Analiza Media

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Tribuna este un ziar fondat la Sibiu, în 14/26 aprilie 1884, de către Ioan Slavici. Acest lucru este precizat și pe prima pagina, în dreptul titulaturii.

În paginile Tribunei, numit în acea vreme „centru de lucrare literară”, au fost publicate culegeri din folclorul transilvănean, lucrări ale unor autori români cunoscuți, traduceri și contribuții literare din partea cititorilor.

Cotidianul își încetează apariția în 29 aprilie 1903. După această dată, a reapărut sub alte denumiri: România viitoare între 1944-1949, Lupta Sibiului între 1949-1952 și Flacăra Sibiului între 1952-1968.

Tribuna azi:

Ziarul Tribuna este un cotidian de informare generală care apare în județul Sibiu, de luni până sâmbătă și se prezintă sub formă de tabloid, cu dimensiunile tiparului de 26.00 cm x 38.00 cm.

Conține 16 pagini dintre care doar 8 sunt policromatice, iar în suplimentul sportiv, care apare în fiecare luni și care a fost înființat în 1990, numărul de pagini se dubleză, mai exact la 24.

Informațiile prezentate sunt diverse, atât de la nivel local, național cât și internațional. Cele mai multe articole sunt însă cele locale.

Așezarea în pagină a articolelor nu este clar stabilită, acestea sunt aranjate pe patru, cinci sau șase coloane, doar mica publicitate este integral stucturată pe patru coloane.

Tirajul ziarului Tribuna Sibiu ajunge astăzi, conform site-ului lor, la un număr de 14.797 exemplare pe ediție și se consideră a fi lider de piață în municipiu, beneficiind de propria tipografie.

Compoziție:

De la pagina 1 până la pagina 5 sunt, în general, între 10 și 16 articole. În cazul în care numărul articolelor este mai mic de zece, paginile sunt completate cu informații depre vreme, horoscop, concursuri sau publicitate.

Din totalul de 16 pagini 7 sunt destinate anunțurilor publicitare, plasate începând cu pagina 6 și până la pagina 15, exceptând știrile sportive de la paginile 8 și 9.

Primele 5 pagini, sunt împărțite în trei rubrici: eveniment, actualitate și timp liber, iar ultima pagină a ziarului este dedicată editorialului zilei și rubricii ,,Știrile de pe strada mea’’.

Paginile 1, 8, 9 și 16 sunt singurele cu imagini color, iar dimensiunile acestora sunt aproximativ aceleași cu ale materialului în cauză.

Titurile articolelor sunt scrise cu Bold, Times New Roman, de 72, corpul informativ este scris cu Times New Roman de 12, iar intertitlurile cu Bold, Times New Roman, de 28.

1) Editorialul lui Dragoș Baco:

Sorin Preda spune că editorialul este cel mai râvnit și onorat dintre genuri, deoarece angajează ziaristul la o anumită responsabilitate și pentru că este bine valorizat, de regulă pe prima pagină, în cazul de față însă se află pe ultima pagină. Nu oricine însă din punctual său de vedere are dreptul să scrie și să publice un astfel de gen, funcția jurnalistului sau notorietatea acestuia sunt factorii care decid acest lucru.

Înr-o singură ediție a ziarului poți găsi două, maxim trei editoriale. Am optat pentru cel scris de Dragoș Baco deoarece este ilustrativ pentru ceea ce înseamnă trăsăturile acestui gen.

Editorialele sale sunt pline de limbaj colocvial, ironie și regionalisme, ceea ce dă impresia că sunt făcute fără o doumentare serioasă, ,,după ureche’’.

Frazele sunt lungi, corpul editorialului este un paragraf întreg, poate și din cauza faptului că este plasat în pagină, pe o singură coloană și nu este însoțit de nici un material ilustrativ.

Observații:

Universitatea Lucian Blaga Sibiu

Facultatea de Științe Socio-Umane

Specializarea: Jurnalism

Disciplina: Limbaj și competență în comunicare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Media.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 858 cuvinte
Nr caractere:
9 943 caractere
Marime:
66.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Adina Pintea
Sus!