Diferențe culturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orice cultura recunoaste diviziunea sexuala a speciilor in masculin si feminin dar diferentele intre culturi apar in privinta atributelor, regulilor si modelelor de comportament pe care culturile le atribuie conceptelor de ,,masculinitate" si,,feminitate",,Conform lui Judy Butler ,,ceea cecunoastem ca gen este o suita de acte sau performari sociale pe care oamenii le produc in mod repetat si care, in timp, dau aparenta unui fel de a fi natural ".

Multe dintre studiile din stiintele sociale s-au focalizat asupra problematicii genului, ca si caracteristici individuale, neglijand insa genul ca o dimensiune culturala). Tot astfel cum fiintele umane sunt percepute ca masculine si feminine, la fel si culturile pot fi feminine sau masculine. Este vorba despre orientarea de gen a unei culturi, care influenteaza numeroase aspecte ale comportamentelor nonverbale : reguli privitoare la expresiile nonverbale permise fiecarui sex, statusul locupational, aspectele nonverbale ale puterii, abilitatea de a interactiona cu strainii sau cu indivizii de sex opus, precum si toate aspectele privitoare la relatiile dintre barbati si femei. Erving Goffman a denumit asemenea comportamente ca forme ale ,,prezentarii de gen" Aceste comportamente nonverbale, diferentiate in functie de gen, sunt rezultatul socializarii in mai mare masura decat innascute si devin o parte a experientelor individuale privitoare la,,genul sinelui".

Caracteristicile de gen ale culturilor se refera, in principal, la diferente intre regulile referitoare la gen . In culturile masculine, regulile de gen sunt mai rigide iar trasaturi precum puterea, competitivitatea, ambitia s.a. sunt valorizate. In consecinta, procentul femeilor care activeaza in domeniul tehnic si al celor care au studii superioare este scazut. Hofstede a masurat gradul incare indivizilor de ambele sexe le sunt atribuite activitati si roluri asociate masculinitatii si feminitatii. Conform acestuia, primele 10 tari cu cel mai ridicat procent al orientarii spre masculinitate sunt : Japonia, Austria, Venezuela, Italia, Elvetia, Mexic, Irlanda, Marea Britanie, Germania si Filipine.In culturile feminine sunt valorizate atribute precum afectiunea, compasiunea, emotionalitatea. Rezultatele obtinute de Hofstede arata ca tarile cu cel mai mic procent al orientarii masculine sunt : Suedia, Norvegia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Chile, Portugalia, Thailanda si Peru. Nu este surprinzator, constata Andersen (2003),ca in fruntea acestei liste se afla tari scandinave, care au o lunga istorie a egalitatii indrepturi a femeilor cu barbatii. In mod neasteptat, culturile iberice - spaniola si portugheza - ca si cele sud-americane din Chile si Peru sunt mai degraba orientate feminin decat masculin, in ciuda cliseelor despre barbatii latini ,,macho".

Romania

Tranzitia de la o economie centralizata spre o economie de piata,

dupa caderea regimului comunist in 1989, s-a dovedit a fi mult mai dificila

decat se sperase. Dupa 10 ani, economia inca se afla intr-o criza

persistenta. Dupa oarecare sperante de redresare in 1995-1996, anii 1997-

2000 au fost caracterizati de o inrautatire dramatica a situatiei economice.

Am putea estima ca situatia femeii in timpul tranzitiei a fost afectata

advers semnificativ mai accentuat decat cea a barbatilor.

Participarea economica a femeii

Populatia feminina ocupata. In perioada tranzitiei, femeile au

reusit sa mentina o rata relativ ridicata a participarii economice, apropiata

de cea a barbatilor, in ciuda dificultatilor uriase intampinate. Comparativ cu

situatia din anul 1990, participarea economica a femeii a scazut dramatic.

In ciuda faptului ca exista o anumita diviziune a muncii in

familie (se asteapta ca femeile sa lucreze mai mult pentru casa, iar barbatii

sa aduca mai multi bani).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferente Culturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 273 cuvinte
Nr caractere:
17 682 caractere
Marime:
382.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
cultura, specie, MODEL, comportament, diferenta
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!