Vacanțe în țară sau în străinătate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Plecând de la ideea că în momentul de faţă turismul românesc traversează o perioadă de declin, datorită diferenţei semnificative între plecările de turişti români şi turismul intern, prezentul raport abordează problematica alegerii unei destinaţii de vacanţă, punând accent pe evidenţierea posibilităţilor diversificate de a opta pentru o destinaţie autohtonă. În acest sens, am adus în atenţia auditoriului exemple viabile pentru a susţine premisa alegerii unei vacanţe în ţară.

Pentru a ilustra atracţiile turistice ale ţării noastre am ales cele mai reprezentative şi apreciate zone turistice. În topul preferinţelor, Bucovina, se remarcă printr-un număr impresionant de biserici cu interesante fresce interioare şi exterioare, păstrate încă din timpurile medievale, dar şi prin varietatea şi frumuseţea peisajelor, bogăţia reliefului, faunei şi florei. Datorită unicităţii şi valorii lor artistice, acestea au fost adăugate la Lista cu Moşteniri Culturale Internaţionale a UNESCO, în 1993. Într-adevăr, nu există alt loc pe pământ în care se găseşte un astfel de grup de biserici, cu o aşa de înaltă calitate a frescelor exterioare. Zona Maramureşului reprezintă un potenţial turistic desăvârşit prin ofertele turistice. Există în această zonă şi numeroase locuri istorice, muzee şi case memoriale, bogatele tradiţii populare şi obiceiurile care au supravieţuit de-a lungul secolelor, nefiind alterate de către influenţele timpurilor moderne. O altă atracţie turistică, Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, se remarcă prin diversitatea vegetală şi faunistică şi prin cele 500 de situri arheologice.

Având în vedere caracterul obiectiv al raportului nostru, am punctat şi motivele care-i determină pe români să aleagă alte destinaţii turistice decât cele autohtone. Dintre acestea amintim: nivelul superior de dezvoltare economică a principalelor ţări receptoare, ofertele diversificate ale acestora la preţuri rezonabile, gradul superior de dezvoltare a turismului în aceste ţări receptoare, preţurile vacanţelor în străinătate mai accesibil pentru buzunarele românilor, modul în care turiştii sunt primiţi de către gazdele de peste hotare, fără restricţii de consum, slaba promovare a potenţialului turistic.

Luând în considerare aspectele precizate mai sus, am considerat plauzibilă concluzia că atât timp cât dispunem de resurse naturale şi antropice pentru a ne petrece vacanţele în ţară, ar trebui să le valorificăm, să ne cunoaştem astfel meleagurile natale, istoria, tradiţiile, obiceiurile. Astfel, ne putem considera participanţi la dezvoltarea economiei ţării şi putem, totodată, să ne satisfacem plăcerea de a petrece o vacanţă aşa cum se cuvine.

Introducere

În acest raport de persuasiune vom aborda un subiect de actualitate, acela al confruntării preferinţelor turiştilor români cu privire la destinaţia de vacanţă. Vom încerca să abordăm obiectiv acest subiect, care în momentul de faţă se consideră a fi pretat unei dezbateri.

Scopul acestui raport este de a încerca să convingem auditoriul că şi în România există atracţii turistice de valoare, care merită să fie descoperite şi valorificate pe măsură. De asemenea, dorim să aducem în atenţia auditoriului motive puternice că trebuie să ne mândrim că trăim în România şi că am fost înzestraţi cu asemenea valori istorice, culturale şi turistice, cu toate că traversăm o perioadă dificilă pe plan economic.

Pentru a ne atinge scopul vom aduce în discuţie argumente favorabile alegerii unei destinaţii autohtone, prin exemplificarea cu cele mai reprezentative şi valoroase obiective turistice: Bucovina, Maramureş, Dobrogea, Transilvania. De asemenea, vom aborda şi motivele pentru care românii ar prefera să-şi petreacă vacanţa în străinătate, aducând argumente exemplificate în acest sens.

În ceea ce priveşte structura raportului, acesta cuprinde: delimitarea subiectului abordat, istoricul şi conjunctura în care studiem acest subiect, argumente pro şi contra punând accent pe aspectele favorabile, precum şi concluzii adecvate.

Sursele noastre de informare sunt reprezentate de: teze de doctorat în domeniu, publicaţii periodice, site-uri de specialitate, cărţi de profil, Anuarul Statistic al României, bazele de date ale Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Auditoriul este format din colectivul grupei din care facem parte, cu care am avut ocazia să colaborăm, să ne cunoaştem mai bine, ceea ce constituie un atu deoarece un auditoriu cunoscut ridică mai puţine probleme în discursul de persuasiune. Auditoriul face parte din aceeaşi categorie de vârstă cu autorii raportului, posedă cunoştinţe similiare cu ale noastre, dar considerăm că va exprima şi păreri contrare, deoarece fiecare are concepte diferite asupra acestui subiect.

În elaborarea raportului am încercat să adoptăm un stil obiectiv în expunerea ideilor, folosind argumente concise şi viabile, lipsite de încărcătură emoţională, pentru a transmite mai convingător subiectul abordat. De asemenea, considerăm că prezentul raport este un prilej de a delimita mai bine importanţa vacanţelor în ţară şi responsabilitatea pe care ar trebui să ne-o asumăm, ca şi cetăţeni ai acestei ţări pentru o economie dezvoltată.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vacante in Tara sau in Strainatate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 985 cuvinte
Nr caractere:
34 264 caractere
Marime:
44.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Schiopu Andreea
Sus!