Marcajul European

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuvânt introductiv
Secţiunea 1 - Marcajul CE
1.1 “Noua abordare” a marcajului CE şi “Cerinţele esenţiale”
1.1.1 Scurtă Prezentare a Directivelor Noii abordări şi ale Abordării globale
1.1.2 Relaţia între marcajul CE şi calitate
1.1.3 Directive vizând marcajul CE
1.2 Concepte privind aplicarea
1.2.1 Aplicarea simultană a directivelor
1.2.2 Directiva privind securitatea generală a produsului/răspunderea asupra produsului
1.2.3 Lansarea pe piaţă şi darea în folosinţă
1.2.4 Responsabilităţi
1.2.5 Conformitate şi Directive
1.2.5.1 Prezumţia de conformitate
1.2.5.2 Procedura de evaluare a conformităţii
1.2.5.3 Module de bază
1.2.5.4 Schema organigramei privind procedurile de evaluare a conformităţii pe baza modulelor
1.2.5.5 Procedură privind clauza de securitate
1.3 Practica
1.3.1 Logo – marcaj CE
1.3.2 Informaţii practice de bază
1.3.3 Documentele necesare pentru marcajul CE
1.3.4 Când nu se aplică Marcajul CE
1.3.5 Cum se începe?
1.3.6 Căutarea Directivelor
Standardele

Extras din referat:

CUVÂNT INTRODUCTIV

Una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene este comerţul liber, dar practicarea sa în cadrul unei pieţe globale unice a fost un demers complex având în vedere că multe ţări îşi protejau propriile interese prin standardele tehnice interne. A fost nevoie de o legislaţie corespunzătoare pentru a depăşi aceste probleme care s-au soluţionat în mare parte prin armonizarea standardelor în interiorul Uniunii Europene. Rezultatul este acela că, pentru orice firmă care doreşte să exporte produse către UE, marcarea CE este obligatorie.

În majoritatea cazurilor certificarea CE va fi acordată pentru un produs doar dacă producătorul poate să arate că produsul nu numai că îndeplineşte cerinţele tehnice stabilite în standardul corespunzător ci şi că acesta poate fi fabricat în mod constant la acel nivel. În consecinţă produsele trebuie fabricate în conformitate cu procedurile interne specifice ale firmei astfel încât nivelele calităţii finale să poată fi garantate. În cea mai mare parte a cazurilor acesta implică implementarea de către producător a unui program de asigurare a calităţii, iar sistemul de asigurare a calităţii cel mai corespunzător în momentul actual este ISO 9000.

Pentru a supravieţui în cadrul UE, firmele româneşti trebuie să cunoască standardele armonizate UE, cerinţele esenţiale ale CE pentru certificare şi un sistem al calităţii pentru a se asigura că produsele corespund întrutotul cerinţelor. În sfârşit, după realizarea acestui lucru, firmele trebuie să-şi consolideze investiţiile, asigurându-se că sunt protejate corespunzător conform legilor privind drepturile de proprietate intelectuală. Această broşură îşi propune să furnizeze cunoştinţele practice necesare privind marcajul CE, standardele, sistemele de management al calităţii şi drepturile de proprietate intelectuală.

SECŢIUNEA 1 - MARCAJUL CE

1.1 “NOUA ABORDARE” A MARCAJULUI CE ŞI “CERINŢE ESENŢIALE”

În conformitate cu directivele „Noii abordări” marcajul CE reprezintă aplicarea practică, în cadrul Comunităţii Europene, a caracteristicilor şi cerinţelor esenţiale pentru produse. Aceasta înseamnă că, dacă un produs este certificat în baza acestor cerinţe esenţiale, el poate fi comercializat în mod liber pe piaţa Uniunii Europene.

Marcajul CE este o bună modalitate pentru depăşirea barierelor tehnice generate de existenţa standardelor naţionale şi a fost rezultatul unei decizii a Consiliului din anul 1985. Aceasta a reprezentat o „Noua Abordare” a armonizării tehnice, limitând armonizarea legislativă numai la cerinţele de bază pe care produsele trebuie să le îndeplinească pentru a obţine dreptul de liberă circulaţie în UE.

De când „Noua Abordare” a impus ca cerinţele de bază să fie armonizate şi obligatorii pe baza directivelor, aceasta a devenit aplicabilă numai acolo unde este posibilă o distincţie clară între cerinţele de bază şi specificaţiile tehnice. În plus, o gamă largă de produse trebuie să fie suficient de unitară şi uşor de identificat pentru a fi supusă unor cerinţe esenţiale comune.

Elementele standard ale directivelor „Noii Abordări” sunt:

- Armonizarea este limitată la cerinţele de bază;

- Numai produsele care îndeplinesc cerinţele de bază pot intra pe piaţă şi date în folosinţă;

- Standardele armonizate ale căror numere de referinţă au fost transpuse în standarde naţionale sunt considerate conforme cu cerinţele esenţiale corespunzătoare;

- Aplicarea standardelor armonizate sau a altor specificaţii tehnice rămâne voluntară, iar producătorii sunt liberi să aleagă orice soluţie tehnică care asigură conformitatea cu cerinţele de bază;

- Atunci când producătorul aplică standardul, acesta beneficiază de prezumţia de conformitate, adică nu trebuie să demonstreze conformitatea;

- Producătorii trebuie să evalueze conformitatea produselor cu cerinţele esenţiale ale directivei sau directivelor în cauză;

- Producătorii pot alege între diferite proceduri de evaluare a conformităţii prevăzute în Directiva aplicabilă;

- Înainte de plasarea pe piaţă şi după încheierea întregii proceduri, producătorii trebuie să aplice pe produs marcajul CE.

1.1.1 SCURTĂ PREZENTARE A DIRECTIVELOR NOII ABORDĂRI ŞI ALE ABORDĂRII GLOBALE

Pe scurt, elementele cheie ale Directivelor “Noii abordări” faţă de elementele “Abordării globale” sunt:

- Directivele specifică "cerinţele esenţiale" necesare şi suficiente pentru a răspunde domeniilor de interes public, precum sănătatea şi securitatea.

- Ele nu vor descrie specificaţiile pentru proiectare, dar vor specifica obiectivele privind securitatea, din punct de vedere al performanţelor produsului, într-un mod suficient de precis pentru a stabili cerinţele care trebuie să fie aplicate în mod uniform.

Observații:

MARCAJUL EUROPEAN CE, INDISPENSABIL OPERATORILOR ECONOMICI DIN COMUNITATEA EUROPEANA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marcajul European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 952 cuvinte
Nr caractere:
27 760 caractere
Marime:
28.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!