Analiza sistemului logistic la întreprinderea SC Fresh Food SRL

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

• Introducere
• Identificarea activităţilor logistice
• Clasificare şi evaluarea serviciilor logistice
• Căi de raţionalizare a sistemului logistic

Extras din referat:

• Introducere

Firma aleasă pentru analiză este S.C. Fresh Food S.R.L., ea indentificandu-se prin următoare elemente:

• Forma juridică: Societate cu Răspundere Limitată

• Cod Unic de Înregistrare:17981109

• Nr. Inreg. Registrul Comerţului: J40/16138/2005

• Sediu Social: SOS. FUNDENI 227 B, Sector 2, Bucureşti

• Capital Social: 200 lei

Firma a fost înfiinţată pe 5 noiembrie 2005, profilul acesteia încadrându-se în clasa codul CAEN 5610 - Restaurante. Firma îşi derulează activitatea într-un restaurant din centrul capitalei, pe Calea Victoriei, numele acestuia fiind Colosseum. Activitatea firmei este aceea de a servi preparate culinare şi băuturi clienţilor atât din incinta acestui restaurant, cât şi de a livra comenzi la domiciliu.

Afacerea a avut o evoluţie slabă la început, însă din anul 2007 până în anul 2010 afacerea s-a dezvoltat, întreprinzătorul deschizând alte 3 restaurante în diferite locaţii din Bucureşti. Însă s-a dovedit că deschiderea acestora nu a fost un succes, în prezent închizându-le sau vânzându-le altor întreprinzători. Firma număra astăzi 13 angajaţi, existând un director general, un contabil, un responsabil pentru resurse umane, un şef de sală, 2 bucătari, iar restul personalului ocupându-se de servirea şi livrarea comenzilor clienţilor.

În prezent afacerea nu este atât de profitabilă, întreprinzătorului fiind greu să treacă peste criză economică. În luna octombrie 2013, potrivit datelor furnizate de acesta cheltuielile au fost mai mari decât veniturile. A înregistrat un total de cheltuieli de 169 126.52 lei pe când totalul de venituri a fost de 43 773.27 lei. Însă întreprinzătorul susţine că nu întotdeauna cheltuielile firmei sunt mai mari decât veniturile, acesta putând obţine venituri în diverse luni şi din organizarea de evenimente în această locaţie.

• Identificarea activităţilor logistice

Conform ASLOG (Association Français pour la Logistique): „ Logistica este o funcţie care are ca obiect punerea la dispoziţie, la cel mai mic cost şi la o calitate cerută, a unui produs în locul şi la momentul în care cererea există. Ea priveşte toate operaţiile care determină mişcarea produselor, ca şi localizarea uzinelor, depozitelor, aprovizionarea, gestiunea stocurilor, manipularea şi pregătirea comenzilor, transportul şi rutele de livrare.”

În momentul de faţă, logistica a devenit un instrument de sporire a competitivităţii şi de poziţionare pe piaţă, din această cauză fiecare intreprinedere trebuie să acorde o importanţă deosebită activităţilor logistice.

Activităţile logistice întâlnite la întreprinderea S.C. Fresh Food S.R.L. sunt atât activităţi de bază cât şi de susţinere. Activităţile de bază întâlnite sunt: aprovizionarea, transportul, gestiunea stocurilor şi prelucrarea comenzilor. Activităţile de susţinere întâlnite sunt: depozitarea şi ambalarea produselor.

Aprovizionarea

Firma analizată, fiind un restaurant are ca obiect de activitate producţia diferitelor preparate culinare şi servirea clienţilor. Astfel întreprinderea trebuie să se aprovizioneze cu materii prime pentru producţia preparatelor culinare cât şi cu mărfuri precum băuturile răcoritoare şi cele alcoolice.

Aprovizionarea la întreprinderea analizată se realizează atât pe cont propriu, de la magazinele Cash and Carry, de obicei Metro, cât şi de la furnizori. Firma are următorii furnizori: Quadrant Amroq Beverages ce aprovizionează restaurantul cu băuturi răcoritoare, Seva Total Logistic ce aprovizionează cu diferite sortimente de bere, Interactive Line ce furnizează mozzarela, Inter Korex ce aprovizionează restaurantul cu făină pentru pizza şi alte produse făinoase şi două firme Horus And şi Estetik Packing ce furnizează ambalajele ce fac posibilă livrarea preparatelor la clienţi.

Deaorece majoritatea produselor sunt perisabile, aprovizionarea cu astfel de produse precum carne, fructe se face în fiecare zi din magazinul Metro. La ceilalţi furnizori se lansează comenzi telefonic atunci când stocul este insuficient, comenzile urmând să fie livrate ziua următoare la restaurant.

Gestiunea stocurilor

Gestiunea stocurilor presupune elaborarea politicilor privind stocurile, stabilirea mixului de produse din stoc în funcţie de contribuţia diverselor articole la vânzările firmei şi determinarea stocului de siguranţă şi a nivelului de reaprovizionare. „Din perspectiva profitabilităţii logistice stocurile deţin o pondere critică în ansamblul costurilor.”

În firma analizată, se păstrează un stoc iniţial de siguranţă prin aprovizionarea zilnică cu produsele ce s-au vândut în ziua precedentă. Astfel personalul de la bucătărie ţine evidenţa materiilor prime folosite, iar personalul de servire ţine evidenţa băuturilor consumate de clienţi.

Transportul

Fiind o firmă ce are ca activitate şi livrarea preparatelor la domiciliul clientului, în cadrul acesteia întâlnim şi activitatea de transport. Astfel pentru realizarea acestei activităţi firma dispune de trei scutere special amenajate şi o maşină. Timpul de livrare al comenzii depinde de distanţa domiciliului clientului faţă de restaurant cât şi de preparatul comandat, acesta variand de la 20 minute la o oră şi 30 de minute. Pentru a scurta timpul de livrare, întreprinzătorul a optat pentru achiziţionarea scuterelor în detrimentul maşinilor, astfel aglomeraţia din oraş fiind mai puţin resimţită.

Preluarea comenzilor

Deoarece firma are ca activitate şi livrarea la domicliul clienţilor, aceasta trebuie să dispună de o modalitate de preluare a comenzilor. Astfel preluarea comenzilor se face telefonic sau prin e-mail.

Comenzile onorate sunt acelea care depăşesc suma de 30 de lei şi se afla în vecinătatea restaurnatului, pe site-ul acestuia existând o hartă cu zonele unde se livreaaza.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI

FACULTATEA DE COMERŢ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Sistemului Logistic la Intreprinderea SC Fresh Food SRL.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 946 cuvinte
Nr caractere:
16 451 caractere
Marime:
205.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!