Analiza semiotică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am realizat o analiza aunei imagini, mai bine spus, a unui afis de publicitare reprezentativ pentru compania United Colors of Benetton. Analiza de imagini vizeaza atat aspectul fizic (descriere, suport, cadru, cadraj, unghi de fotografiere, compozitia imaginii, cromatica, etc.), cat si continutul simbolic.

Campania publicitara mizeaza adesea pe confruntarile dintre extreme, pe negru si alb in limbajul universal al culorilor de-a lungul unei serii intregi de afise in care cel mai adesea, paradoxal lipsesc articolele de vestimentatie.

Descrierea

Afisul prezinta doua personaje intr-un cadru static artificial. Este vorba despre doi copii, de varsta mica (1 - 1,5 ani) de rase diferite, unul alb (chiar blond) si celalalt negru, care stau pe olita, fata in fata. In partea dreapta a acestei imagini, la o treime din latimea afisului fata de coltul de sus, se afla marca firmei "United Colors of Benetton", scrisa in alb pe un fundal dreptunghiular verde.

Suportul

Suportul afisului este hartia lucioasa, velina, format mare, o singura pagina, imaginea de marca este pozitionata atipic, ascunsa chiar, pentru a nu diminua intensitatea mesajului.

Cadrul

Fotografia nu este inconjurata de un cadru ci pare taiata, intrerupta de marginile paginii: daca nu vedem mai mult din fotografie este pentru ca pagina este prea mica. Acest procedeu de a face sa se confunde cadrul imaginii si imaginea suportului are niste urmari anume asupra imaginatiei privitorului. Intr-adevar, aceasta decupare pusa mai mult pe seama suportului decat pe o optiune a incadrarii, il determina pe spectator sa-si construiasca in mod imaginar ceea ce nu apare in campul vizual al reprezentarii, dar care totusi il completeaza: spatiul din afara campului.

Cadrajul

Cadrul este limita reprezentarii vizuale, cadrajul corespunde marimii imaginii, presupus rezultat al distantei dintre subiectul fotografiat si obiectiv. Cadrajul este orizontal, foarte strans, dand impresia de mare apropiere, de intimitate.

Unghiul de fotografiere si alegerea obiectivului

Afisul are unghiul de privire frontal, la nivelul personajelor, procedeu care inlesneste transpunerea privitorului in lumea personajelor prin iluzia de suprimare a distantei, obiectivul ales da impresia de o mare profunzime in fotografie, totul este clar, incepand cu primul plan si pana in fundal; aceasta pare sa se apropie aproape perfect de ceea ce vede un om in mod natural.

Compozitia imaginii, punerea in pagina

Avem, in acest tablou, doua personaje situate de o parte si de cealalta a axei mediane, in mod simetric, fiecare umpland aproape la maximum portiunea de afis ce-i revine. Obiectele care apar in acest tablou sunt si ele simetric asezate fata de aceeasi axa directoare a imaginii; pare reflectarea unui obiect in oglinda cu o diferentiere doar sub aspectul cromatic. O olita este rosie, cea a personajului alb, in stanga imaginii, iar cealalta este albastra, in dreapta imaginii.

Tabloul este dominat de actiunile personajului din dreapta si este pozitionat, spatial vorbind, in centrul afisului. Mana dreapta strabate granita distantei dintre cele doua personaje, atingand intrebatoare si exploratorie tinta sa.

Formele

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Semiotica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 376 cuvinte
Nr caractere:
6 980 caractere
Marime:
392.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, dialog
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!