Recenzie la Fundamentele Științei Mărfurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Protecția consumatorului

Articolul la care vreau sa fac referire în această recenzie se regăsește în revista „Revista de comerț”, numărul 6, aparută în iunie 2011. Articolul este scris de Laura Pascu, Redactor Sef la Feminis.ro. Aceasta activează în domenii precum Lifestyle/Leisure/Luxury, Media/Publishing, PR/Evenimente, Advertising/Marketing.

Aceasta prezintă în articol drepturile consumatorului referitoare la achiziționarea marfurilor comercializate pe piață sau prin intermediul mass-media. Sunt prezentate amănunțit toate tipurile de produse pe care un consumator le-ar putea achiziționa în vederea unei satisfaceri cât mai bună a nevoilor sale.

Pe lângă drepturile prezentate în articol (protejarea contra riscurilor de a cumpăra bunuri dăunătoare pentru sănătatea consumatorilorș; dreptul la informații corecte referitoare la produsele și serviciile comercializate; accesul la o gamă variată de mărfuri; despăgubirea în cazul bunurilor care nu corespund cerințelor consumatorului; dreptul de a aparține unor asociații pentru protejarea intereselor consumatorilor), deasemenea regăsim și acreditarea acestora prin lege în Ordonanța Guvernului nr. 21 din 1992, modificată și completată prin Ordonanța nr. 58 din 2000.

Autoarea prezintă diverse sfaturi foarte utile în momentul achiziționării de produse sau servicii, încurajându-i pe consumatori sa aivă o reacție corectă atunci când ei cred că le sunt încălcate drepturile.

Articolul este foarte cuprinzător, tratând toate tipurile de produse:produse alimentare; produse de folosință îndelungată (computer, scuter, bicicletă, aparat radio, instrument muzical, telefon mobil etc.); produse și servicii prezentate în cadrul emisiunilor de teleshopping; jucării; vacanțe; produse oferite de către vânzătorii ambulanți; produse textile și încălțăminte.

Autoarea reușește să prezinte detaliat și în același timp într-o manieră ușoară de înțeles, pașii pe care un consumator trebuie să-i urmeze atunci când produsul, respectiv serviciul achiziționat nu corespunde prețului sau cerințelor acestuia. Deasemenea sunt prezentate și situațiile în care consumatorul se confruntă cu vânzători ostili care refuză sa respecte drepturile acestuia oferind argumente de tipul: „de vină e producătorul, mergi dumneata la el”; „la noi marfa vîndută nu se schimbă”; „te-am pus eu sa cumperi?”, acestea însemnând încălcarea legilor.

Soluțiile acestor probleme pe care un consumator le poate întâmpina în momentul când dorește să returneze sau să schimbe un produs sunt descrise amănunțit de către ziarista Laura Pascu: solicitarea sprijinului asociațiilor de specialitate care cunosc bine reglementările legale; formularea unor reclamații către autoritățile competente, precum Oficiul pentru Protecția Consumatorului din București.

În momentul achiziționării unor produse de folosință îndelungată, consumatorii beneficiază de anumite drepturi care pentru mulți dintre aceștia sunt necunoscute și trebuie să acorde mare atenție anumitor aspecte legate de achiziționarea unor astfel de produse.

Aceste aspecte ne sunt amintite de către autoarea articolului: termenul de garanție, care începe de la data vânzării produsului; prelungirea termenului de garanție cu timpul scurs de la data la care a fost reclamată defectarea produsului și până la data repunerii acestuia în stare de funcționare; acordarea unui nou termen de garanție pentru produsul care l-a înlocuit pe cel defect.

O altă etapă importantă în achiziționarea produsului respectiv și pe care ziarista Laura Pascu pune accent este solicitarea: efectuării demonstrației de funcționare; certificatul de garanție care cuperinde: termenul de garanție, denumirea și adresa unității service, elementele de identificare a produsului (model, serie și cod).

O altă manieră prin care consumatorii pot fi „păcăliți” este oferta de produse și servicii prezentate în timpul emisiunilor de teleshopping. În articol ne sunt prezentate toate aspectele de care un consumator trebuie să țină cont atunci când dorește să apeleze la această metodă de cumpărături, pentru a nu-i fi încălcate drepturile. Aceste aspecte se referă la cunoașterea cât mai exactă a informațiilor despre: cantitate și calitate; prețuri și valabilitate; intervalul de returnare a produsului; garanșii; modalități de vânzare.

Referitor la jucării, autoarea articolului, Laura Pascu, ne atrage atenția asupra unui lucru foarte important: protecția copiilor. Aceștia trebuie feriți de înghițirea unor piese mici de la jucării sau de jucăriile vopsite care pot fi toxice. De aceea consumatorii trebuie să fie atenți la etichete și la instrucțiunile de folosire, precum și la faptul ca acestea din urmă să fie în limba română.

Deasemenea sunt prezentate și riscurile care pot apărea în cazul în care un consumator se hotărăște să plece într-o vacanță organizată de o agenție de turism. Primul sfat primit pe care consumatorii trebuie să-l urmeze în acest caz este acela de a contacta doar agenții care își prezintă oferta în scris. Sunt aduse la cunoștință obligațiile agenției față de clienți pentru o colaborare cât mai bună cu aceștia. Un alt aspect important îl reprezintă citirea cu atenție a contractului care poate fi prezentat sub forma unui catalog, pliant sau alt înscris.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie la Fundamentele Stiintei Marfurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 115 cuvinte
Nr caractere:
11 354 caractere
Marime:
16.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Prep. Univ. Dr. Smaranda Vișan
Sus!