Instrumente Financiare Derivate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce sunt instrumentele financiare derivate?

-Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al caror randament are la baza randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfa, denumit “activ suport” (underlying asset). Prin urmare, randamentul IFD este derivat din evolutia pretului unui alt instrument sau activ.

-Instrumentele financiare derivate pot fi create avand la baza orice tip de eveniment care drept rezultat sau valoare aleatorie (random event), cum ar fi: derivatele pe baza temperaturii vremii (weather derivatives).

-Tranzactionarea contractelor futures si options reprezinta o alternativa ideala la tranzactionarea activelor suport (actiuni listate, titluri de stat, marfuri, etc.).

Rolul instrumentelor financiare derivate

-Managementul riscului este cel mai important obiectiv al tranzactionarii instrumentelor financiare derivate:

- instrumentele derivate reprezinta o forma de asigurare impotriva pierderilor financiare;

- comparativ cu piata la vedere, accesul pe piata IFD este relativ facil dpdv al costurilor ca urmare a faptului ca IFD reprezinta o modalitate de asigurare impotriva riscului.

-“Descoperirea” pretului (price discovery):

- pietele futures furnizeaza indicii valoroase referitoare la preturile activelor suport;

- pietele options furnizeaza informatii privind volatilitatea activelor suport.

-Cresterea lichiditatii si a eficientei pretului IFD si ale activului suport:

- tehnicile de arbitraj, inclusiv prin intermediul tranzactionarii asistate de calculator (program trading) contribuie la cresterea numarului de unitati tranzactionate din activul suport, precum si la mentinerea preturilor IFD aproape de nivelul teoretic.

Piata Spot (Cash)

-Cumpararea sau vanzarea de instrumente financiare sau marfuri care urmeaza sa fie decontate „imediat“ (on the spot), de ex.: in T+3, avand la baza principiul „livrare contra plata“ (DVP).

Data negocierii (incheierea tranzactiei) (T) = Iunie 16, 2007

Data decontarii (T+3) = Iunie 19, 2007

Piata Derivatelor

-Cumpararea sau vanzarea de IFD are loc imediat, iar livrarea si plata activului suport nu are loc la incheierea tranzactiei, ci la o data ulterioara din viitor.

Data negocierii (incheierea tranzactiei) (T) = Iunie 16, 2007

Data decontarii finale (data scadentei contractului futures) (T+n) = Septembrie 14, 2007

Piata Spot vs. Piata Derivatelor

Clasificarea IFD

-Neconditionate (contracte futures, contracte forwards) => „obligatie“

-Conditionate (optiuni standardizate, optiuni tranzactionate OTC) => „drepturi si obligatii“

Definitia contractului Forward

-Contractele forward reprezinta tranzactii negociate in mod privat si care sunt adaptate („customizate“) la necesitatile celor doua parti ale contractului.

- partile contractante se obliga sa cumpere, respectiv sa vanda un activ suport (marfa sau instrument financiar) la o data viitoare, la un pret si cantitate stabilite in momentul incheierii tranzactiei (astazi).

-Contractele forward incheiate in industria financiara sunt negociate in cadrul unei piete private de dimensiuni mari, in care jucatorii sunt entitati de natura guvernelor, institutiilor financiare (banci comerciale, firme de investitii), precum si a marilor corporatii;

-Ca urmare a riscului de default asociat cu contractele forward, accesul la piata forward este in general limitat la entitatile care au o situatie financiara solida si o reputatie foarte buna.

-in piata forward apar rareori situatii de default spre deosebire de piata futures unde apar mai des astfel de situatii la nivelul investitorilor individuali, caz in care riscul este preluat de catre casa de compensare, respectiv de catre membrii compensatori.

Definitia contractului Futures

Observații:

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al caror randament are la baza randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfa, denumit “activ suport” (underlying asset).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instrumente Financiare Derivate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 019 cuvinte
Nr caractere:
27 939 caractere
Marime:
75.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!