Gestionarea comunicării organizaționale în mediul militar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MOTIVATIA

Comunicarea reprezinta cheia eficientei intregii organizatii militare, ea influentand si fiind influentata la randul ei de toate fenomenele si procesele organizationale: cultura organizationala, luarea deciziilor, stilul de conducere, rezolvarea conflictelor si negocierea, perfectionarea si consilierea carierei, schimbarea si dezvoltarea organizationala. Iar pentru procesul strict managerial, comunicarea este esentiala, in randul competentelor manageriale competenta pentru comunicare ocupand primul loc.

Un alt aspect intalnit in mediul militar, cu repercusiuni asupra transmiterii si prelucrarii informatiilor este reprezentat de pluritatea conducerii sau a subordonarii. Controlarea aceluiasi loc de munca/activitate sau a unei structuri de catre mai multe verigi poate da nastere unor conflicte de prestigiu intre conducatori sau esaloane. Canalele si retelele de comunicare paralele, duble, triple, prin care circula informatii contradictorii, alteori putin consistente datorita disiparii responsabilitatii conducatorilor/esaloanelor deruteaza subordonatii in executarea ordinelor si slabeste implicarea lor in alegerea celei mai bune Solutii.

OBIECTIVE

Lucrarea de fata isi propune sa analizeze comunicarea in organizatia militara. Delimitand cadrul mai larg al comunicarii, o sa incerc sa aduc o perspectiva psihoorganizationala asupra comunicarii in mediul militar cu formele ei, modul de functionare prin retele si structuri comunicationale,o sa atrag atentia asupra fenomenelor ce perturba comunicarea dar si asupra unor modalitati de optimizare a ei.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

- prezentarea prncipalelor forme si metode de sporire a eficacitatii comunicarii comandantului;

- Studiu practic aplicativ privind gestionarea comunicarii in organizatia militara

IPOTEZE

In realizarea chestionarului (anexa1), am plecat de la urmatoarea ipoteza:

,,Competenta comandantului in organismul militar este determinata in mod esential de calitatea gestionarii corecte a comunicarii".

ESANTIONUL

Activitatea am desfasurat-o in Academia Fortelor Terestre, iar esantionarea personalului cu functii de conducre a fost urmatoarea:

Calitatea Nr Sex Varsta

B F 20-25 25-30 30-40 Peste 40

Ofiteri 12 12 - 2 7 2 1

Studenti 18 15 3 17 1 - -

Subofiteri 4 4 - - - 3 1

Total 34 31 3 19 8 5 2

METODA

Chestionarul utilizat in investigarea fenomenelor sociale reprezinta o succesiune logica si psihologica de intrebari scrise sau imagini grafice cu functie de stimuli, in raport cu ipotezele cercetarii, care prin administrarea de catre operatorii de ancheta sau prin autoadministrare, determina din partea celui anchetat un comportament verbal sau nonverbal ce urmeaza a fi inregistrat in scris.

Forme si metode de sporire a eficacitatii comunicarii comandantului.

O componenta a activitatii oricarui comandant cu multiple consecinte in planul eficientei actului de comanda o reprezinta comunicarea, procesul transmiterii si receptionarii unui flux de informatii cu sens biunivoc intre sefi si subordonati, intre membrii grupului si diferite trepte ierarhice. In relatiile dintre oamenii, cuvantul la care se asociaza gestul, mimica sau privirea, reprezinta atat o forma de comunicare, cat si un mijloc de interrecunoastere in plan cognitiv si afectiv emotional, actionand in zone de maim interes in exercitarea atributului comenzii militare si in acelasi timp dezvaluind indubitabil si personalitaea sefului, profilul lui psiho-profesional.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestionarea Comunicarii Organizationale i?n Mediul Militar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 132 cuvinte
Nr caractere:
7 263 caractere
Marime:
11.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
mimica, comunicare, proces
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!