Securitatea tranzacțiilor în comerțul electronic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I – MIJLOACE DE PALTĂ ÎN AFACERILE ELECTRONICE 4
CAPITOLUL II – SECURITATEA COMERŢULUI ELECTRONIC 7
2.1. Securitatea telecomunicaţiilor – protocoalele SSL şi TLS 7
2.2. Securitatea tranzacţiilor de plată – protocoalele 3D Secure, SecureCode şi SET 8
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12

Extras din referat:

INTRODUCERE

În ultimul deceniu, Internetul s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid având un impact major în toate aspectele vieţii economice şi sociale. La fiecare jumătate de an apar schimbări importante încât este imposibil de prevăzut unde se va ajunge în viitor. În prezent, se poate vorbi de o adevărată revoluţie care are loc în comerţ şi în telecomunicaţii.

Comerţul electronic a devenit o parte integrantă din viaţa curentă a multor occidentali datorită comodităţii, eficienţii şi dezvoltării unor soluţii de plată on-line. În România, există încă puţini utilizatori frecvenţi de Internet, iar mulţi dintre aceştia au o oarecare reticenţă faţă de procesarea tranzacţiilor financiare on-line. În ultimii ani, însă, au fost dezvoltate mai multe soluţii de plată on-line, accesibile oricărui ofertant de produse şi servicii prin Internet, ca şi oricărui posibil client, în condiţii de securitate. Dacă acum câţiva ani, când comerţul electronic era încă în faza de început, securitatea tranzacţiilor ridica multe semne de întrebare şi magazinelor online şi clienţilor lor, în timp, lucrurile s-au liniştit. Îmbunătăţirea condiţiilor de securitate, scăderea anuală a procentului tentativelor de fraudă comparativ cu creşterea numărului de tranzacţii şi avantajele plăţii online au înlăturat aceste temeri.

Această lucrare este constituită din două capitole în care sunt prezentate principalele modalităţi de plată în comerţul electronic şi măsurile speciale de securitate luate pentru ca acest tip de afacere să se desfăşoare în condiţii de securitate.

CAPITOLUL I – MIJLOACE DE PLATĂ ÎN AFACERILE ELECTRONICE

În desfăşurarea afacerilor electronice, un aspect foarte important îl reprezintă efectuarea plăţilor pentru produsele sau serviciile oferite. Există mai multe modalităţi de plată, dintre cele mai răspândite metode utilizate în afacerile electronice se regăsesc :

- Cărţile de credit;

- Gift certificates;

- Cecuri electronice (e-checks);

- PayPal;

- CyberCash;

- SmartCard.

Sistemul de cărţi de credit a fost creat pentru a permite cumpărătorului să poată cumpăra imediat bunurile şi serviciile de care are nevoie. Prin utilizarea cărţilor de credit, riscul este transferat de la vânzător la instituţia financiară care a emis cartea de credit. Aceasta este cea mai folosită modalitate de plată.

Dezavantajele cardurilor cu bandă magnetică:

- au capacitate redusă de memorare, dată de densitatea mică de înregistrare, ceea

ce reduce numărul de caractere ce pot fi memorate;

- securitate îndoielnică;

- datorită folosirii îndelungate, creşte gradul de uzură al pistelor magnetice;

- pistele magnetice sunt sensibile la sursele de demagnetizare şi la căldură

excesivă;

- costuri foarte mari la cardurile în valută.

O altă metodă de plată foarte des întâlnită o constituie aşa numitele gift certificates. Utilizând diverse sisteme de plată (cash, cărţi de credit) o persoană poate cumpăra un astfel de certificat având o anumită valoare. Certificatul este transmis unei alte persoane (cadou), aceasta putând efectua plăţi (în limita sumei înscrisă pe certificat) în foarte multe magazine virtuale.

Cecuri electronice (e-checks) constituie o metodă foarte utilizată în afacerilor electronice. Un consorţiu de bănci, FSTC – Financial Services Technology Consortium (www.fstc.org), a creat un model de cec electronic care este foarte asemănător cecurilor clasice, pe hârtie. Plătitorul foloseşte un procesor pentru a genera şi semna digital un cec electronic ce va fi transmis prin poştă electronică sau Web. El este transmis fie băncii cumpărătorului – care-l va onora după verificarea semnăturii digitale, trimiţând banii băncii vânzătorului, fie direct vânzătorului – care va verifica semnătura, îl va semna la rândul său, şi îl va trimite băncii sale. Sistemul FSTC utilizează metode criptografice cu chei publice pentru semnătura digitală şi pleacă de la premisa că toate cheile publice ale participanţilor şi certificatele lor sunt cunoscute în întregul sistem.

Observații:

Univeristatea Valahia, Târgovişte

Facultatea de Ştiinţe Economice, Specializarea Master-Marketing

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea Tranzactiilor in Comertul Electronic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 845 cuvinte
Nr caractere:
15 342 caractere
Marime:
36.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Veronica Stefan
Sus!