Medierea în conflictele de munca

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuvant inainte pag. 2
Sumar executive pag. 3
Capitolul 1 Medierea in Romania pag. 4
1.1 - Concept, principii, avantaje pag. 4
1.2 - Aplicarea medierii - aspecte generale pag. 5
1.3 - Legea nr. 192/2006 privind medierea si profesia de mediator pag. 6
Capitolul 2 Rezolvarea prin mediere a conflictelor de munca pag. 10
2.1 - Cadrul legal in Romania pag. 10
2.2 - Proceduri legale si organisme responsabile pag 12
2.3 - Evaluarea functionarii sistemului de rezolvare prin mediere a conflictelor de munca creat in baza Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca pag. 15
Capitolul 3 Concluzii pag. 24
Anexa 1 Participanti focus -grup pag. 25
Anexa 2 Persoane intervievate pag. 26

Extras din referat:

Studiul "Solutionarea prin mediere a conflictelor de munca in Romania" a fost realizat in cadrul proiectului "Rezolvarea prin medierea a conflictelor de munca" derulat de Asociatia Pro Medierea (APM) in parteneriat cu Societatea Academica din Romania (SAR) si finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Phare cu suma de 67.800 Euro.

Prin acest proiect, cele doua organizatii neguvernamentale si-au propus ca, impreuna cu reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale si ai autoritatilor publice, sa contribuie la imbunatatirea sistemului de reglementare si aplicare a medierii in conflictele de munca, astfel incat aceasta sa reprezinte in mod real o optiune avantajoasa si eficienta si in Romania, in beneficiul partilor si implicit al societatii.

Studiul "Solutionarea prin mediere a conflictelor de munca in Romania" reprezinta o evaluare a sistemului de rezolvare prin mediere a conflictelor de munca din Romania din perspectiva actorilor implicati in acest domeniu: organizatii sindicale si patronale precum si autoritati publice. Concluziile acestui studiu vor reprezenta o baza de lucru in activitatile viitoare, prin care APM impreuna cu SAR vor facilita dezbateri ale organizatiilor patronale si sindicale si a autoritatilor publice din acest domeniu in scopul identificarii solutiilor pentru eficientizarii rezolvarii prin mediere a conflictelor de munca in Romania.

Studiul reprezinta rezultatul unei activitati de cercetare, care s-a desfasurat pe parcursul a patru luni, in perioada octombrie 2006 - februarie 2007. La realizarea acestui studiu au contribuit: Suzana Dobre (SAR), Daniela Popoviciu (APM), Smaranda Sdraila (APM), Ilie Gheorghe (APM)si Ramona Valean (APM), carora le multumesc pe acesta cale. De asemenea, multumim tuturor celor care au raspuns solicitarilor noastre de a participa in activitatea de cercetare.

Ioana Stoica

Coordonator proiect, Asociatia Pro Medierea

Sumar executiv

Lucrarea de fata face o incursiune in cadrul legal in domeniul rezolvarii prin mediere a conflictelor de munca, descrie structurile organizatorice si modul de functionare a acestora si evalueaza aplicarea medierii in domeniul conflictelor de munca de la aparitia Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca pana in prezent.

Evaluarea functionarii sistemului de solutionare prin mediere a conflictelor de munca creat in baza Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca a fost realizata cu ajutorul actorilor implicati in acest domeniu: organizatii sindicale si patronale precum si autoritati publice.

Cercetarea s-a bazat atat pe documentare cat si pe cercetare de teren. Aceasta din urma a avut o sectiune calitativa constand in 10 interviuri cu reprezentantii angajatorilor si grup-focus cu confederatiile sindicale si o abordare cantitativa bazata pe chestionar.

Concluziile studiului arata ca :

1. Dezvoltarea serviciului de mediere in domeniul conflictelor de munca presupune completarea cadrului legal, astfel incat acesta sa prevada proceduri clare si transparente privind calificarea, selectia si numirea mediatorilor

2. Increderea partenerilor sociali in serviciul de mediere presupune ca serviciul de mediere sa fie oferit de persoane calificate, independente (neutre si impartiale) cu o reputatie nestirbita.

3. Dezvoltarea serviciului de mediere in domeniul conflictelor de munca presupune ca partile (angajati si angajatori) sa cunoasca medierea, principiile acesteia si nu in ultimul rand, drepturile si obligatiile pe care le au pe parcursul procedurii de mediere.

4. Eficienta serviciului de mediere ar fi sporita daca partenerii sociali ar avea dreptul de a alege metoda de solutionare amiabila a conflictului de munca dintre metodele prevazute de lege - conciliere, mediere si arbitraj - in functie de propriile nevoi.

Capitolul 1. Medierea in Romania

1.1. Concept, principii, avantaje

Medierea este o metoda de rezolvare a disputelor, un proces structurat, in care o a treia parte neutra si impartiala, fara putere de decizie in ceea ce priveste solutia rezultata, asista partile in vederea gasirii propriilor solutii, si ajungerii la un acord in beneficiul ambelor parti prin care sa se rezolve disputa .

Principiile de baza ale medierii sunt: caracterul voluntar, acceptul in cunostinta de cauza, autodeterminarea, impartialitatea, neutralitatea, si confidentialitatea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medierea in conflictele de munca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 253 cuvinte
Nr caractere:
43 325 caractere
Marime:
58.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
locuri de munca, conflite, colegi, mediere
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!