Mașini ecologice - Toyota Prius

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pag. 3
2. Descrierea afacerii pag. 4
3. Perspective şi părere personală pag.7
4. Concluzii pag. 7
5. Bibliografie pag. 9

Extras din referat:

1.Introducere

Reducerea combustibililor fosili cat si nevoia de a reduce emisiile de noxe, au determinat creearea de autoturisme ecologice care insa nu au si un design prea aratos, mai degraba ciudat.

Cu toate acesta, marii constructori de masini se intrec in a scoate pe piata cat mai multe modele ecologice de mici dimensiuni, majoritatea electrice, sau hibirizi, masini smart, care sa fie utilizate in marile metropole ale lumii.

Comisia Europeana a propus interzicerea circulatiei autovehiculelor care folosesc benzina si motorina in centrele marilor orase europene pana in anul 2050. In unele orase din Franta, circulatia automobilelor mai vechi de 12 ani va fi interzisa de anul viitor. In Norvegia se discuta serios despre un proiect de lege privind interzicerea comercializarii masinilor alimentate cu benzina, motorina sau GPL in, incepand cu anul 2015.

Circulatia cu un autoturism in marile orase europene va costa mai mult si va fi mai anevoioasa. De la taxe de acces in centrele oraselor, malluri cu locuri de parcare limitate, zone verzi unde au acces doar masinile electrice si hibride, zone pietonale din ce in ce mai extinse, sisteme de car-sharing, semafoare sincronizate pentru ca pietonii sa nu se grabeasca prea tare la traversare, viata soferilor va deveni din ce in ce mai grea.

Masinile produse de Toyota au cel mai scazut nivel al emisiilor de CO2 din Europa , primind titlul de “brand-ul cel mai verde” la prima editie a topului “Cele mai verzi marci la nivel mondial”, publicat recent de compania de consultanta Interbrand.

Mașinile hibride (Hybrid cars) se referă la autovehicule care funcționează cu două tipuri de motoare, unul electric, și unul clasic, cu combustie internă. Folosirea celor două motoare alternează, și este aleasă automat de către computerul de bord. Toyota și Honda sunt doi dintre cei mai cunoscuți producători de hibride din lume.

În cazul Toyota, la pornirea mașinii intră în acțiune motorul pe combustie internă, care se oprește destul de repede(după ce se încălzește), lăsând loc motorului electric. Mașina funcționează pe curent electric dacă se pleacă ușor de pe loc(fără accelerari bruște), și poate continua să funcționeze doar pe curent electric chiar și până la viteza de 45km/h dacă se accelerează lent. Astfel, la viteze mici, se poate considera că ești la volanul unei mașini 100% electrice. Atunci când viteza crește peste această limită, sau mașina are nevoie de mai multă putere, intră în acțiune motorul pe benzină.

2. Descrierea afacerii

Istoria automobilului cu tehnologie hibrid Prius

În 1994, compania Toyota a decis să creeze un automobil nou care să fie atât eficient din punct de vedere al consumului de benzină cât şi ecologic. După ce au fost examinate peste 100 de modele de hibrizi, echipa de ingineri a ales unul bazat pe patentul 1974 TRW. Cu toate acestea multe probleme tehnice şi de inginerie au trebuit rezolvate în cei trei ani pe care echipa îi primise pentru a lansa maşina pe piaţa japoneză, un deadline pe care l-au atins cu greu, dat fiind că primul model Prius a fost lansat în decembrie 1997.

Toyota a făcut progrese semnificative în conceperea motoarelor care folosesc surse alternative de energie. Una din cele mai promiţătoare abordări este combinarea a două surse diferite de energie într-un singur sistem, cu scopul de a folosi potenţialul amândurora. Această soluţie este cunoscută drept tehnologia hibridă şi constituie cea mai promiţătoare cale pentru realizarea maşinilor ecologice Toyota. O problemă importantă o constituia longevitatea bateriei, care trebuia să dureze de la 7 până la 10 ani. Soluţia găsită a fost ca bateria să fie ţinută încărcată doar în proporţie de 40 - 60%, astfel încât durata sa de viaţă a devenit comparabilă cu cea a celorlalte componente ale maşinii.

Abordarea problemei emisiilor poluante adoptată de Toyota este să se cerceteze simultan o mare varietate de soluţii pentru conceperea unor vehicule cât mai puţin poluante. Motivul îl reprezintă faptul că, de la ţară la ţară, diferă condiţiile de pilotaj, modul de procurare a combustibilului, infrastructura şi legislaţia. O tehnologie auto unică nu va putea să îndeplinească toate cerinţele unei mobilitati superioare. Toyota s-a dedicat dezvoltării sistemelor hibride ca factor de bază al tehnologiei de fabricare a maşinilor ecologice, combinând diferite surse de putere.

În Europa maşina a fost lansată în 2001, când avea deja trei ani vechime. La început, succesul său a fost modest în Japonia, iar după câţiva ani de teste compania a avut curajul să introducă Toyota Prius pe piaţa Americană. Deşi iniţial vânzările au fost destul de scăzute, în 2004, când designul modelului a fost refăcut, costul dezvoltării a meritat din plin, iar Toyota Prius a devenit un automobil de success atât din punct de vedere tehnologic cât şi al marketingului.

Cuvântul prius provine din limba latină şi înseamnă „a fi inainte”. S-a declarat că Toyota a ales acest nume dat fiind că maşina era un predecessor al modelelor hibrid ce aveau să urmeze, dar si întâiul de acest gen din lume.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini Ecologice - Toyota Prius.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 517 cuvinte
Nr caractere:
13 016 caractere
Marime:
39.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Puiu NIstoreanu
Sus!