Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infiintata in 1927, societatea Quelle si-a desfasurat activitatea mai bine de trei decenii doar in Germania. Totusi, deja in anul 1959 Gustav Schickedanz infiinta Quelle Austria, urmata in 1962 de Quelle Luxemburg si patru ani mai tarziu Quelle Franta.

Societatea face parte din concernul german KarstadtQuelle, care detine si brandul Neckermann. Quelle este prezenta in 18 tari europene, cu centre proprii de expediere si peste 4.000 de angajati. Ofensiva companiei germane asupra pietei central si est-europene a inceput in 1991-1993, cand au fost deschise subsidiare in Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Polonia. In 2005, KarstadtQuelle a avut o cifra de afaceri totala de circa 15 miliarde de euro. Vanzarile Quelle in Europa Centrala au trecut de 214 milioane de euro.

Magazinul online Quelle si-a inceput activitatea in Germania in anul 1927. A supravietuit unui razboi mondial, razboiului rece, crizelor. A dat faliment in 2009.

Ce magazin putea sa fie online in urma cu 82 de ani cand nu aveam … internet?

Quelle si-a inceput activitatea si s-a consacrat drept unul din cele mai importante branduri de retail din Germania in domeniul comertului prin corespondenta.

Da, comertul prin corespondenta, acest “bunic” al comertului online modern. In afara de evolutia logica, ambele tipologii de business s-au bazat pe acelasi avantaj: preturi mai mici, din cauza economiilor de costuri. Daca, in cazul comertului prin corespondenta, avem de-a face direct cu cataloage, urmat de comanda prin posta sau telefonic; in cazul comertului online oferim “brosura” si comanda printr-un website, de preferinta cam in acelasi timp.

In cazul ambelor forme de comert la distanta – prin corespondenta si online – dispare magazinul offline, spatiul propriu-zis de retail, cu toate cheltuielile asociate (chirii, utilitati, salarii), astfel producandu-se economia de cost si devenind posibila vanzarea cu pret mai mic decat cel din magazinele offline.

Quelle s-a asezat confortabil in scaunul pionierului comertului prin corespondenta, devenit apoi lider in anii 1960-1970, si a lasat praful sa se depuna incet dar sigur peste brand, peste valoarea acestuia in ochii consumatorilor si, de ce nu, peste entuziasmul acestora in a cumpara de la Quelle.

In urma cu 10 ani, in locul unei restructurari radicale si a unei reorientari complete si dedicate spre mediul digital, in loc sa isi foloseasca resursele pentru a deveni un lider in inovatie si in comert online, Quelle a ales o fuziune cu reteaua de retail Karstadt. Astfel a aparut o struto-camila, cu prezente online si offline, cu costuri de online si cheltuieli de offline, cu un aparat administrativ si logistic enorm, cu stocuri fabuloase de zeci de milioane de produse si datorii catre banci de peste 50 de milioane de EURO, finalul fiind inevitabil: falimentul!

Nu criza economica mondiala a cauzat acest final, asa cum a considerat si guverul german cand a refuzat sa acorde Quelle ajutoare de stat, precum a acordat altor companii, in ciuda presiunilor sindicatelor, care stiau ca falimentul va aduce cu el inca 4.000 de someri (mai sunt si guverne care iau decizii rationale, in ciuda presiunilor). Quelle era in pierdere de imagine, bani si eficienta mult inainte de criza. Acest pionier al comertului online si-a trait tineretea cu curaj, maturitatea in plina glorie, dar nu a avut curajul sa isi lase la timp mostenirea si a imbatranit, devenind din ce in ce mai mobil, mai greoi, mai bolnav si mai ineficient. Si, intr-un final, a murit.

Istoric Quelle-Karstadt-Arcandor AG

La 14 mai 1881, Rudolph Karstadt a fondat primul său magazin Tuch-, Manufaktur-und Konfektionsgeschäft Karstadt în Wismar. În 1884, un al doilea magazin a fost deschis în Lübeck. În curând, 24 de magazine au fost deschise în toate din nordul Germaniei. În 1920, afacerea a fost transformat într-o societate pe actiuni. În 1994, a achizitionat lantul Department Store Hertie, de care aparţinea KaDeWe. În 1999, în cele din urmă a fuzionat cu Quelle AG pentru a deveni KarstadtQuelle AG, doar pentru a fi redenumit Arcandor AG, la 1 iulie 2007.

Arcandor AG (KarstadtQuelle AG până la 30 iunie, 2007) (FWB: AROG) este o companie de exploataţie situată în Essen, Germania, care supraveghează societăţile care operează în întreprinderile de comandă prin poştă şi de cumpărături pe internet, magazine şi servicii turistice. Acesta a fost creat în 1999 prin fuziunea a Warenhaus Karstadt AG, care a fost infiintata in 1920, Quelle AG şi Schickedanz & Co, înfiinţată în 1927.

În 2005, firma avea aproximativ 68,000 de angajati si vanzari anuale de 15.5 miliarde €.

La data de 11 mai 2009, compania a solicitat asistenţă financiară guvernului din cauza unor probleme de lichiditate. La data de 06 iunie 2009, compania a anunţat că nu mai este în măsură să plătească chirie pentru magazinele sale departament iar la data de 09 iunie 2009, compania a intrat in faliment.

Arcandor este activă în următoarele segmente de afaceri:

Operaţiuni online-offline:

- Departamentul de magazine: Karstadt, KaDeWe , Wertheim , Alsterhaus, Oberpollinger, WOM (Lumea de Muzica), Schaulandt, LeBuffet, Fox Markt

- Magazine de specialitate: KarstadtSport (echipament sportiv, etc)

Servicii:

- Turism: Bucher Reisen, Thomas Cook Group

- Servicii financiare: Banca KarstadtQuelle, KarstadtQuelle Finanz, Serviciul

- Alte servicii: Programul Avantaj client (HappyDigits), Itellium, KarstadtQuelle-servicii pentru informare

Cronologia unei prabusiri: Arcandor, Karstadt, Quelle, Thomas Cook & Co.

- 13 ianuarie 2001: KarstadtQuelle anunta reducerea a 7.000 din cele 52.000 de locuri de munca din sectorul livrari de marfa.

- 14 octombrie 2004: Conducerea firmei si sindicatul convin asupra unui plan de restructurare: se reduc 5.500 de locuri de munca, sunt vandute 77 de magazine, in urmatorii trei ani.

- 12 mai 2005: Thomas Middelhoff (56 de ani, ex-sef al concernului Bertelsmann) devine directorul consiliului de administratie al KarstadtQuelle.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Quelle.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 526 cuvinte
Nr caractere:
25 820 caractere
Marime:
94.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!