si new media, incercand sa fac o analogie intre profesionalismul specialistului in relatii publice de acum aproape 100 de ani si mijloacele media puse la dispozitie in prezent. Si m-am gandit aici la Eduard Bernays ce isi dorea crearea unei constiinte publice, care poate, astazi ar fi mult mai usor de obtinut, avand la dispozitie tehnologia avansata si tot ceea ce inseamna retele sociale. Pentru inceput voi face o trecere in revista a ceea ce presupune specialistul in relatii publice si noile media, incercand sa stabilesc mai multe legaturi intre cele doua.

Relatiile publice au un mare impact si in ceea ce priveste modul in care este perceputa o organizatie, in conditiile in care o comunicare permanenta (proactiva, care vine in intampinarea unor nevoi, in locul celei reactive, care are in vedere reactia la ceva ce s-a intamplat), informarea permanenta si strategiile de imagine pe termen mediu si lung au in vedere crearea si mentinerea unei imagini cel putin buna pentru companie.

Specialistul în relaţii publice desfăşoară o multitudine de activităţi care vizează în ansamblu constuirea imaginii publice, respectiv planificarea de programe specializate care încep cu analiza problemelor şi oportunităţilor, definirea scopurilor programului, recomandări şi planificare de ac-tivităţi şi implicit, măsurarea rezultatelor activităţilor întreprinse în cadrul programului. Specia-listul în relaţii publice întreţine în permanent relaţia cu managementul organizaţiei sau clientul pentru care lucrează.

Imaginea care se doreste a fi intiparita in mintea publicurilor va diferi de la organizatie la organizatie, in functie de valorile lor si de segmentul de piata caruia i/li se adreseaza. Asa se face ca desi exista mai multe banci, unele acorda credite ipotecare, altele pentru achizitionare de bunuri, altele se adreseaza tinerilor, altele oamenilor de afaceri cu precadere s.a.m.d.

Exista o sumedenie de instrumente si metode specifice care sunt aplicate - separat sau combinate - pentru atingerea acestui scop: crearea si intretinerea unei imagini. Este necesar ca atare ca specialistul in relatii publice sa le cunoasca pe toate si sa aiba acel fler absolut necesar pentru a sti ce si cum sa selecteze. Profesionistul in relatii publice trebuie sa fie si creativ, sa rastoarne paradigme, moduri de a gandi. El trebuie sa fie capabil sa gaseasca asocierea potrivita la momentul oportun.

un bun specialist in relatii publice este in acelasi timp si un om. Un om care nu-si uita promisiunile, idealurile, care se respecta pe sine si ii respecta pe ceilalti. Omul potrivit la locul potrivit, integru, elegant, curtenitor, amabil, zambitor sau serios, in functie de situatie, cel care ofera solutia salvatoare atunci cand totul pare fara iesire, stapan pe sine, rece si cald in acelasi timp.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specialistul in Relatii Publice si New-Media.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 810 cuvinte
Nr caractere:
19 691 caractere
Marime:
28.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!