Etichetele

Extras din referat:

Eticheta

Eticheta unui produs reprezintă orice material scris, imprimat sau ilustrat ce conţine totalitatea informaţiilor care însoţesc produsul respectiv.

Mai multe despre etichetă

Eticheta unui produs, mai ales produs alimentar, trebuie să fie astfel făcută încât să nu se deterioreze uşor. Toate menţiunile făcute prin etichetare trebuie să fie redactate în limba română fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Menţiunile de pe etichetă se înscriu astfel încât să fie uşor de înţeles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi văzute cu uşurinţă, şi nu vor fi mascate, inscripţionate în locuri obscure sau întrerupte prin inscripţii ori imagini.

Eticheta este pe lângă ambalaj, unul dintre cele mai importante elemente care pot încuraja o persoană să cumpere un anumit produs.

Elementele etichetei

Lista de ingrediente

Această listă cuprinde toate ingredientele conţinute de aliment în ordinea descrescătoare a cantităţii lor, determinată în momentul introducerii în fabricaţie.

Ea trebuie să cuprindă şi aditivii folosiţi la prepararea produselor scrişi sub forma codată şi folosind denumirea ştiinţifică.

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari sunt substanţe cu sau fără valoare nutritivă, care se folosesc la prepararea unor alimente în scopul îmbunătăţirii calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

E-urile reprezintă codificarea unor aditivi alimentari a căror utilizare este permisă şi autorizată din punct de vedere al siguranţei alimentare în ţările Uniunii Europene.

Aditivii alimentari

Ei sunt utilizaţi pentru că:

Menţin calitatea produselor o perioada mai mare de timp;

Menţin consistenţa produselor;

Asigură controlul acidităţii şi al alcalinităţii produselor;

Menţin sau îmbunătăţesc gustul sau culoarea produselor;

Aditivii alimentari

Printre categoriile de aditivi admişi de legislaţia romanească se numără:

Conservanţi

Antioxidanţi

Agenţi de gelificare

Îndulcitori

Agenţi de afânare

Acidifianţi

Enzime

Cele mai întâlnite E-uri:

E110 - Sunset yellow (colorant)

E202 - Sorbat de potasiu (conservant)

E282 - Propionat de calciu (conservant)

E300 - Acid ascorbic (acidifiant)

E322 – Lecitină (emulgator)

E330 - Acid citric (acidifiant)

E401 - Alginat de sodiu (agent de gelifiere)

E440 - Pectina (agent de gelifiere)

Elementele etichetei

Termenul de valabilitate

Data durabilităţii minime se scrie pe etichetă sub forma: „A se consuma, de preferinţă, înainte de .” sau „A se consuma, de preferinţă, până la sfârşitul .”. Dar există şi produse care au un risc mare de perisabilitate, în acest caz data la care ele expiră se va scrie sub forma de „Expiră la data de .” .

Elementele etichetei

Cantitatea netă

Ea notează în unităţi de volum pentru produsele lichide şi în unităţi de masă pentru celelalte produse.

Concentraţia alcoolică

Ea se exprimă în procente de volum, la temperatura de referinţă de 20O C, sub forma „% vol.” şi poate fi urmată de cuvântul „alcool” sau abrevierea „alc.”

Scopul etichetării alimentelor

este de a îmbunătăţi posibilitatea de alegere a unui produs de către consumatori şi influenţarea acestor alegeri printr-o deplină cunoaştere a informaţiilor referitoare la produs; de a furniza informaţii corecte, verificabile şi uşor de comparat, în special, a categoriilor de consumatori care suferă de alergii sau reacţii adverse la anumite substanţe, pentru ca aceştia să poată efectua în cunoştinţă de cauză o alegere corectă, alegând acel produs care corespunde cel mai bine cu nevoia lor, cu exigenţa lor, cu posibilitatea lor financiară, sau cu interesul lor la un moment dat.

Importanţa etichetării corecte

este de a da consumatorilor posibilitatea alegerii unor produse alimentare în vederea realizării unei diete sănătoase şi care să corespundă dorinţelor lor; de încurajare a producătorilor de produse alimentare în vederea transmiterii de informaţii suplimentare, faţă de cele impuse de legislaţie, pentru a fi trecute pe eticheta produselor, pentru a satisface dorinţa de informare a consumatorilor şi de creştere a încrederii consumatorilor în produs prin corectitudinea şi cantitatea informaţiilor transferate prin intermediul etichetei;

Locuri în care întâlnim frecvent elementele etichetei

Simboluri întâlnite pe etichetă

Reciclarea

Reciclarea reprezintă reintegrarea materialului utilizat într-un nou ciclu de producţie.

Avantajele reciclării sunt conservarea resurselor naturale şi reducerea spaţiului de depozitare.

Reciclarea ambalajelor

Principala sursă de deşeuri provenite atât de la agenţii economici cât şi de la populaţie o reprezintă ambalajele şi etichetele produselor. Ele sunt fabricate din materiale reciclabile (cum ar fi: hârtie, sticlă, plastic), şi pot fi re-utilizare, făcându-se astfel o mai bună gestionare a deşeurilor.

Un obiectiv principal în gestionarea deşeurilor îl reprezintă maximizarea duratei de funcţionare a depozitelor şi minimizarea cantităţii deşeurilor depozitate.

Reciclarea depinde foarte mult de calitatea deşeurilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etichetele.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
4.11MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Ioan Zamfir
Sus!