Comportamentul unei persoane în starea de spirit adult

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza Tranzactionala (AT) este o metoda psihoterapeutica, un ansamblu de grile pentru explicarea si intelegerea comportamentului celorlalti si a propriului nostru comportament. Bazele acestei metode au fost puse de catre Eric Berne, un medic psihiatru din Statele Unite. Eric Berne, pe numele sau adevarat Eric Leonnard Bernstein - s-a nascut pe 10 Mai 1910 la Montreal; incepand cu anul 1936 se specializeaza in psihiatrie, iar in 1939 publica primul sau articol de specialitate in American Journal of Psychiatry.

Alaturi de celelalte abordari sau metode de cunoastere/dezvoltare personala - atat occidentale, cat si orientale - si de care difera prin limbaj, dar cu care are foarte multe aspecte in comun (psihanaliza, psihoterapie cognitiv-comportamentala, yoga, etc.), AT-ul ajuta persoana sa isi recapete autonomia si originalitatea, utilizand tehnici si limbaj specifice.

Eric Berne a prezentat diferitele "instante" ale personalitatii noastre intr-un aranjament original, numit "starile Eului" - in fiecare dintre noi exista trei parti, trei Stari diferite ale Eului nostru; luam decizii si reactionam pornind de la una dintre aceste trei Stari ale Eului; conform AT, ceea ce ni se intampla in viata, depinde de Starea Eului de la care pornesc actiunile noastre.

De exemplu, prin analogie cu psihanaliza, in cadrul careia Freud, parintele psihanalizei, concepe structura aparatului psihic conform modelului: superego, ego si id, Eric Berne aduce conceptul de Stari ale Eului si releva tot trei instante care guverneaza psihicul uman: Parinte, Adult si Copil, asemanatoare in mare parte celor freudiene si usor de identificat in practica.

Modul in care ne raportam la problemele noastre emotionale, sociale sau de mediu isi are radacinile in modul in care am gestionat trairi si situatii inca din primii ani de viata.

Cu ajutorul AT, putem lua decizii care tin de schimbari, putem face alegeri. Cu toate ca este foarte greu sa ne schimbam obiceiurile sau tiparele de gandire si de comportament, AT-ul ne invata cum sa ne observam aceste stari ale Eului pentru a le folosi in mod echilibrat, in scopul obtinerii autenticitatii si independentei noastre, facand propriile alegeri in viata si traind propria viata fara a apela la dependenta cu care am fost obisnuiti.

Oamenii tind sa evite situatiile din viata lor care le redesteapta traumele copilariei si le produc anxietate.

Cu ajutorul AT-ului mai putem intelege modul in care propriile actiuni au creat anumite situatii din viata noastra, descoperim cauzele acestor situatii si putem vedea blocajele/obstacolele fata de care am dezvoltat atasamente si toate sistemele de credinte negative despre realitate, precum si culpabilizarea altora pentru propriile probleme.

Ca si teorie a personalitatii, AT ofera o imagine asupra modului in care oamenii sunt structurati psihologic si isi exprima personalitatea in termeni de comportamente. Pentru aceasta foloseste modelul starilor eului.

STARILE EULUI

Eric Berne a definit o stare a eului ca si "un model constant de sentimente si experiente direct relationat cu un model corespunzator de comportament".

Avem 3 stari ale eului care corespund cu modele constante, separate si distincte de sentimente si comportamente. Aceste 3 stari se numesc: starea Parinte a eului, starea Adult a eului si starea Copil a eului.

Starea Adult a eului este un set de comportamente, ganduri si sentimente care sunt reactii directe la "aici" si "acum". Termenul Adult nu se refera la varsta matura. Si copiii mici au starea Adult a eului.

STAREA DE ADULT A EULUI compara, evalueaza, analizeaza, gandeste, inregistreaza, comunica informatii, cere, face deductii, asculta informatii.

- Aspecte pozitive: permite culegerea de informatii din toate aspectele vietii, luarea de decizii gandite, rezolvarea problemelor, negocierea, etc.; integreaza armonios dorintele (Copil) si valorile (Parinte), punand persoana in acord cu sine insusi.

- Aspect negativ: utilizata in exces, aceasta stare poate determina comportamente tip "robot".

Starea de adult: aici sunt inregistrate invataturile pe care le-am asimilat din experienta proprie, prin incercare si eroare. Aici experientele se traduc in ganduri, se vede ce este pro si contra, se iau decizii. Este componenta rationala. Starea adulta se activeaza de obicei cand persoana vrea sa rezolve o problema, sa hotarasca obiective, isi asuma responsabilitatea, ia o decizie, doreste evaluarea unor rezultate etc.

Exemple de comportament ale Starii de Adult:

- Pune intrebari pertinente

- Discuta cu altii, ii informeaza si se informeaza

- Consulta opiniile altora

- Isi asculta Parintele si Copilul, dar ia decizii impreuna cu Adultul

Tinand cont de aceste Stari ale Eului, sunt analizate "tranzactiile" la nivel de relatii interumane, tranzactia reprezentand unitatea de interactiune intre un nivel al unei persoane si un nivel al alteia; persoana devine constienta de inadaptarea la realitatea prezenta a scenariilor personale fixate din copilarie.

Aceste Stari ale Eului sunt prezente in orice persoana, iar influenta lor variaza si este vizibila pe parcursul intregii zile, al unei perioade de viata si de-a lungul intregii vieti. Conform lui Eric Berne, "nici o stare a Eului nu este mai buna decat alta - toate trei sunt importante (inclusiv subdiviziunile lor)".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comportamentul unei persoane in starea de spirit adult.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
807 cuvinte
Nr caractere:
4 581 caractere
Marime:
10.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
persoana, comportament
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Popescu Dan
Sus!