Dinamica grupurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In viata de zi cu zi traim inconjurati de persoane care ne fac viata mai usoara sau mai grea in functie de cat de permisivi suntem. Traind asa de ani buni realizam ca facem farte din diferite cercuri (bisericute sau grupuri) si cautam sa ne acomodam la cerintele acestora pentru a nu fi exclusi si pentru a reusi apropierea atat de mult dorita. Bineinteles ca primul grup din care facem parte este unul mic, adica familia noastra. Cu cat inaintam in varsta ne dam seama de importanta semenilor nostri atat ca mod de relaxare cat si ca mod de intr-ajutorare. Poate nu gasim utila comparatia la un moment dat dar : „Nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca stapaneste toate bunurile lumii”(Aristotel) si „A scoate prietenia din viaţă e ca şi cum am scoate soarele din lume”(Cicero).

Andrei Plesu spunea ca „singura autoritate pe care conştiinţa individuală nu şi-o pune niciodată sau aproape niciodată la îndoială e autoritatea morală. Capacitatea de a distinge între bine şi rău, între viciu şi virtute, dreptate şi nedreptate pare a fi la îndemîna tuturor.” De aici realizam ca lumea cu bune si rele e mai buna decat lipsa acesteia si prin urmare neexistenta unor oameni cu care sa fii la un moment dat. Ce ne face sa ne dorim sa fim impreuna cu asa multe persoane? De ce nu ne limitam la existenta catorva si atat? Omul prin definitie este o persoana sociabila, iar pasii sai il poarta catre noi si noi prieteni, iar ratiunea ii aminteste cat de importante sunt relatiile inter si intraumane, deoarece sa recunoastem exista un lucru groaznic in lume, un pacat de neiertat: plictiseala. Iar ca sa nu se produca aceasta trebuie sa fii cu cineva care sa iti tina de urat si sa te ajute intr-un fel sau altul.

Calea progresului comportamental si social este adesea blocată pe termen lung de asemenea erori sau lucruri groaznice, cum ar fi plictiseala, autoblamarea, ironia. Prin urmare, nu este în nici un caz un joc inutil dacă ne obişnium să analizăm concepte care de mult timp au fost înţelese de la sine drept valide şi arătăm cirumstanţele prin care justificarea şi utilitatea lor depind, şi cum au crescut, individual, din datul experienţei. Astfel, autoritatea lor excesivă va fi zdruncinată. Vor fi îndepărtate dacă nu pot fi legitimate adecvat, corectate dacă corelarea lor cu lucruri date este mult prea superfluă, sau înlocuite dacă un nou sistem poate să fie stabilit pe care să-l preferăm pentru orice anume motiv.

Dar ce este grupul? Prin dimensiunea sa interactivă, grupul se prezintă ca un mediu şi mijloc de învăţare a unor roluri sociale, formează competenţe de evaluare a altora şi poate contribui la dezvoltarea conştiinţei de sine a membrilor săi.

Termenul de grup a cunoscut o multitudine de definitii, atât în vorbirea curenta cât si în stiintele umane, el având un sens foarte larg, referindu-se la formatiuni de lucru, familie, grup de prieteni, comunitati, totalitatii celor adunati într-un anumit loc pentru o scurta perioada de timp. Rupert Brown(1988) defineste grupul : "un grup exista atunci când doua sau mai multe persoane se definesc ele însele ca membri ai acestui grup, si când existenta lui este recunoscuta de o a treia persoana". O definitie corecta a grupului trebuie sa cuprinda atât dimensiunea "obiectiva", referitoare la atributele reale ale grupului, cum ar fi caracteristicile acestuia, procesele din cadrul lui, cât si dimensiunea "subiectiva", care cuprinde „constiinta de grup” (Chelcea, 2002).

Unui om nu ii poate corespunde un anume grup din care sa faca parte. Pentru el exista mai multe grupuri cu care se identifica. Pentru mine, spre exemplu, exista: familia, grupul de la facultate, grupul de la master, grupul de colege din camin, grupul de colegi de serviciu, grupul prietenului meu, grupul fratilor mei(al fiecaruia dintre ei), grupul fostelor colege de serviciu, grupul cu care am fost in Polonia sau in Germania, grupul de la cor, grupul din Falticeni, grupul de colege de la Liceu cu fiecare dintre grupurile lor etc.

Pentru tema de prezentat la acest obiect voi alege grupul de colegi si colege de la serviciu, deoarece stau cel mai mult timp acolo, celelalte grupuri fiind ocazionale si timpul alocat focalizarii asupra elementelor importante din acele grupuri a fost oarecum redus. Sunt educatoare la o gradinita particulara din Iasi, destul de mica ca spatiu si colegi de breasla, dar cu alte elemente importante ce vor fi valorificate in randurile ce urmeaza. Fiind organizata pe verticala, etajele Fundatiei noastre cuprind: sala mese si de cursuri la primul nivel, secretariat, receptie, contabilitate si resurse umane la al doilea nivel, cabinete directori si sala proiecte europene la al treilea nivel, grupe gradinita la al patrulea nivel, Sali scoala la al cincilea nivel.

Relatiile mele cu fiecare dintre bisericutele formate sunt foarte bune, eu sunt liantul intre etaje, facand parte si din comunicarea online: cu cadrele din unitate si parintii copiilor de la gradinita, din echipa comisiei metodice la gradinita si comisia de evaluare interna si aigurarea calitatii, cumva liderul informal in institutie deoarece la mine vin toate colegele pentru vizare priecte, programe, evaluari didactice, hartii si hartiute si eu dictez cand sa fie gata toate hartiile. De asemeanea eu sunt si un fel de animator de grup deoarece nu imi place ca sa existe tensiune intre noi si incerc sa spulber toti norii furiei spunand bancuri, glume si completez echipa acolo unde este nevoie. Sunt si modelatorul grupului – provoc, sunt dinamica, ma afirm chiar daca este presiune, am curajul de a depasi unele obstacole, pot sa le provoc pe colegele mele, pe copii sau pe parintii acestora.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dinamica Grupurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 633 cuvinte
Nr caractere:
13 349 caractere
Marime:
12.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Adrian Neculau
Sus!