Mediatizarea Evenimentului Public

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ARGUMENT

Am ales subiectul aducerii arhivelor Radio Europa Libera in tara, datorita rolului determinant pe care acest post de radio l-a jucat in istoria recenta a tarii. Premisele pentru inlaturarea totalitarismului si orientarea spre libertate și democratie se datoreaza in mare masura Europei Libere, sub comunism, emisiunile radioului fiind percepute si descrise drept oxigenul care le-a permis românilor sa respire, sa reziste si sa spere.

Perioada initiala de intensa mediatizare a campaniei a fost de 2 luni, aceasta fiind cuprinsa intre 1 decembrie 2009 - 30 ianuarie 2010, pentru ca apoi campania sa se prelungeasca inca doua luni, pâna in martie 2010. In analiza si monitorizarea online a acestui eveniment m-am axat pe editiile online ale ziarelor, posturilor de radio si canalelor de televiziune.

Dintre acestea, cele mai relevante si cele asupra carora m-am oprit in analiza mea sunt urmatoarele: reportajele posturilor Prima TV si TVR 1 in data de 11 decembrie 2009, la orele 18:00, respectiv 20:00 si articolul din cotidianul Jurnalul National “Sa aducem Europa Libera acasa!”, publicat la data de 12 decembrie 2009.

Analiza S.W.O.T. efectuata asupra evenimentului mediatic ne ofera o imagine clara cu privire la modul in care a fost perceputa campania . Atingerea scopului de a aduce in tara arhivele Radio Europa Libera, capata numeroase oportunitati, din pricina importantei din punct de vedere national pe care proiectul o detine. Amenintarea este reprezentata de existenta apelului de natura materiala, care a fost lansat catre intreaga natiune: donarea a 2 euro, printr-un sms.

Strategia pe care se bazeaza schita campaniei este apelul catre mass-media in demersul de a recupera o valoare nationala. Aceasta se doreste a fi realizata prin utilizarea unor tactici precum organizarea unei gale, in scopul de a strange suma de bani necesara.

CARACTERISTICI SI VALORI ALE EVENIMENTULUI

Aducerea in tara a arhivelor Radio Europa Libera, reprezinta un eveniment, deoarece, la 20 de ani de la Revolutie, recuperarea istoriei recente devine o miza fundamentala atat pentru cei batrani cat si pentru cei tineri. Evenimentul indeplineste criteriile enumerate de John Hartley in “Discursul stirilor” (cap. “Selectarea si constituirea”, subcap. “Valorile stirilor”), si anume:

1. Frecventa – perioada de maxima mediatizare a evenimentului, timpul in care s-a aflat frecvent in ziarele cotidiene, emisiunile tv si radio, este cuprinsa intre inceputul lunii decembrie 2009 – 30 ianuarie 2010 (aprox. 6 saptamâni).

2. Pragul – datorita faptului ca este un eveniment amplu, corelat cu diverse alte subiecte precum perioadele grele prin care toti romanii au trecut in timpul regimului comunist, diverse intamplari si complotari impotriva receptionarii postului radio. Subiectul a fost intens dramatizat astfel, prin articole si reportaje privitoare la aceasta problema.

3. Claritatea – evenimentul nu a fost inconjurat de ambiguitate, natura polisemica a acestuia fiind redusa datorita expunerii faptelor in mass-media intr-o maniera clara, concisa.

4. Capacitatea de semnificare – atât din punctul de vedere al proximitatii culturale, cât si din punctul de vedere al relevantei, evenimentul de fata este considerat a fi unul semnificativ.

5. Consonanta – principiul acestui criteriu poate fi rezumat in enuntul: “Daca mass-media asteapta ca ceva sa se intâmple, se va intâmpla”. Acest lucru se aplica si cazului nostru deoarece mass-media a considerat acest eveniment predictibil, din cauza faptului ca Radio Europa Libera reprezinta o valoare extraordinara, un lucru de pret al romanilor o bucatica de istorie.

Observații:

Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediatizarea Evenimentului Public.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 777 cuvinte
Nr caractere:
10 272 caractere
Marime:
20.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!