Design și estetica mărfurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Designul Minimalist

Introducere

Designul minimalist e unul dintre cele mai signifiante miscari ale designului din sec. XX si chiar sec. XXI. Baza acestui curent s-a conturat pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in partea vestica, in special in America insa idei referitoare la acest curent existau inca din timpul Primului Razboi Mondial. Este un curent influentat si derivat al Modernismului si are ca principiu simplificarea si reducerea la essential, modelul: “Less is more”.

Nu este un curent foarte “vizual”, care iese in evidenta, care exprima foarte multe sentimente, insa a patruns in mai multe domenii decat orice al trend artistic sau al designului. Printre aceste domenii se pot da ca exemple: designul hardware, industria auto, industria filmelor, a jocurilor, designul vizual al siteurilor web si al interfetelor de utilizare ale aparatelor si masinariilor.

Cu toate ca nu ne dam seama, majoritatea obiectelor din jurul nostru sunt realizate conform acestui tip de design: de la toate gadgeturile care ne inconjoara si pana la cele mai banale brosuri si pliante. Motivul numeroaselor domenii care au apelat la acest curent este, de fapt, scopul acestui curent: utilizarea cat mai usoara si lipsita da piedici a produselor, eliminand elementele suplimentare care incarca fara motiv. Astfel, este mai mult un stil al principiilor si mai putin unul visual.

Cap. 1: Prezentarea generala a produselor cu design minimalist

Una din primele categorii estetice ale produselor cu design minimalist o constituie stilul. Indiferent ca vorbim de gadgeturi, maini sau un site web, elementele de baza ale stilului sunt aceleasi: eleganta, simplitatea si functionalitatea. Abordarea de tip “Less is more” este definitorie: se folosesc doar elementele care sunt necesare; efectul final este mai mare decat suma partilor sale. De asemenea este foarte important sa se evite folosirea elementelor care nu sunt necesare: pune doar ceea ce te ajuta in folosirea produsului respective si elimina tot ce te incurca sau nu e necesar.

O alta categorie estetica importanta o constituie contrastul. Acesta mareste impactul asupra utilizatorului si contribuie la imbunatatirea drastica a lizibilitatii designului. De asemenea, folosirea albului este esentiala. In loc sa fie umplut fiecare spatiu cu elemente sau culori nepotrivite, se foloseste albul pentru a scoate in evidenta elementele deja existente. Albul este si o culoare confortabila, placuta, care elimina senzatia de claustrofobie.

Cap. 2: Exemple de produse reprezentative pentru designul minimalist

iPod Nano (generatia a treia)

Este un gadget portabil de tip Media Player al firmei Apple. A fost introdus pe piata in data de 7 septembrie 2005 ca successor pentru iPod Mini iar principal piata de desfacere o reprezenta populatia SUA. Produsul a fost conceput de catre cei de la Apple cu doar 9 luni inainte de data lansarii sale pe piata. Initial, pentru prima versiune, venea configurat in doar doua culori: negru si alb si in doar doua versiuni de memorie: de 2GB si de 4GB.

In ceea ce priveste generatia a treia, acesta a fost lansat in data de 5 septembrie 2007. Noutatile tehnice cu care venea acesta este o noua versiune de software si posibilitatea de a viziona filme si juca jocuri. Din punct de vedere esthetic, acesta venea cu cele doua culori de baza, negru si alb la care se adauga o serie de culori deschise: verde deschis, albastru deschis, o versiune pe argintiu si o versiune pe rosu specialace participa in campania Product Red. Carcasa era alcatuita din doua parti: partea frontal era din aluminiu iar cea din spate din otel inoxidabil.

Ca reprezentant al designului minimalist, iPod-ul Nano a fost conceput pentru a fi cat mai simplu de utilizat. Acest lucru este demonstarat de numarul mare de vanzari si de diversitatea cumparatorilor. Cu toate ca a fost conceput pentru tineri, produsul a avut success si incelelalte categorii sociale, de la oamenii de afaceri si pana la batrani. Desinul minimalist este alcatuit din ecranul principal pe care sunt afisate diferite informatii ale melodiilor, filmele sau jocurile si cercul gol in interior, acesta constituind cele 4 butoane principale. Eliminarea oricaror alte elemente ce nu sunt necesare, folosirea culorilor deschise si in combinatie placuta cu albul cercului creand un contrast placut si folosirea materialelor placate la atungere dar totodata rezistente ii confera eleganta si usurinta in utilizare.

Bibliografie:

http://www.muji.eu/index.asp

https://www.pinterest.com/pin/77264949828846852/

http://www.apple.com/ro/ipod/

http://www.mobexpert.ro/

http://www.vibramfivefingers.it/storia.aspx#

http://www.watchshop.ro/ceasuri-barbatesti/timex/t-series-t2n223/

http://www.watchshop.ro/ceasuri-barbatesti/swatch/originals-suok103-denim-washed-out/

http://www.ceasurionline.com/piaget-p-711.html?osCsid=008530dccc09d21509b9c553c5e7c6eb

http://www.topwatch.ro/ceasuri-barbatesti/ceasuri-barbatesti-casual/fossil-fs4672

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Design si Estetica Marfurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 425 cuvinte
Nr caractere:
8 110 caractere
Marime:
148.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!