Campanie Publică Read More Books

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Temă

Campania "Read more books" are ca temă conștientizarea oamenilor despre importanța și beneficiile cititului și trezirea interesului pentru citit.

Organizator

Un grup format din trei studente din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Cercetare formative

Principalul obiectiv al sondajului ”Cât, cum şi ce citesc românii?” a fost identificarea comportamentelor și preferințelor legate de cititul și achiziția cărților și a motivațiilor care stau la baza cititului. De asemenea, cercetarea a urmărit să afle ce prefer respondenții între o librărie fizică vs. o librărie online, între material tipărite și materiale în format electronic și care este impactul pe care schimbările tehnologice le-au avut asupra modului în care oamenii citesc. Un alt obiectiv pe care ni l-am propus a fost să observăm în ce măsură sexul, vârsta și studiile respondenților influențează variabilele studiate. Pentru persoanele care nu citesc am încercat să identificăm care sunt motivele care stau la baza acestui comportament și dacă respondenții citesc alte tipuri de material.

Universul cercetării reprezintă populaţia adultă neinstituţionalizată a României care beneficiazăde acces la Internet. Sondajul ”Cât, cum şi ce citesc românii?” s-a desfăşurat în perioada 1 octombrie - 31 octombrie2012, pe un eşantion de 7677 respondenţi, utilizatori înregistraţi pe iVox.ro. Eşantionul sondajului reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România, aşa cum decurge din cercetarea Gallup, „Piaţa serviciilor de acces la Internet”, (Gallup, aprilie 2010) realizată la cererea ANCOM .

Eșantionul este unul de tip nealeatoriu, non-probabilistic, pe baza de voluntariat.

Mai mult de o treime din eșantionulcercetării (36%) a declarat că citește cărți zilnic/aproape zilnic sau de câteva ori pe săptămână. Cu această frecvență citesc mai mult femeile decât bărbații, persoanele cu studii superioare față de cele cu studii medii sau primare și mai mult persoanele în vârstă (peste 55 ani) față de celelalte categorii de vârstă. Sub 5% din totalul respondenților (n = 7677) susțin că nu citesc deloc cărți, iar în această categorie se află mai degrabă persoanele de gen masculine decât cele de gen feminin.

Dintre cei care citesc, aproape trei sferturi declară că au citit cel puțin o carte întreagă în ultimele 6 luni, și cam tot atâția susțin că li se întâmplă uneori sau frecvent să înceapă o carte și să nu o finalizeze, obicei care apare mai adesea la persoanele tinere și cu studii medii sau primare. Motivele principale pentru care respondenții citesc sunt: pentru relaxare și plăcere (38.85%) sau pentru dezvoltarea personală (37%).

Locul preferat pentru cititul cărților este patul, urmat la distanță procentuală semnificativă de cititul în aer liber sau în fața calculatorului. Favorite sunt cărțile de ficțiune (15.59%), de cultură generală (14.32%) și cele de specialitate (10.77%).

Cele mai multe persoane decid ce carte vor citi cu ajutorul informațiilor din magazinele online, bloguri sau alte site-uri (30.83%), iar câte un sfert din respondenți se bazează fie pe recomandări de la prieteni, colegisau familie, fie se decid printer rafturile bibliotecii/librăriei. 57.9% din persoanele care obișnuiesc să citească spun că și-au achiziționat cărțile pe care le au cititîn ultima perioadă, iar peste o treime (34.9%) au declarat că au împrumutat de la prieteni, colegi sau familie ultimele cărți citite. Persoanele tinere au împrumutat de la cunoscuți sau bibliotecă în măsură mai mare decâtcele în vârstă, iar persoanele ce au cumpărat în procente mai ridicate cărțile pe care le-au citit în ultima perioadă sunt persoane cu studii superioare și persoane mai în vârstă. Ca locuri de achiziție sunt preferate librăriile fizice în defavoarea celor online sau a altor locații de unde cititorii și-ar putea cumpăra cărțile.

