Conflict al civilizațiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Traim intr-o lume formata din aproximativ 200 de state. Circa 40 la suta dintre acestea s-au nascut ca atare dupa 1970. Dincolo de ele - sau mai precis in interiorul acestor entitati - exista 5.000 de grupari etnice si se vorbesc peste 9.000 de limbi distincte.

În această lucrare mi-am propus să analizez un subiect sensibil la nivel internaţional , o problema reala cu care ne confruntam, si anume confruntarea intre civilizatii , o problema la care nu s-a gasit , cel putin pana la acest moment, vreo solutie. Pentru a ilustra mai bine acest aspect, am ales un film in care exista o confruntare intre patru civilizatii datorata culturilor si credintelor diferite şi, în consecinţă, cu retorici diferite. Pentru a-mi uşura munca şi a face subiectul mai uşor de înţeles, m-am gandit să transpun acest subiect într-un caz concret - filmul Babel.

Consider ca însuşi sensul titlului e evident, şi vorbeşte de la sine: patru dintre numeroasele popoare ale lumii, alese la întâmplare, puse să interacţioneze printr-un joc al hazardului, şi finalmente incapabile să comunice. În condiţiile societăţii contemporane, aparent integrate şi declarat globalizate, prăpăstiile dintre oameni sunt mai adânci şi mai largi ca oricând. La ce ne foloseşte universalitatea limbii engleze, omniprezenţa celularelor, a internetului şi a sateliţilor, când oamenii rămân purtătorii ancestralului blestem divin de a grăi în limbaje sufleteşti diferite? Titlul filmului se refera, fara indoiala, la Turnul Babel, sau povestea din Torah, mai exact din Geneza, din vechiul Babilon, care in zilele noastre e Iraqul. Povestea antica explica difrerenta dintre culturi, religii, principii sociale, ca pedeapsa data de Dumnezeu oamenilor pentru aroganta lor. "Babel"nu adreseaza direct mesajele religioase dar lasa publicul sa fie martor si sa reflecte la diversitatea culturala a umanitatii, alaturi de divergentele pe care le cauzeaza aceasta uneori. Este despre dispersarea unor societati umane de la origini, in caminul altor civilizatii si conflictele actuale ale acestor culturi eterogene.

Desi la prima vedere cele patru civilizatii par a fi fost alese la intamplare, ele sunt foarte diferite in ceea ce priveste perceptia generala asupra vietii, modul si conditiile de viata, diferente datorate mediului in care traieste fiecare dintre ele. Voi arata in cele ce urmeaza caracteristicile cele mai reprezentative pentru fiecare civilizatie in parte, care le fac atat de diferite.

Observații:

A fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii din cadrul UVT, specializarea Comunicare si relatii publice. Contine si un studiu de caz facut asupra filmului Babel.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflict al Civilizatiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 914 cuvinte
Nr caractere:
14 949 caractere
Marime:
43.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Soimu Elisabeta
Sus!