Designul Retro

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
• Prezentarea generală a produselor cu design retro .. 1
• Exemple de produse reprezentative pentru designul retro 2-3
• Frigider Smeg FAB 28 4
• Aparat Philips retro 5
• Aparat foto Nikon Df 6
• Telefon Sagemcom Dect Sixty 7
• Maşina Ford GT 8
• Radiatoare Cordivali retro 9
• Comercializarea şi promovarea telefonului Sagemcom Dect Sixty 10-11
Concluzii 11
Bibliografie 12

Extras din referat:

Introducere

Despre designul retro se poate spune că este cu adevărat nemuritor deoarece acesta este îndrăgit şi în prezent şi cu siguranţă va fi îndrăgit şi abordat în viitor, designul retro îmbinând armonios mai multe elemente ale mai multor epoci. Se pare că oamenii noului mileniu caută vechile zile bune ale anilor ’50, ’60.

Designul retro reprezintă o temă de actualitate, deoarece datorită tehnologiei moderne, ne putem bucura de produse ce au marcat copilăria părinţilor noştri, însă la un nivel tehnologic mult mai îmbunătăţit.

Astfel, designul retro şi-a pus amprenta într-un mod plăcut asupra unor piese vestimentare, piese de mobilier, electrocasnice şi altor produse ce le întâlnim la tot pasul.

Cap. 1. Prezentarea generală a produselor cu design retro

Se spune despre designul retro că îşi are originea în conceptul Art Deco Design, dezvoltat încă din anii ’20, ’30 ce a luat amploare în perioada anilor ’50, ’60 şi la începutul anilor ’70. Imaginația și inventivitatea sunt punctele forte ale acestui tip de design.

Nu există un anumit standard sau tipar pentru designul retro, și cu toate acestea, toată lumea îl recunoaște atunci când îl vede. Noul design retro, adică cel al zilelor noastre, este o combinație între nou și vechi, între clasic și abstract, între low tech și high tech. Elemente decorative preluate din copilăria părinților noştri sunt combinate cu cele contemporane într-un mod armonios.

Din punct de vedere etimologic, “retro”, prefix al limbii latine, înseamnă “înapoi”, iar din punct de vedere estetic sau artistic poate fi tradus ca “din timpurile îndepărtate”.

Categoria estetică care caracterizează cel mai bine designul retro este culoarea. Cromatica acestui stil pleacă de la cafeniu, culoarea de bază, în combinaţii vivante cu galben, turcoaz, verde, albastru, orange. Sunt întâlnite şi combinaţiile inedite de alb şi roşu, sau negru şi alb. Este foarte probabil să întâlnim toate aceste culori la un loc, însă este foarte important modul în care sunt combinate şi mai ales cantitatea acestora. De asemenea, combinaţii ale culorilor de foc sunt destul de frecvente şi sunt alăturate culorilor precum verde închis şi albastru indigo.

O altă categorie estetică prin care se defineşte designul retro este reprezentată de linie. Caracteristice designului retro sunt liniile fluide sau curbe, sinuase ce produc mai multă frumuseţe decât celelalte linii (drepte, circulare), din această cauză aceste linii numindu-se liniile frumosului.

Ornamentul reprezintă deasemenea o categorie estetică prin care designul retro se diferenţiază de celelalte tipuri de design. Astfel printurile combinate, geometrice, carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte reprezintă elemente distinctive ale designului retro, ele putând deveni chiar retro-futuriste atunci când sunt puse în slujba creativităţii designerului potrivit.

• Designul retro în vestimentaţie

Moda retro nu a dispărut niciodată, în zilele noastre devenind chiar populară printre subculturile importante. Stilurile costumelor de baie din anii ‘40 până în anii ’60 au redevenit la modă printre femei, cât şi stilurile ceasurilor de mâna greoaie.

Alte exemple de obiecte de vestimentaţie retro sunt gențile de mână din piele din anii 1950, ochelari de soare mari, jachete şi pantofi funky, cravatele mici, echipamente de sport, blugi skinny etc.

• Designul retro în amenajările interioare

Tapetul era până acum depăşit, dar acum nu mai este! Din punct de vedere al proprietarilor dar şi al designerilor de interior, tapetul se întoarce pentru aspectul său unic dar şi pentru costurile mai reduse. Designul inovativ, precum culorile metalice, strălucitoare şi texturile specifice permit mai mult pentru creativitatea şi scopul decoraţiunii.

Obiectele de mobilier în stilul retro reprezintă principalele puncte de atracţie ale acestui design. Mobilierul retro este masiv, greoi şi adesea încărcat. Nu se poate vorbi despre canapea şi fotolii fără ca pernele decorative multicolore să nu fie aduse în discuţie. Obiectele din mobilier pot îmbina creativ lemnul cu sticla şi metalul în combinaţii care mai de care mai inedite.

Bibliografie:

Pamfilie, R., Procopie, R., 2013. Design şi estetică în business. Bucureşti, Editura ASE.

http://www.design-boutique.ro/articole-tendinte-in-designul-interior/stilul-retro-un-stil-inca-prospat-in-amenajarile-interiore/

http://homegeek.ro/decorul-retro-pentru-locuinta

http://www.studioinsign.ro/magazine/lectii-de-design/lectii-de-stil/stilul-retro-100

http://www.smeg.com/50-s-retro-style/

http://www.philips.ro/c/sisteme-audio/fm-mw-lw-or7000_12/prd/

http://www.clubulfoto.com/nikon-df-desvaluit-oficial/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nikon#câte_note-w2011-03-10-1

http://www.expansys.com/expansys-sixty-digital-corded-cordless-phone-with-answering-machine-216984/

http://www.sagemcom.com/fileadmin/_temp_/CP_SAGEMCOM_Sixty_EN_DEF.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_GT

http://citynews.ro/auto-27/cele-mai-reusite-masini-cu-design-retro-99485

http://www.cordivari.it/company.aspx?id=62&lng=1

http://www.deltastudio.ro/blog/radiatoare-contemporane-si-retro-de-la-cordivari/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Designul Retro.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 279 cuvinte
Nr caractere:
18 369 caractere
Marime:
2.54MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!