Pietre Prețioase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pietrele prețioase au un rol deloc de neglijat in transformarea personală a individului, ele reprezentând stadii către evoluția spirituală a omului, schimbarea acestuia fiind determinată de acțiunea miraculoaselor pietre. Pietrele prețioase, semiprețioase și cristalele transmit o vibrație specifică care intră sau nu in rezonanță cu persoana care le poartă, de aceea trebuie sa ne alegem cu grijă bijuteriile. Li se atribuie ,de asemenea, puterea de a vindeca unele boli și de a ne proteja impotriva deochiului.

Clasificarea pietrelor naturale

Pietrele sunt creații fascinante ce apar intr-o paletă variată de formă, taieturi sau culori.O piatra naturală este caracterizată prin forma de cristalizare care-i dă frumusețe și este cu atât mai valoroasă cu cât este mai rară și cu cât bucură mai multe generații. Geologii clasifică pietrele naturale in urmatoarele categorii:

a) Pietre prețioase in categoria cărora intră diamantul, rubinul, safirul și smaraldul, apreciate pentru frumusețea și durabilitatea lor, utilizate pentru confecționarea bijuteriilor foarte scumpe.

b) Pietrele fine ce desemnează toate celelalte pietre transparente sau translucide , mai puțin valoroase , folosite in confecționarea bijuteriilor mai puțin costisitoare.

c) Pietrele ornamentale, translucide sau opace se utilizează pentru confecționarea bijuteriilor comerciale.

d) Materii organice prețioase ce provin din regnul animal sau vegetal.

O piatră naturală se evaluează prin patru caracteristici (notate prin 4C) .

a) Carat = greutatea exprimată in carate (1 ct.=0,2g);

b) Color = culoare ( claritatea, strălucirea culorii)

c) Cut = tăietura (gradul de perfecțiune al tăieturii);

d) Clarity = reprezintă incluziuni și felul acestora.

- Strălucirea culorii.

Din punct de vedere al strălucirii culorii există trei clase mari de calitate, notate cu litere mari:

-Prima clasă care cuprinde cele mai valoroase exemplare este notată de la D la H și cuprinde diamantele care privite cu ochiul liber de un specialist apar ca incolore.

-Clasa notată de la I la L simbolizează pietrele care par incolore daca sunt de dimensiuni mici, iar in cazul in care sunt de dimensiuni mai mari, (peste 0.2 ct.) apar de o culoare mai difuză

-Clasa notată cu simbolul M-Z sunt pietrele la care intensitatea culorii este mai slaba.

- Tăietura.

Principalele tipuri de tăieturi sunt: briliant cu 57 fațete, oval, pară, marghiz, inimă, smarald, bagheta, pătrat, triunghi, etc.

- Claritate (gradul de puritate sau limpezime) .

Safirul

Numele provine din latinescul sapirus = ințelept, fie din ebraică sappin = cel mai frumos sau sefer = carte. Safirul este o piatră albăstruie, transparentă – translucidă sau opacă, cu nuanțe inchise sau deschise.

Sub denumirea de safir sunt cunoscute toate pietrele preţioase din Korund cu singura excepţie a variantei de culoare roşie rubinie care este denumit rubin. Însă este foarte răspîndită denumirea de safir, a pietrelor preţioase de culoare albastră, dar acest albastru nu trebuie înţeles ca şi culoarea cerului senin, ci toate nuanţele de albastru până la albastru foarte închis şi chiar negru.

Safirul este un mineral ce apare sub formă de monocristale Al2O3 . Culoarea o determină impurităţile ca de exemplu cu Fe2+-, Fe3+-, Cr3+-, Ti4+- sau V4+-. Rocile unde s-au găsit safire se numesc Pegmatite care prin procese de eroziune au fost transportate şi depozitate în aluviuni, în albiile apelor curgătoare. Ţările mai importante în producţia de safire sunt Sri Lanka (denumirea veche Ceylon), India mai nou SUA, Australia, şi Nigeria. Pe cale sintetică se pot produce safire de o calitate perfectă şi de o mărime aproape nelimitată.

Pe lângă utilizarea lor ca pietre preţioase, a fost utilizat din anii 1950 până în anii 1960 ca vârf al acului patefoanelor şi picup-urilor. O utilizare o are şi în producerea laserului, prin monocristale sintetice de safir care prin conţinutul în Galliumnitrid contribuie la producerea laserului de culoare albastră şi LED-ului de culoare albă, albastră şi verde. Prin introducera ionilor de titan la producerea cristalelor sintetice, este de asemenea utilizat in industria laserului cu lungimea de undă între 750 până la 1000 Nanometri. Pentru geamuri expuse unor condiţii extreme de temperatură şi presiune ca de exemplu avioane de recunoaştere sau nave spaţiale, se utilizează safire sintetice cu un diametru până la 75 cm.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pietre Pretioase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 337 cuvinte
Nr caractere:
12 420 caractere
Marime:
138.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Doru Plesea
Sus!