Aspecte ale calității mărfurilor în comerțul contemporan

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere.3
2. Definirea notiunii de calitate a alimentelor.4
3. Norme si standarde de calitate.5
4. Clasificarea mărfurilor alimentare.7
5. Ambalarea, etichetarea si inscriptionarea produselor alimentare.9
6. Procese si modificari ale calitatii marfurilor alimentare in timpul pastrarii si comercializarii.11
7. Sisteme de management al calitatii.13
8. Concluzii.14
9. Bibliografie.15

Extras din referat:

1. Introducere

În ultimele decenii ale secolului nostru s-a produs pe plan mondial o explozie sortimentală a bunurilor de consum alimentar. Această explozie sortimentală a generat, odată cu apariţia de noi produse, o reînnoire completă a alimentelor tradiţionale, cu performanţe nutritive din ce în ce mai ridicate. Marea diversitate de alimente disponibile, compoziţia chimică a acestora, riscurile de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor ingerate determină o revizuire a concepţiei despre alimente, accentuarea caracterului raţional al alimentaţiei.

Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului modern de viata, precum si cresterea numarului de gospodarii formate dintr-un singur individ, al familiilor cu un singur parinte si al femeilor care lucreaza, au dus la schimbari in modul de preparare a mancarii si a consumarii acesteia. Un rezultat pozitiv al acestor schimbari, a fost avansarea rapida a tehnologiei alimentare, a prepararii si ambalarii lor, pentru a oferi siguranta si buna calitate a aprovizionarii cu alimente. In ciuda existentei acestor noi descoperiri, poate aparea riscul contaminarii alimentelor prin contaminanti naturali sau care sunt introdusi accidental sau prin tratarea inadecvata a alimentelor.

Alimentatia a jucat totdeauna un rol de prim ordin in viata omului (atat ca individ, cat si ca fiinta sociala). De aceea, calitatea produselor alimentare capata un rol foarte important pentru intreaga societate, deoarece are efecte favorabile in toate domeniile activitatii economice.

Un alt factor care a influentat alegerea acestei teme a fost faptul ca toti oamenii au in vedere calitatea produsului alimentar inainte de achizitionarea si consumarea acestuia.

Mărfurile alimentare indiferent de gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate şi produse finite) sunt nu numai simple valori de întrebuinţare ce fac obiect de comerţ, ci au un specific structural, cantitativ şi calitativ, ce nu trebuie ignorat în nici o împrejurare; sunt produse ingerabile şi au menirea de a participa efectiv la procesele din organismul omenesc.

Cel mai bun mod in care putem pune in practica calitatea alimentelor este sa fim bine informati referitor la principiile de baza ale producerii alimentelor si a tratarii lor sigure.

Lucrarea de fata isi propune definirea calitatii si clasificarea marfurilor alimentare, precum si procesele care stau la baza producerii acestora.

Prin continutul si structura sa, lucrarea este astfel conceputa incat ofera informatii cu privire la produsele alimentare, aceste idei dezvoltandu-se in jurul temei principale ale lucrarii si anume calitatea.

2. Definirea notiunii de calitate a alimentelor

Calitatea este data de totalitatea caracteristicilor in virtutea carora un produs detine atribute specifice, se distinge si se diferentiaza de altele similare, conferindu-i-se capacitatea de a se satisface nevoile exprimate sau implicite ale consumatorului.

Calitatea mărfurilor este determinată de o serie de factori ca: materia primă, procesul tehnologic, ambalajul, marcarea, transportul, păstrarea. Toţi aceşti factori formează conţinutul unor documente, elaborate la nivel central şi denumite standarde de stat. Ele prescriu condiţiile de calitate a mărfurilor.

Întrucât mărfurile îşi pot modifica, calitatea şi pe parcursul comercializării este necesar să întregim grupa factorilor specifici etapei productive cu factori, ca: păstrarea, condiţiile de ambalare şi gradul de calificare a lucrătorului din comerţ.

Calitatea unui produs este influentata de numeroase activitati indepentente in timpul producerii lui.

Adesea, calitatea se raporteaza la:

- utilitate;

- aptitudini de utilizare;

- satisfacerea clientului;

- conformitatea cu cerintele.

Calitatea produselor si mentinerea ei este influentata si de nivelul de pregatire a lucratorului din industrie si comert.

Asigurarea calitatii se face:

- prin acoperirea completa a cerintelor clientului;

- prin verificarea permanenta, in cadrul ciclului de productie, a respectarii manoperelor, tehnicilor si materialelor folosite, pentru a fi conforme cu cele prestabilite.

Alimentele sunt orice fel de produse, in stare naturala sau prelucrate, care contin substante nutritive necesare organismului uman si pot fi folosite pentru intretinerea activitatii vitale, nefiind daunatoare.Ele sunt:

- produse agroalimentare naturale, de origine vegetala sau animala, constituind materia prima pentru prelucrarea in produs alimentar sau care se pot consuma ca atare de catre populatie, printr-o prelucrare in gospodarie, provenind din surse proprii sau prin intermediul pietei;

- produse alimentare care se obtin prin prelucrarea produselor agroalimentare, printr-un procedeu industrial, fiind puse la dispozitia populatiei prin intermediul petei.

Calitatea produselor alimentare este definita prin indicatori de calitate, stabiliti si consemnati in norme de calitate.

Observații:

Academia de Studii Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte ale Calitatii Marfurilor in Comertul Contemporan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 644 cuvinte
Nr caractere:
24 072 caractere
Marime:
26.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Magdalena Bobe
Sus!