Comerțul Exterior al Franței

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Prezentare generală 3
Capitolul 2. Exportul și importul 6
Capitolul 3. Comerțul cu servicii turistice 14
Bibliografie 19

Extras din referat:

Franța

Capitolul 1: Prezentare generală

Franţa este o ţară situată în Europa de Vest, dar care cuprinde şi diverse insule şi teritorii situate pe alte continente. Are o largă ieşire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana. Țărmurile sale sunt puțin crestate si, în unele locuri, joase și nisipoase. În afară de limitele maritime, Franta are și opt vecini tereștri: Luxemburg (N-E), Germania și Elveția (E), Italia și Monaco (S-E), Marea Mediterana, Spania și Andora (S), Oceanul Atlantic (V), Marea Mănecii (N).

Dintre marile state europene, Franţa este cel mai vechi stat constituit în jurul unui domeniu regal, iniţial organizat în jurul regiunii Île-de-France, a cărei capitală este Parisul. Franţa este membră a Consiliului Europei, membră fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro şi a Spaţiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi unul din cei cinci membrii permanenţi ai Consiliului de securitate ONU. Face parte şi din Uniunea Latină, Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi din G8.

Republica Franceză este un stat unitar fiind o democraţie organizată ca o republică semi-prezidenţială. Este o naţiune dezvoltată având cea de-a cincea economie mondială în 2011. Cu peste 75 milioane de turişti străini în anul 2011, Franţa este clasată ca prima destinaţie turistică din lume. La aceasta se adaugă procentul important de francezi ce îşi petrec vacanţele în diferite regiuni ale ţării. Atractivitatea turistică se explică prin marea varietate de puncte de interes şi prin numărul lor foarte mare la care se adaugă diversitatea peisajelor, bogăţia patrimoniului şi climatul temperat precum şi facilitățile de acces şi a infrastructurii turistice şi de transport foarte bine dezvoltate.

Franța posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul și vestul țării până la lanțurile muntoase din sud (Munții Pirinei) și sud est (Munții Alpi), aceștia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc 4.810 metri. Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munții Vosgi, precum și largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne și Sena.

Clima este temperată în cea mai mare parte a teritoriului, cu nuanţe oceanice tipice în vest şi tot mai estompate către est (precipitaţii 630-1.100 mm/an, temperaturi medii anuale 10o-12o C). Doar în sud către Marea Mediterană climatul este subtropical cu vânturi reci.

Reţeaua hidrografică este densă, legată printr-un sistem de canale (4.600 km) şi orientată spre Oceanul Atlantic şi spre Marea Mediterană. Există numeroase lacuri, cele mai mari fiind Leman/ Geneva , Le Bourget.

Vegetaţia Franţei este variată, situate mai ales în munţii Alpi, Jura şi Vosges, pădurile de foioase (fag, ştejar) şi de conifere ocupă peste un sfert din teritoriul Franţei. În parțile nisipoase din S-V se dezvoltă păduride pin. Fauna este relativ bogată: păsări (flamingo,egrete, fluierari – în Camargue), urşi (în Pirinei). Capra neagra, cerbul sika (japonez), muflonul corsican trăiesc în libertate, în pădurile Franţei, dar şi în parcuri şi rezervaţii naturale.

Economia Franței este o combinație de multe întreprinderi private (peste 2,5 milioane companii înregistrate) și de importante (dar în scădere) intervenții ale guvernului care păstrează o influență puternică asupra anumitor sectoare economice fiind principalul acționar la numeroase societăți considerate drept strategice (cale ferată, electricitate, construcții de aeronave, etc.). Totuși guvernul a început să își relaxeze controlul asupra anumitor sectoare și a început să vândă o parte din acțiunile sale la anumite companii cum ar fi France Télécom, Air France, precum și numeroase societăți din domeniul asigurărilor, finanțelor și din industria apărării. Franța este membră din G8, grupul celor mai industrializate națiuni, fiind considerată în 2011 ca cea de cincea economie mondială după Statele Unite, China, Japonia și Germania.

Observații:

UNIVERSITATEA ”OVIDIUS” CONSTANȚA

FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE

Specializarea: Politici europene de dezvoltare regională

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Exterior al Frantei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 880 cuvinte
Nr caractere:
21 011 caractere
Marime:
700.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!