Proiect de Cercetare - Reabilitarea și Revitalizarea Parcului Tineretului din Municipiul Sentis

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DESCRIEREA TEMEI DE CERCETARE:

Reabilitarea și revitalizarea Parcului Tineretului din municipiul Sentis

Transformările urbane care au avut loc în timp nu au ţinut cont întotdeauna de principiul creării unui echilibru între dezvoltarea oraşelor şi necesitatea menţinerii spaţiilor verzi. Ca urmare, în anul 2009, suprafaţa medie a spaţiilor verzi în Europa era de 25 mp/locuitor, iar în România de doar de 18 mp/locuitor. Ca urmare, au fost elaborate o serie de acte normative pentru remedierea acestui neajuns. Prin articolul II, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2005 privind protecţia mediului s-a prevăzut obligativitatea autorităţilor administraţiei publice locale „de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la 31 decembrie 2013”. În acest scop, Guvernul a iniţiat Programul naţional de îmbunătăţire calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi prin Ordonanţa de Urgenţă nr.59/2007, desfășurat pe o perioadă de 10 ani, prin care sunt finanţate proiectele depuse de administraţiile publice locale pentru realizarea de noi parcuri sau pentru reabilitarea şi extinderea unor parcuri existente.

În municipiul Sentis, ca şi în celelalte zone urbane ale României şi ale Europei au apărut aceleaşi probleme datorate creşterii densităţii populaţiei, a numărului de vehicule şi a lipsei locurilor de parcare, diminuarea numărului spaţiilor verzi şi a suprafeţelor acestora, etc.

În urma studiilor sociologice efectuate în zona Parcului Tineretului, zonă care s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere urbanistic, a fost continuată amenajarea şi reproiectarea spaţiului verde. Au fost adăugate elemente pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii urbane în contextul creării unui mediu atractiv şi confortabil, bazat pe respectarea principiul funcţionalităţii şi compatibilităţii. Reamenajarea parcului, din punct de vedere ecologic, ambiental, social şi cultural, reprezintă o resursă care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor şi care aduce beneficii activităţii economice. Astfel că protejarea, amenajarea şi gestionarea parcului este foarte importantă pentru dezvoltarea durabilă, bazată pe un echilibru armonios între necesităţile sociale, economice şi mediul ambiental.

2. OBIECTIVELE CERCETĂRII:

Scopul cercetării îl constituie stabilirea opiniei publice cu privire la reabilitarea și revitalizarea parcului, precum și a punctelor de interes care vor determina obiectivele de acțiune pentru amenajarea și reproiectarea spațiului verde.

Principalul obiectiv al cercetărilor este reprezentat de atingerea unor aspecte privind estetica şi funcţionalitatea parcului, corelate cu recomandările referitoare la necesitatea modificării unor elemente prin reamenajarea arealului luat în studiu.

Un alt obiectiv al cercetărilor îl reprezintă determinarea elementelor care urmează să constituie direcțiile de acțiune în lucrările propriu-zise de amenajare.

Tot un obiectiv pe care îl urmărește studiul de cercetare îl reprezintă stabilirea categoriilor de persoane care frecventează cu precădere parcul analizat.

Importanţa reamenajării peisagistice, cu efecte directe sau indirecte pe termen scurt şi pe termen lung, se bazează pe înţelegerea deplină a principalelor roluri ale amenajărilor peisagistice în ameliorarea calităţii vieţii, ceea ce justifică preocupările şi eforturile financiare şi umane pentru îmbunătăţirea şi reamenajarea celor existente şi pentru crearea de noi peisaje, mai performante şi mai bine adaptate cerinţelor actuale ale societăţii.

3. IPOTEZELE CERCETĂRII:

Ținând cont de faptul că studiul pe care îl vom efectua are un caracter explicativ şi predictiv, este esențial să formulăm ipotezele de cercetare, pornind de la stabilirea eșantionului supus cercetării, și anume vizitatorii parcului selecționați în cursul zilelor unei săptămâni, de luni până duminică, între orele 09:00 – 18:00. Ipotezele cercetării decurg a fi următoarele:

1. Dacă subiecții sunt persoane mai vârstnice, atunci probabil ei vor sesiza mai multe aspecte negative.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de Cercetare - Reabilitarea si Revitalizarea Parcului Tineretului din Municipiul Sentis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 177 cuvinte
Nr caractere:
13 605 caractere
Marime:
24.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!