Franciza - Rețetă de Succes

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Într-o plimbare pe străzile oricărui oraş din lume, se regăsesc afaceri în format francizing în fiecare centru comercial, fiecare mall, orice stradă aglomerată şi în general orice zonă comercială. Fornetti, McDonalds, Pizza Hut sunt familiare în România. De asemenea, în multe zone în care s-au construit recent locuinţe, francizaţii sunt prezenţi. Încă este loc pentru mai mulţi. Franciza poate fi asa cum a declarat gurul tendinţelor, John Naisbitt: "Franciza este cel mai de succes concept de marketing creat vreodată."

Ce este, de fapt, franciza?

Franciza reprezinta un mod de organizare a aparatului comercial. Ea este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continuă între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumita francizor, acordă unei alte persoane, denumită beneficiar sau francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Franciza care este atât de populară în zilele noastre şi îşi are originile în SUA. Pentru prima dată franciza fost utilizată în SUA de către compania Singer Sewing Machine în anii 1860. Exemplul căruia a fost urmat apoi de General Motors, care a început să folosească franciza în 1898 şi în sfârşit, Rexall Drugs în 1902. Dupa prima etapa de lansare, au urmat alte companii din diferite domenii ca industria auto, industria petrolului, îmbuteliere băuturilor răcoritoare, accesorii auto, fast-food.

Sistemul de francizare care s-a dovedit atât de reuşit şi de util în industriile auto şi petrolului au început să se răspandească curând şi în alte sectoare de afaceri. Western Auto a dezvoltat sistemul de franciză în anul 1909 permiţând celor interesaţi să îşi deschidă propriile magazine, dacă aveau bani şi ambiţie, chiar şi fără să aibă experienţă anterioară în activităţi de comerţ. În anul 1925, când au început să se extinda prin franciză, restaurantele Howard Johnson ofereau trei arome de îngheţată "superioară". În 1940 a fost deschis primul restaurant Howard Johnson lângă o autostradă, iar în 1954, s-a deschis primul motel. În anii '50 a avut loc o adevarată explozie a dezvoltării francizei, odată cu inaugurarea îm 1955 a restaurantelor McDonald's, de catre Ray Kroc, care a pus accentul pe "calitate, servicii, curăţenie şi valoare." În acelaşi an , Harland Sanders a găsit o nişă în industria fast food-ului cu Kentucky Fried Chicken.

Această temă are scopul de a evidenţia faptul că franciza este, într-adevăr, o reţetă de succes. Acest lucru este demonstrat şi de cifrele mari existente pentru acest sistem; astfel că în SUA există aproximativ 800.000 unităţi francizate, Canada-30.000 unităţi francizate,

Japonia-290.000 unităţi francizate, Australia -50.000 unităţi francizate

Noua Zeelandă - 14.000 unităţi francizate. În Europa, conform unui raport realizat de Fanchise Europe există peste 300.000 de unităţi francizate.

I. Elementele definitorii ale francizei

Franciza este un sistem de care este bine să ţină cont în special întreprinderile mici, care vor să pătrundă pe pieţe deja ocupate de firme cu o experienţă îndelungată şi care doresc să obţină succese imediate. Astfel că, prin intermediul contractului de franciză, francizorul îşi poate extinde afacerea cu cheltuieli reduse, în timp ce francizatul beneficiază de renumele unei firme de prestigiu şi de sprijinul interesat al francizorului.

Pentru a putea intra în sistemul de franciză se plăteşte o taxă stabilită prin contract (drept de intrare) şi încă una, anuală, raportată la cifra de afaceri, sau fixă (redevenţa), acordând astfel francizatului dreptul de comercializare a bunurilor şi serviciilor folosind marca, numele, magazinele puternic personalizate, sistemele publicitare proprii, know-how-ul francizorului.

Francizorul este un comerciant care este titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate. El asigură beneficiarului o pregătire iniţială pentru exploatarea mărcii înregistrate, conferă dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu. Pentru promovarea mărcii sale, cercetării şi inovaţiei, utilizează personal şi mijloace financiare, asigurând dezvoltarea şi viabilitatea produsului.

Beneficiarul sau francizatul este un comerciant, persoană fizică sau juridică, selecţionat de francizor, care aderă la principiul omogenităţii reţelei de franciză, aşa cum este ea definită de către francizor.

Reţeaua de franciză cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale între un francizor şi mai mulţi beneficiari, în scopul promovării unei tehnologii, unui produs sau un serviciu, precum şi pentru dezvoltarea producţiei şi distribuţiei unui produs sau serviciu.

Know-how-ul este ansamblul formulelor, definiţiilor tehnice, documentelor, desenelor şi modelelor, reţelelor, procedeelor şi altor elemente analoage, care servesc la fabricarea şi comercializarea unui produs.

Contractul de franciză trebuie să definească clar obligaţiile şi responsabilităţile fiecarei părţi, precum şi orice alte clauze ale colaborării. Contractul de franciză trebuie să cuprindă urmatoarele clauze: obiectul contractului, drepturile şi obligaţiile părţilor, condiţiile financiare, durata contractului, condiţiile de modificare, prelungire şi reziliere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franciza - Reteta de Succes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 131 cuvinte
Nr caractere:
33 049 caractere
Marime:
45.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!