Globalizarea și Avantajele Ei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

GLOBALIZAREA SI AVANTAJELE EI

Definitii ale globalizarii:

„... o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ...” [Meghnad Desai]

„... prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ...“ [C. Christian von Weizsäcker]

Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala, care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburile culturale.

Aceasta descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea, aproape exclusiva, la efectele comertului si, in particular, la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

Globalizarea economica – patru aspecte se refera la globalizarea economica ce indica patru tipuri de fluxuri peste granite, si anume: fluxuri de bunuri/servicii; fluxuri de persoane (migratia); de capital si de tehnologie. O consecinta a globalizarii economice este imbunatatirea relatiilor dintre dezvoltatorii aceleiasi industrii din diferite parti ale lumii (globalizarea unei industrii), dar si o erodare a suveranitatii nationale asupra sferei economice. FMI-ul defineste globalizarea ca si “cresterea in interdependenta economica a tarilor din intreaga lume, prin cresterea volumului si a varietatii tranzactiilor de bunuri si servicii peste granite, fluxul de capital international mult mai liber si mai rapid, dar si o difuziune mai larga a tehnologiei.”(FMI, World Economic Outlook, mai 1997). Banca Mondiala defineste globalizarea ca “Libertatea si capacitatea indivizilor si a firmelor de a initia tranzactii economice voluntare cu rezidenti ai altor tari”.

Globalizarea este vazuta ca un proces continuu, caracterizat prin urmatoarele particularitati: dezvoltarea investitiilor straine, amplificarea activitatilor de export si dezvoltarea unor aliante strategice la nivel international, in vederea extinderii activitatilor companiilor pe noi piete.

Globalizarea economiei mondiale este definita de I. Bari ca fiind „procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependentelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor transnationale in tot mai largi si mai variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale, problemele devin mai curand globale decat nationale, creand, la randul lor, o solutionare mai curand global decat nationala”

Promovarea activitatii companiilor multinationale prezinta pentru tara-gazda in care are

un sediu o serie de avantaje:

- amplificarea concurentei si competitivitatii la nivelul tarii-gazda, companiile autohtone fiind nevoite sa se adapteze exigentelor impuse de companiile multinationale;

-promovarea progresului tehnic;

-furnizarea de noi locuri de munca;

-imbunatatirea standardului de viata;

- diversificarea si imbunatatirea continua a practicilor de resurse umane etc.

Termenul de globalizare imparte lumea in doua tabere opuse.

Intelesul pozitiv al globalizarii este acela de progres.

Globalizarea economica presupune, asadar, in esenta globalizarea procesului de creare a productiei interne brute a statelor lumii si de orientare a defacerii productie catre piete libere, intr-un mediu cu o concurenta foarte mica, concurenta datorata in special impartirii tacite a pietei.

Dintre factorii economico-comerciali determinanti ai globalizarii economiei mondiale care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale putem enumera:

-libera circulatie a marfurilor de orice fel ;

-liberalizarea serviciilor;

-liberalizarea pietelor de capital;

-liberalitatea investitorilor straini de a migra si implicit de a retrage sau de a introduce capitaluri pe diferite piete sau segmente din acestea;

-armonizarea legislativa si administrativa favorabila globalizarii;

Liberalizarea comertului cu servicii, se observa, in mod special, in domeniul telecomunicatiilor, asigurarilor si bancar. Aceasta tendinta a inceput masiv inca din anii ’70 in SUA, fiind continuata in anii ’80 in Marea Britanie si ulterior in Uniunea Europeana si Japonia. Tendinta continua si in prezent, incluzand si tarile Europei Centrale si de Est, printre care si Romania.

Liberalizarea pietelor de capital s-a produs ca urmare a eliminarii treptate a impunerilor si restrictiilor privind circulatia devizelor si a capitalului. Reprezinta un pas favorabil in vederea formarii unor piete financiare globale, interdependente, lucru ce favorizeaza mai usor migratia capitalului. Mobilitatea capitalului reduce riscul repatrierii capitalului in special in cazul companiilor internationale si genereaza o reducere a costurilor in ceea ce priveste capitalul imprumutat sau capitalul folosit pentru investitii internationale.

Scriind despre globalizare si gandind la un viitor apropiat, intr-un articol intitulat „Globalizare si morala”, publicat in revista italiana ”L’espresso”, Umberto Eco isi exprima foarte transparent punctul de vedere: ”In schimb este oare pozitiva globalizarea lingvistica si culturala? Nu, si ar fi chiar o nenorocire pentru planeta o astfel de globalizare. Pe planul contactelor globale trebuie sa luptam pentru a pastra identitatea diferitelor culturi”.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN ORADEA

Facultatea de Ştiinţe Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizarea si Avantajele Ei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 525 cuvinte
Nr caractere:
27 034 caractere
Marime:
21.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Adrian Negrea
Sus!