Diferența dintre management și leadership

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat:

Doar pentru că cineva este un manager formal, nu înseamnă neapărat că practică conducerea (leadership-ul). Managementul se focalizează pe resursele materiale, financiare, în timp ce conducerea (leadership-ul) se focalizează pe resursa umană. Conducerea oamenilor este un proces dinamic,nu există doar o modalitate de conducere unică, valabilă în orice situaţie,conducerea nu este rezervată neapărat unei singure persoane.Persoana care exercită reala influenţă este cea care conduce. Principalul rol al liderului este acela de a călăuzi, prin influenţă, grupul, în direcţia realizării obiectivelor de grup.Scopul este însuşirea de cunoştinţe, crearea şi dezvoltarea de abilităţi, şi nu în ultimul rând, împărtăşirea unui anumit set de valori, specific grupului respectiv.

Introducere:

Acest studiu a fost proiectat pentru a arata diferenta dintre management si leadership. Leadershipul este principala componenta a schimbarii, asigurand viziunea, dar si dedicarea necesara pentru materializarea acesteia. Desi rezultatele impresionante ale liderilor lasa impresia ca nu pot fi atinse decat printr-o abilitate innascuta, leadershipul este, de fapt, o abilitate ce se formeaza prin educatie, experiente inedite, interactiune cu oameni inspirationali si desigur, practica. Pentru a intelege si pentru a dezvolta cat mai bine abilitatile de leadership, este important ca procesul sa fie inceput cat mai devreme, de la varste cat mai mici. Un aspect important in educatia pentru leadership este faptul ca ea nu se realizeaza numai intr-un cadru formal, un rol deosebit avand modelele de leadership din societate, dar si oportunitatile de a practica leadership-ul.

Analiza literaturii de specialitate:

Unii oameni care ocupă posturi importante de conducere cred că posedă din naştere talent şi aptitudini de lider, însă această impresie este crunt zdruncinată atunci când membrii echipei lor nu mai sunt cooperanţi, tocmai din cauza deciziilor greşite pe care le iau, şi mai ales din pricina nerespectării anumitor principii de conducere eficiente. De aceea leadershipul, ca orice altă ştiinţă, poate fi deprins mai uşor numai prin înţelegerea unor principii de bază, prin aplicarea lor atentă şi consecventă.

În traducere liberă, managementul semnifică “conducere”, însă se pune problema dacă noţiunea de management este sau nu sinonimă cu noţiunea de “leadership”. Într-o traducere mot-à-mot, ambele ar putea să semnifice “conducere”, exprimând activităţi exercitate de persoane care au autoritate formală într-o întreprindere, în schimb semnificaţiile sunt mult mai complexe decât par a fi. Eu optez pentru “conducere” ca traducere a termenului leadership in limba română. Cu toate că sunt noţiuni similare până la un anumit punct, este necesar să se facă o delimitare între management şi leadership. Doar pentru că cineva este un manager formal, nu înseamnă neapărat că practică conducerea (leadership-ul).

Această problemă a fost dezbătută de către John Kotter, care consideră că managementul înseamnă a face faţă complexităţii şi se referă la ordine, consistenţă, utilizare de planuri, structuri organizatorice, monitorizarea rezultatelor, în timp ce leadership-ul, în contrast, se referă la a face faţă schimbării; liderii îşi stabilesc direcţia prin dezvoltarea unei viziuni a viitorului.

Conducerea (leadership-ul) este “un proces dinamic de grup prin care o persoană sau un grup de persoane reuşeşte să-i determine, prin influenţă, pe ceilalţi membri ai grupului să se angajeze de bunăvoie în realizarea sarcinilor şi obiectivelor grupului, de-a lungul unei anumite perioade de timp şi într-un context organizaţional particular.”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferenta dintre Management si Leadership
    • AICTS - Chestinar lideri.docx
    • Diferenta dintre Management si Leadership.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 388 cuvinte
Nr caractere:
13 736 caractere
Marime:
60.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!