Comunicarea verbală și nonverbală în cadrul organizației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oamenii comunica intre ei pentru a-si transmite ideiile, sentimentele, emotiile, parerile, pentru a influenta sau pentru a corela între ei rezultatele muncii si deasemenea pentru a socializa.

Ni s-a intamplat macar o data in viata sa realizam ca nu este important ceea ce spunem, ci modul in care spunem. De aceea unii oameni sunt mai convingatori ca altii, chiar daca pronunta aceleasi cuvinte. Cercetarile in domeniul comunicarii arata ca 55% din totalitatea mesajului pe care il comunicam este transmis prin limbajul trupului – elementul non-verbal (gesturi si atitudini), 38% elemente paraverbale(tonul, ritmul si volumul vocii) si doar un procent de 7% este transmis prin intermediul cuvintelor (elementul verbal propriu-zis).

Comunicarea eficientă este o competenţă cheie a oricărui manager. Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere faptul că 80% din timpul managerilor este dedicat comunicării verbale. Probarea competenţei de comunicare se poate face în situaţii foarte variate: de la simple discuţii faţă în faţă, la luări de cuvânt în cadrul unor şedinţe, de la transmiterea unor instrucţiuni de lucru, la evaluarea rezultatelor echipei, de la o simplă convorbire telefonică la scrisori de afaceri sau documente interne.

Din analiza activităţilor manageriale în cadrul unei organizaţii s-a observat faptul că procesul de comunicare ocupă aproximativ o treime din timpul de lucru. Toate activităţile specifice managerului au ca principiu fundamental comunicarea.

Exista trei tipuri de comunicare :

- comunicarea verbala

- comunicarea scrisa

- comunicare nonverbala

Comunicarea nonverbala consta in trasmiterea mesajelor prin alt mijloc decat scrisul sau vorbitul, cum ar fi : gesturi, mimica, miscari ale corpului si care sunt de fapt mesaje partiale sau suplimentare ce completeaza continutul mesajelor verbale. Limbajele neverbale, completate de limbajul paraverbal apeleaza la toate simturile noastre si se bazeaza pe seturi de simboluri care pot avea un inteles clar sau ambiguu.

Cele mai utilizate mijloace de transmitere a mesajelor nonverbale sunt: limbajul corpului (expresia fetei, a ochilor, pozitia fizica, in special a capului si a mainilor), decorul biroului , modul de folosire a spatiului si imbracamintea.

Formele de manifestare ale comunicarii neverbale, cele mai eficiente sunt ilustrarile (cand se face apel la prezentare unor obiecte) si manifestariile afective (stari emotionale, inflexiunea vocii). Limbajele neverbale insotesc si comunicarea scrisa; ele sunt legate de aspectul grafic al foii, structura si formatul scrierii. In cadrul comunicarii nonverbale putem sa analizam si mediul in care are loc comunicarea. Este foarte important sa stim in ce mediu poate avea loc un dialog sau altul. Ambientul contribuie la o buna desfasurare a sedintelor sau intrevederilor de orice fel. Atat actiunile faptuite cat si cele nerealizate transmit un mesaj. Managerul care uita sa multumeasca unui subordonat sau sa se tina de o promisiune, comunica ceva.

Comunicarea nonverbala este alcatuita dintr-un numar de coduri separate pe care trebuie sa învatam sa le folosim. Anumite coduri non verbale sunt universale, fiind întelese la fel în culturi diferite; unele coduri au însa sensuri diferite în culturi diferite. De exemplu: miscarea capului de la dreapta spre stânga sau invers în cultura noastra exprima negatia, la bulgari însa exprima o afirmatie. Necunoasterea specificului acelei culturi poate duce la confuzii în comunicare

Abilitatea de comunicare non verbala creste odata cu vârsta, cu experienta. Cei care comunica bine non verbal, stapânesc în aceeasi masura si codurile nonverbale si de obicei sunt acei care reusesc mai bine în societate, construiesc relatii bune cu semenii lor si au un statut social mai bun ; prin mesajele non verbale pe care le receptionam, putem obtine informatii despre identitatea culturala, personalitatea, atitudinile si stilul personal. Acestea ne

“vorbesc” despre credibilitatea individului si despre gradul sau de abordare.

Limbajul nonverbal clarifica mesajele verbale oferite audientei, faciliteaza feedback-ul si nu in ultimul rand, ne ajuta sa impunem credibilitatea in fata audientei. Acest tip de comunicare dezvaluie multe aspecte emotionale, poate fi o sursa de informare dar si de dezinformare, depinde de modul în care acest instrument este cunoscut si stapânit.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea Verbala si Nonverbala in Cadrul Organizatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
7 461 caractere
Marime:
9.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Marcel N. Popescu
Sus!