Analiza costurilor la întreprinderea SC Foraj Sonde SA

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.Introducere 3
II.Identificarea costurilor 4
III.Cai de rationalizare a costurilor 7
Bibliografie

Extras din referat:

I.Introducere

Intreprinderea se defineste ca o imbinare de resurse(idei,credibilitate,bani, management, energie, informatii, bunuri material,organizare, marci de produse etc.) prin care oamenii produc bunuri si servicii ce vor fi vandute pe piete la un pret suficient ca sa asigure remunerarea corecta a tuturor celor care contribuie la functionarea ei(proprietarii, salariatii, statul, bancile).

Intreprinderea se identifica prin anumite elemente de individualizare: ea are un nume(firma), o nationalitate,un sediu, fiind organizata intr-una din formele juridice premise de lege(persoana fizica autorizata,asociatie familiala,societate comerciala, cooperative etc.)

Prezentarea intreprinderii

Intreprinderea analizata se numeste S.C. FORAJ SONDE S.A. cu sediul social in Orasul Videle, str. Petrolului nr.16, jud.Teleorman, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub codul J34/202/1991, avand Codul Unic de Inregistrare RO1397872 are ca principal obiect de activitate: ACTIVITATI DE SERVICII ANEXE PENTRU EXTRACTIA PETROLULUI BRUT SI GAZELOR NATURALE - Cod CAEN 0910

Principalele activitati lucrative sunt:

A. Forajul sondelor de petrol si gaze, probe de productie si reparatii capitale de sonde.

B. Foraje de mica adancime pentru diverse utilizari.

C. Transporturi grele

D. Lucrari de suprafata pentru montarea instalatiei de foraj, inclusiv lucrari de protectie a mediului

E. Izolatii interioare si exterioare de conducte metalice

F. Extractia titeiului

G. Lucrari de mecanica generala.

La 31.12.2008 societatea are inregistrat un capital social subscris si varsat de 952.655 lei, divizat in 381.062 actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei /actiune.

Numarul mediu de salariati in anul 2008: 149 din care direct productivi:64, auxiliari: 64 si TESA: 21.

Cifra de afaceri realizata in 2008 a fost de 15.405.878 lei cunoscand o crestere cu 1,27% fata de cifra de afaceri a anului precedent.

Actiunile societatii se tranzactioneaza pe piata RASDAQ.

Activitatea la 31.12.2008 s-a incheiat cu un profit net in valoare de 1.945.010 lei.

II.Identificarea costurilor

Costul reprezinta efortul intreprinderii concretizat in consumul de materii prime, materiale, combustibil, energie, masini, utilaje, instalatii, salarii, dobanzi, penalizari, chirii, impozite si taxe, CAS, ajutor de somaj, cheltuieli pentru prevenirea si inlaturarea poluarii.

Costul reprezinta o parte a pretului de vanzare pe care agentul economic o recupereaza odata cu vanzarea marfurilor.

In expresie baneasca costul reprezinta numarul de unitati monetare necesare inlocuirii resurselor consummate si care sunt incorporate in valoarea bunurilor si serviciilor realizate de firma.

Din punct de vedere contabil, costul reprezinta ansamblul cheltuielilor ce sunt reprezentate de totalitatea operatiilor economice ce afecteaza patrimonial intreprinderii prin diminuarea activului, cum ar fi, de exemplu, consumul de materiale sau prin marirea pasivului ca, de exemplu, inregistrarea obligatiei de plata pentru utilitati prestate de terti.

Noţiunea de cheltuieli, care adesea – în mod simplist - se foloseşte pentru a desemna costuri, are un conţinut eterogen şi o sferă mai largă de cuprindere decât ce a costurilor. Numai o parte a cheltuielilor constituie costuri.

În întreprindere costurile au două categorii de funcţii esenţiale. Funcţii cantitative de măsurare şi reflectare a realităţii consumurilor şi funcţii calitative de planificare, fundamentare a deciziilor, control şi reglare a proceselor productive.

Aceste funcţii ale costurilor sunt îndeplinite prin calculaţia costurilor şi contabilitatea de gestiune (managerială).

Analiza costurilor reprezinta o tehnica de evaluare a performantelor intreprinderii care ajuta la reflectarea modalitatilor de utilizare a potentialului material si uman al intreprinderii si la identificarea rezervelor de reducere a costurilor existente in intreprindere.

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de Comert

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Costurilor la Intreprinderea SC Foraj Sonde SA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 556 cuvinte
Nr caractere:
10 281 caractere
Marime:
21.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Moise Mihaela
Sus!