Substanțele narcotice și influența lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce sunt drogurile?

Drogurile sunt substante solide, lichide sau gazoase, care odata absorbite de organism perturba una sau mai multe functii importante, de cele mai multe ori iremediabil, si care influenteaza negativ starea de sanatate, sentimentele si perceptia. Consumul abuziv al unei astfel de substante poate provoca mai multe tipuri de tulburari:

1.Fizice, atunci cand, ca urmare a gradului lor de toxicitate, dauneaza organismului persoanei care le consuma. Ex: consumul regulat de tutun poate cauza bronsite cronice.

2.Psihologice, atunci cand au un efect negativ asupra echilibrului personal, psihologic sau de adaptare sociala. Ex: cazul cuplurilor conflictuale datorita abuzului de alcool.

Ce trebuie sa stii despre droguri?

• Persoana care consuma ilicit droguri este supusa uneia dintre urmatoarele masuri:cura de dezintoxicare sau supraveghere medicala.

• Drogurile afecteaza regularitatea ciclului menstrual si cantitatea de sange scursa.

• Daca o femeie insarcinata se drogheaza in timpul sarcinii,substantele pe baza de opiu trec din sangele mamei in cel al fetusului.Se poate vorbi de o "dependenta naturala"de droguri,care se instaleaza o data cu nasterea copilului.

• La ora actuala unul din 10 copii risca sa moara sau prezinta grave malformatii pentru ca mama sa a consumat droguri in perioada sarcinii.Dupa unele statistici,in 1989 in SUA au fost nascuti cel putin 378.000 de copii dependenti de cocaina.

• Drogurile te pot face sa scapi de inhibitii.Astfel apare riscul de a face ceva ce poti regreta mai tarziu:sex neprotejat,jafuri si chiar crime.

• Seringile nesterilizate sunt raspunzatoare pentru complicatiile infectioase,care pot duce uneori la septicemie,hepatita virala sau SIDA.

• Este dificil pentru un toxicoman sa cunoasca exact procentul de puritate al prafului alb pe care si l-a procurat.Astfel se pot explica unele accidente de supradoza.

• La ora actuala marijuana este fumata peste tot in lume.

• Un specialist francez considera ca un litru de LSD ar fi suficient pentru a crea efecte halucinogene tuturor locuitorilor unei metropole de marimea Parisului.

Clasificarea drogurilor

In literatura de specialitate si in practica exista numeroase clasificari ale drogurilor, avand la baza diferite criterii, cele mai cunoscute fiind: dupa efectul produs asupra sistemului nervos central - SNC, dupa originea lor, dupa regimul juridic al substantelor sau dupa dependenta generata.

A.Clasificarea drogurilor in functie de efectul asupra SNC, se considera in general cea mai adecvata fiind cea utilizata in practica de organismele ONU, preliata si de Organizatia Internationala de Politie Criminala – Interpol.In conformitate cu acest criteriu, drogurile se clasifica astfel:

1. substante stimulente sau psihoanaleptice;

2. substante depresoare sau psiholeptice;

3. substante perturbatoare (halucinogene) sau psihodisleptice.

1.Stimulentele sunt substante care accelereaza activitatea SNC. Din aceasta categorie fac parte: frunzele arbustului de coca, crack-ul, khat-ul, amfetaminele, anorexigenele si psihostimulentii. Acestea se subclasifica in:

→ stimulente ale veghii – amfetamina, cofeina, cocaina, cathina. In doze moderate acestea intretin starea de veghe, cresc activitatea mintala si creaza o senzatie de bine.

→ stimulente ale umorii – substante ce indeparteaza starea depresiva.

2.Depresoarele sunt substante care incetinesc activitatea SNC in general ele avand efecte analgezice si sedative. Principalele substante ce fac parte din aceasta categorie sunt: opiul si derivatii sai (morfina si heroina), medicamente pe baza de opiu sau derivati ai acestuia, morfinice de sinteza, barbiturice, tranchilizante si hipnoticele.

3.Halucinogenele sunt substante care perturba activitatea SNC si provoaca alterari ale perceptiei, temporale si spatiale. In fapt ele „deformeaza senzatiile si perceptiile celui care le utilizeaza”. In aceasta categorie sunt cuprinse: cannabisul, LSD 25, mescalina si altele.

B.Clasificarea drogurilor in functie de originea produsului:

1. droguri naturale;

2. droguri de semisinteza;

3. droguri de sinteza (sintetice).

1.Drogurile naturale sunt cele obtinute direct din plante sau arbusti: opiul si opiaceele, cannabisul si rasina acestuia, khat-ul, frunzele de coca si derivatii sai si alte plante cu principii halucinogene.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Substantele Narcotice si Influenta Lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 780 cuvinte
Nr caractere:
16 878 caractere
Marime:
70.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!