Blogul - Instrument de Comunicare Universal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Blogurile, sau mai bine zis blogging-ul este un fenomen relativ nou, mai ales pentru România, de aceea este foarte greu să găsești o literatură exactă, de referință la acest domeniu. Blogul este o publicaţie web ce conţine articole periodice, care au de obicei caracter personal - asemenea unui jurnal, fiind afişate în ordine cronologică inversă. Totuși caracterul acestora diferă în dependență de domeniul la care se axează și temele pe care le tratează. Acest fenomen ia amploare începând cu anul 2005 și până azi este în continuă creștere. Astăzi, am putea susține că blogging-ul este o adevărată industrie, unde anual se pun în circuit sume imense, iar pe seama acestei industrii, cel mai mult au de câștigat platformele ce ne furnizează spațiu pentru a activa ca bloggeri.

Cuvinte cheie: blog, blogroll, weblog, media, postare, blogger.

La 2 august 2010, ora 13:50, Google nu știa să răspundă la întrebarea « ce este un blog? ». În limba română firește. A fost necesară reformularea cererii pentru a obține un răspuns.

Blogging-ul este un fenomen relativ nou, iată de ce există un număr restrâns de cărți care tratează subiectul. Însăși numele de blog și caracterul virtual al fenomenului ne vorbește despre faptul că dacă vrem să cercetăm acest domeniu ar trebui să ne înarmăm cu un calculator și cu foarte multă răbdare.

Blogging-ul este o formă liberă de manifestare a jurnalismului online, iar cu fiecare zi acesta devine din ce în ce mai popular. Totuși există surse care susțin în mod vehement că blogging-ul nu poate fi considerat, sub nici o formă, jurnalism .

Un blog este un site de discuții și de informare publicat în World Wide Web și constând din postări, de obicei aflate în ordine cronologică inversă(cea mai recentă postare apărând prima). Denumire de blog vine de la termenul „weblog ”, ceea ce înseamnă „jurnal web”, de unde, probabil, se nasc și discuțiile contradictorii în ceea ce privește blogul ca formă de manifestare în domeniul media. Noțiunea scurtă de „blog” a fost introdusă de către Peter Melhoz, când acesta, în glumă, a rupt termenul „weblog” în sintagma „we blog” în bara laterală a blog-ului său www.peterme.com în aprilie sau mai 1999. Până în 2009 blogul, de obicei, reprezenta munca unei singure persoane, iar uneori aceasta presupunea implicarea unui grup relativ mic de oameni, iar publicația se axa pe un singur subiect. În ultima perioadă de timp s-au dezvoltat și blogurile cu un număr multiplu de autori, cu postări scrise de mai multe persoane și redactate profesional. „Blogurile multi-autor” ale unor ziare, oraginzații media, universități sau a unor grupuri din cadrul societății se bucură de un trafic consistent, fiind citite de un public interesat și informat.

Blogul reprezintă o formă de comunicare foarte avantajoasă, atât pentru cititor, cât și pentru blogger în sine. Spre deosebire de publicațiile tardiționale, precum ziarul blogul îți oferă un feedback instataneu datorită posibilității de a publica comentarii în timp real. Totodată blogul îți oferă o imagine clară asupra publicului care te citește sau asupra surselor tale de trafic, fapt totalmente ireal pentru publicațiile tradiționale.

Bibliografie:

1. Guțu, Dorina, New Media, București, Tritonic, 2007

2. Scoble Robert, Shel Israel, Conversații libere, București, Nemira, 2008

3. Stepanov Georgeta, Introducere în studiul Jurnalismului, Chișinău, CEP USEM, 2010

4. Wright, Jeremy, Blog marketing, București, Business Media Group, 2006

5. http://blogdevineri.wordpress.com (15.11.2012)

6. http://blogosfera.md/ce-este-un-weblog-blogosfera-p-18-romana.html (15.11.2012)

7. http://destinulunuiblog.files.wordpress.com/2011/04/destinul-unui-blog3.pdf (14.11.2012)

8. http://en.wikipedia.org/wiki/Blog (15.11.2012)

9. http://www.oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/1220102/29.pdf (14.11.2012)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Blogul - Instrument de Comunicare Universal.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 495 cuvinte
Nr caractere:
12 928 caractere
Marime:
28.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!