Cu toate acestea, când vine vorba de caracteristici specifice, magazinele/librăriile online sunt

preferate în patru dintre cele șase situații și anume atunci când vine vorba de oferta de produse, oferta de preț, promoții, reduceri, confort și informații disponibile. Cele fizice sunt alese atunci când se ia în considerare atmosfera sau durata procesului de achiziție.

Ca funcționalități ce nu ar trebui să lipsească dintr-o librărie online au fost indicate îndeosebi: un preview al cărților care să poată fi accesat liber (58.8%) și sistemul de fidelizare al clienților (53.7%).

Cărțile electronice sunt și ele cunoscute de peste jumătate dintre cititorii de cărți. Penetrarea

dispozitivelor special pentru citit e-books este încă scăzută (sub 6%), deși intenția de cumpărare pentru acest tip de electronice este mare. Puși să aleagă între diferite tipuri de cărți, majoritatea respondenților au ales cartea printată (70.68%) în defavoarea cărților electronice (25.79%).

Motivele principale pentru care respondenții nu citesc cărți sunt fie lipsa timpului (25.89%), îndeosebi în cazul femeilor, fie lipsa plăcerii extrasă din această activitate (27.52). Motivul cel mai menționat a fost faptul că se plictisesc foarte repede și nu au răbdare să citească (32.1%), invocat mai ales de bărbați.

Cei mai mulți respondenți au declarat că citesc cărți ocazional - de câteva ori pe lună (31.05%) sau mai rar (28.31%). Totuși, procente semnificative au declarat că citesc cărți fie zilnic/aproape zilnic (16.05%) sau de câteva ori pe săptămână (19.83%).Doar 4.77% au susținut că nu citesc cărți niciodată.

Atunci când luăm în considerare sexul respondenților, observăm că femeile declară în mai mare măsură decât bărbații că citesc zilnic/aproape zilnic (19.3% f vs. 12.1% m) sau de câteva ori pe săptămână (22.9% f vs. 16.1% m). Pe de altă parte, persoanele de gen masculine declară în mai mare măsură că citesc mai rar (34.4% m vs. 23.3% f) sau deloc (7.5% m vs. 2.6% f).

Când luăm în calcul nivelul de studii al participanților, vedem că cei cu studii primare sau medii au răspuns în mai mare măsură că nu obișnuiesc să citească cărți (9% din cei cu studii primare, 6.5% din cei cu studii medii vs. 3.6% din cei cu studii universitare sau 2.4% din cei cu studii post-universitare) sau că citesc cărți mai rar (29.3% din cei cu studii primare, 31.7% din cei cu studii medii vs. 26.7% din cei cu studii superioare, sau 28.3% din cei cu studii post-universitare). Zilnic sau aproape zilnic citesc cărți mai degrabă cei care au urmat studii post-universitare (20.5%) sau universitare (17.5%) decât cei cu studii medii (13%) sau primare (13.9%). Trendul se păstrează și în cazul persoanelor care citesc de câteva ori pe săptămână, dar diferențele sunt nesemnificative în cazul persoanelor care citesc ocazional - de câteva ori pe lună.

Analiza în funcție de vârstă ne arată că persoanele peste 55 ani au răspuns în mai mare măsură decât celelalte categorii de vârstă că citesc zilnic sau aproape zilnic (29.3% din cei cu vârste peste 55 ani față de 14.5% din cei sub 25 ani, 15% din cei între 26-35 ani, 17.4% din cei cu vârste între 36-45 sau de 20.6% din cei între 46 și 55 ani.) Tot ei sunt cei care au răspuns mai degrabă că nu citesc cărțideloc, în comparație cu celelalte categorii de vârstă. Tinerii sub 35 ani, au răspuns mai frecvent că citesc mai rar decât celelalte categorii (28.6% din cei sub 25 ani, 30.5% din cei între 26-35 ani vs. 26.2% din persoanele cu vârste între 36-45 ani, 24% din persoanele cu vârste între 46-55 ani sau 28.3% din persoanele peste 55 ani).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Campanie Publica Read More Books.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 790 cuvinte
Nr caractere:
13 553 caractere
Marime:
226.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!