Leasingul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Leasingul

Leasingul reprezintă dreptul de a folosi sau de a ocupa o proprietate personală sau fizică, dat de un locator unei alte persoane , pentru o perioadă de timp fixă sau nedeterminată, prin intermediul căruia locatarul obţine posesie exclusivă a proprietăţii în schimbul plăţii către locator a unei sume fixe sau determinabile.

Datorită operativitătii sale, leasingul satisface, în intervale scurte de timp, necesitătile financiare ale persoanelor fizice sau ale agentilor economici si astfel sunt evitate procedurile complicate ale contractării creditelor bancare.

Principala caracteristică a leasingului este flexibilitatea, adică posibilitatea de a se adapta fiecarui plan de investitii.

Leasingul presupune existenta unui furnizor, a societătii finantatoare si a unui utilizator. Operatiunea de finantare prin leasing presupune ca societatea de leasing cumpără de la furnizor bunul solicitat de către utilizator, iar acesta din urmă plateste lunar, o sumă de bani (rata de leasing) în schimbul folosintei bunului respectiv.La sfârsitul perioadei de leasing finantatorul se obligă să respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a înceta raporturile contractuale.

Primele operatiuni de leasing au avut loc în Statele Unite ale Americii în 1954 si s-au dezvoltat rapid în toate tările dezvoltate ale lumii , constituind un element important în economie. În România, prima companie de leasing a fost înfiinţată în 1994 , iar primele cadre legislative au apărut în 1995. Abia în 1997 a apărut prima lege privind leasingul. Datorită dezvoltării rapide ,câteva companii de leasing au înfiinţat o organizaţie pentru a promova activităţile de leasing şi avantajele acestora pe piaţa românească.

Leasingul este un mijloc eficient de finanţare a investiţiilor productive , oferind un plus de siguranţă deţinătorului de capital, fără prea mari riscuri, este o metoda de remobiliazare a capitalului imobilizat, un stimulent al dezvoltării producţiei de bunuri , prin utilizarea fondurilor pentru plata furnizorilor bunurilor respective .Totuşi, dacă dezvoltarea leasingului nu este controlată poate avea efecte negative asupra economiei.

Motivatia utilizarii leasingului

Leasingul a devenit cunoscut datorita ritmului alert al concurentei, al cereri si ofertei, al progresului tehnic, care implica decizii si inventii imediate ce depasesc uneori posibilitati de autofinantare ale intreprinzatorului, cat si capacitatile de creditare de care dispune.In aprecierea cat mai completa a continutului operatiunilor de leasing , trebuie avute in vedere atat avantajele cat si limitele sale pentru partenerii la acest tip de tranzactii.

Avantajul major pe care il ofera leasingul este fara indoiala, acela de a asigura finantarea integrala a unei investitii din fonduri exterioare , intreprinderea nedispunand de fondurile proprii necesare.Sub acest aspect, leasingul constituie un remediu pentru lipsa de fonduri proprii de care se lovesc intreprinderile create recent sau aflate in expansiune rapida.Si nu numai atat, el permite si realizarea unei economiin de fonduri proprii ce pot fi utilizate in alte scopuri mai rentabile.Dar acest avantaj trebuie pus in balanta cu costul relativ ridicat al operatiunii, daca se compara baremul de leasing cu procentul dobanzilor creditorilor pe termen mediu si lung sau cheltuielile pe care le antreneaza cele doua moduri de finantare.

Totusi, aceste comparatii trebuie sa tina seama si de esalonarea in timp a cheltuielilor suportate de intreprindere.Astfel, in cazul leasingului, plata in avans sau plata unui avans nu sunt oligatorii, iar creditarea se poate face pe perioade indelungate pana la 10 ani si chiar mai mult pentru leasingul imobiliar.

Dezavantajul costului ridicat poate fi compensat cel putin partial prin transferarea de impozit : clientul inregistreaza ratele de leasing drept cheltuieli si diminueaza astfel nivelul venitului anual impozitabil.

Avantaje si dezavantaje ale leasingului

Avantaje

- simplitatea realizarii tranzactiilor de leasing din punct de vedere administrativ

- crearea unei pieţe secundare avantajoase, prin vânzare la valoarea rămasă sau reînchirierea echipamentelor utilizate şi realizarea unor profituri suplimentare din acestea;

- stabilizarea ciclului de afaceri , prin eşalonarea încasărilor;

- posibilitatea de realizare imediată a unor lichidităţi, deci a rentabilitatii , în cazul formei de lease-back

- flexibilitatea duratei de închiriere în sistem leasing, care poate prezenta unele avantaje fiscale dacă se situează sub durata recomandată oficial;

- durată mai mare a contractului de finanţare

- cheltuiala iniţială redusă, realizându-se imediat după negocierea condiţiilor de plată;

- posibilitatea de a negocia obligaţiile cu privire la întreţinere şi reparaţii.

Dezavantaje

- riscul pierderii tuturor drepturilor de proprietate, în cazul imposibilităţii de respectare a contractului de chiriaş sau locatar;

- ratele fixe ale chiriei pot deveni dezavantajoase în timp;

- necesară o instruire specială a personalului, atât la furnizor cât şi la utilizator, cu privire la gestiunea proprietăţii închiriate;

- reducerea impozitelor/veniturilor prin scăderea profitului afectat de chirii, când sunt considerate chirii directe;

- clauzele cu privire la întreţinere sunt greu de respectat în practică, indiferent cui revin obligaţiile respective, iar consecinţele nerespectării acestora sunt foarte grave;

- pentru anumite contracte cu chirii mai mici la început, efectele pe parcurs pot deveni foarte importante;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leasingul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 278 cuvinte
Nr caractere:
12 732 caractere
Marime:
15.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Irina maruntelu
Sus!