Strategii de creare a unei culturi - Coca Cola

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Modalitățile brandului de transmitere a mesajului

Pe o piață unde produsul în sine, ambalajul și gustul rămân în mod virtual de nedistins și aproape constant nechimbate, recunoașterea mărcii devine un factor esențial care poate afecta poziția competitivă. Diversitatea campaniilor publicitare este un instrument puternic și cu un grad înalt de influența în ceea ce privește atragerea consumatorilor și fidelizarea lor către un anumit brand. Imaginea companiei Coca-Cola a fost și este atât de bine stabilită încât poate fi identificată cu însăși cultura americană, însă Coca-Cola este deja un produs global.

Publicitatea on-line a ajutat foarte mult imaginea Coca-Cola, îmbunătățind-o și sporind încrederea consumatorilor în aceasta cu toate că nu s-a axat pe acest gen de publicitate, care totuși implică costuri reduse cu rezultate vizibile într-un timp mult mai scurt.

Există o shemă a canalelor și metodelor de comunicare cu publicul țintă, precum spițele unei roți. Această segmentare a pieței în nouă părți, formează janta roții. Dinamica politicii Coca-Cola, face ca spițele să se învârtă în timp ce janta rămâne pe loc, dând naștere mai multor combinații posibile.

Astfel mesajul se transmite prin : Reclamă – Oferte promoționale, concursuri, Mass media – radio, televiziune, presă locală, internațională, bloguri, reviste de specialitate, panori și afișe publicitare

Produse/Servicii – Ambalajul, designul, livrare, mod de distribuție și vânzare.

Puncte de desfacere: Folosite pentru prezentările de produse, oferte speciale, noi promoții, comunicate clientului în momentul achiziției.

Relații media: conferințe de presă, lansări de produse sau vizite în fabrici destinate jurnaliștilor (pentru a schimba o eventuală atitudine negativă a publicului)etc.

Campanile de promovare, sunt sezoniere și urmăresc să transmită anumite mesaje ce au ca scop convingerea consumatorului de beneficiile pe care i le aduce consumul produsului de brand.

2. Modalități de consolidare a loialității utilizatorului

Succesul companiei Coca-Cola se datorează faptului că politica sa este îndreptată spre client, oferindu-i calitate superioară. Specializarea în crearea clientelei și sprijinirea acesteia reprezintă puncte esențiale în succesul obținut.

Obiectivul campaniilor publicitare ale Coca Cola a fost de a poziționa strategic imaginea produsului propriu în mintea oamenilor cu scopul de a-i maximiza gradul de acceptare în rândul acestora. Această strategie a fost, într-un fel sau altul, corelată cu schimbarea valorilor sociale tipice oricărei perioade a civilizației. Încercarea de a ține pasul cu fiecare generație și eră a fost un factor important în publicitatea pentru Coca Cola.

S-a remarcat că 70% din băuturile răcoritoare sunt cumpărate din impuls, deci este foarte important să se respecte şi regulile de merchandising.

Pe internet, Coca-Cola este cel mai recunoscut brand având o notorietate de 35% conform unui studiu realizat de Gemius. Participanții la studiu au considerat ca fiind foarte importante în alegerea mărcii următoarele criterii: calitatea, increderea, prestigiul, popularitatea, modernitatea. Acest lucru înseamnă că brandul Coca-Cola este perceput de utilizatorii internetului ca fiind de o calitate remarcabilă, de încredere şi se diferențiază în peisajul aglomerat al zilelor noastre, invadat de tot mai multe reclame.

Pe de altă parte, ca urmare a faptului ca politica este îndreptată spre client, Coca-Cola a scos mai multe băuturi pe bază de cola (Cola Light, Cola Zero, Cola Vanilla, Cola Cherry, Cola Diet) ca raspuns la stilul de viață diferit al consumatorilor şi încearcă să se adapteze pentru cât mai mulți.

De asemenea în perioada campaniilor publicitare, compania scoate pe piaţă fie oferte de tip 2.5L la preţ de Sărbătoare, fie la 2 sticle achiziționate, primești un pahar cadou, fie pe ambalaj pe găsesc tot felul de mesaje haioase care instigă spre consum.

Ba mai mult decât atât, în diferite magazine se organizează tombole cu premii instant pentru cei ce achiziționează produsul sau mai există concursuri cu premii sub capac.

Campania prezentă din on-line „Happiness” – are creat şi un cântec, promovează comunicarea, spiritul de familie, de a fi împreună şi de a împărtăși bucuriile cu cei dragi, ca activitate premergătoare sărbătoilor de iarnă.

Bibliografie:

http://biblioteca-digitala-online.blogspot.ro/2013/01/razboiul-rece-din-inima-capitalismultui.html

http://www.bloomberg.com/news/2012-03-05/cancer-causing-chemical-found-in-coca-cola-pepsi-consumer-group-says.html

http://www.coca-cola.ro/

http://designshack.net/articles/graphics/pepsi-vs-coke-the-power-of-a-brand/

http://www.economica.net/coca-cola-isi-cere-scuze-si-a-batut-joc-de-o-consumatoare_62313.html

http://www.economica.net/coca-cola-i-pepsico-ca-au-lasat-fara-casa-si-pamanturi-pe-saracii-din-lumea-intreaga_63417.html

http://www.gadgetreport.ro/media/youre-coke-scandal-urias-jurul-reclamei-lansate-de-coca-cola-video/

http://www.incont.ro/companii/se-foloseste-in-productia-coca-cola-si-cauzeaza-tumori-animalelor-bdquo-nu-prezinta-un-risc-imediat-consumatorilor.html

http://www.manager.ro/articole/analize/analiza-always-coca-cola-44683.html

http://openjurist.org/315/f3d/101/pepsico-inc-v-coca-cola-company

http://www.realitatea.net/inca-un-scandal-zguduie-coca-cola_924183.html

Observații:

Materia - Cultura consumatorului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii de Creare a unei Culturi - Coca Cola.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 897 cuvinte
Nr caractere:
10 281 caractere
Marime:
1.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!