Comunicarea eficientă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunicarea presupune un schimb de informatii rostite sau scrise, redate cu ajutorul cuvinte- lor. Domeniul studiului comunicarii s-a constituit mai ales sub imperiul nevoii de a face oamenii sa comunice cat mai eficient.

Comunicarea este un proces fundamental si indispensabil constituirii unui grup social. Cunoasterea semenilor nostri reprezinta o nevoie care se fundamenteaza pe practica relatiilor interpersonale, care sanctioneaza negativ erorile facute in relatiile noastre sociale, chiar daca acestea se datoreaza necunoasterii.Cunoasterea celuilalt este definira de autor ca fiind:”totalitatea proceselor cognitive care premerg, insotesc si urmeaza interactiuni interpersonale dintre doi sau mai multi indivizi, ea reprezentand corespomdentul cognitiv al interactiunii interpersonale, mentioanad ca aceasta capacitate de interactiune interpersonala depinde de capacitatea de anticipare, de prevedere a reactiilor celuilalt”.

Se pot distinge cel putin trei niveluri ale intercunoasterii:

a. primul implica afirmatiile descptive despre cineva si sunt verificabile-asupra carora se poate cadea usor de acord;

b. al doilea nivel se refera la cunoasterea opiniei unei persoanme asupra unui subiect si afirmatiile facute in acest sens se pot verifica mult mai greu;

c. al treilea nivel corespunde capacitatii unei persoane de a explica actiunile sau opiniile celuilat, aceasta presupune sa cunoasca faptul ca celalalt se comporta sau crede intr-un anumit fel.

Cele trei nivele de cunoastere implica trei caracteristice distincte: capacitatea de a descrie, capacitatea de a explica modul de comportare si capacitatea de predectiune a comportamentului unei persoane.

Cunoasterea omenilor contribuie la ameliorarea comunicarii dintre ei si se dobandeste prin: o documentare teoretica corespunzatoare, autoobservarea obiectiva(autoanaliza) si observarea celor din jur, cu sublinierea ca autoanaliza trebuie sa primeze.

Daca partenerul de discutie sau rezultatul discutiei cu acesta prezinta pentru noi un interes deosebit, va trebui sa ne straduim a comunica eficient, a ne face intelesi.Pentru aceasta va trebui sa convingem, sa putem dezvolta afectivitatea si personalitatea, sa informan inteligibil, sa sesizam si sa constientizam reactiile, atitudinile si modificarile comportamentale ale partenerului de discutie.

Comunicarea se dovedeste ca fiind un element din ce in ce mai important la nivel de organizatie, companie. Comunicam si incercam sa ne facem intelesi, sa influentam, sa ne impunem, sa socializam si lista ramane deschisa.

Respectarea cerintelor unei comunicari eficiente

A vorbi despre comunicarea eficienta inseamna, in fapt, identificarea conditiilor favorizante, ca premise reale, efective de realizarea a acesteia. Dintre acestea sunt de retinut:

- calitatea si continutul mesajelor, date de cantitatea de informatie cuprinsa in fiecare mesaj si de semnificatia acesteia, atat pentru emitator cat si pentru receptor;

- integibilitatea, celor transmise, determinate de nivelul de acces al interlocutorului la aceste informatii;

- respectarea intereselor emitatorului si subordonarea acestora asteptarilor receptorului;

- pastrarea proprietatii cuvintelor, ca sens, adica mentinerea sensului dat de acceptiunea comuna si de dictionare;

Privitor insa la asigurarea cerintelor unei comunicari eficiente, emitatorul va urmarii sa se conformeze unor cerinte de stil communicational, respectand “decalogul comunicarii eficiente”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea Eficienta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 666 cuvinte
Nr caractere:
9 610 caractere
Marime:
15.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!