Utilitatea și pericolul folosirii metalelor radioactive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

a emite spontan radiatii, adica emisii de particule subatomice denumite particule alfa, respective particule beta, sau de razelor electromagnetice X si gamma, fie direct datorita prezentei unor nuclei atomici instabili sau ca o consecinta a reactiilor nucleare.

Radioactivitatea a fost discoperita in 1896 de fizicianul francez Antoine Henri Becquel cand a observat ca uraniul poate innegri o placa fotografica, chiar daca era separata de acesta de sticla sau de hartie neagra. De asemenea el a observat ca razele care au produs innegrirea pot descarca un electroscop, indicand ca aceste raze sunt incarcate electric.

In 1898 chimistii francezi Marie si Pierre Curie au dedus ca radioactivitatea este un fenomen asociat atomilor, independent starea fizica sau chimica a acestora. De asemenea au dedus ca datorita faptului ca uraniul din zacamintele de pehblenda sunt mult mai radioactive decat sarurile de uraniu, care fusesera folosita de Becquerel, atunci alte zacaminte radioactive trebuie sa fie in zacamant. Cei doi au continuat cu oserie de tratari chimice asupra pehblendei, care au dus la descoperirea a doua noi elemente radioactive: poloniu si radiu. Marie Curie a mai descoperit ca si thoriu este radioactiv, iar in 1899 elementul radioactiv actiniu a fost descoperit de chimistul francez Andre Louis Debierne. In acelasi an fizicienii englezi Ernest Rutherford si Frederick Soddy au descoperit gayul radioactiv radon, in solutii alaturi de thoriu, actiniu si radiu. In 1903 lui Pierre Curie ie este oferit premiul Nobel pentru fizica, pentru descoperirea elementelor radioactive.

Radioactivitatea este recunoscuta ca cea mai concentrata susa de energie cunoscuta. Sotii Curie au masurat caldura degajata prin emisia de particule alfa determinata de radiu si au stabilit ca 1 gram de radiu degaja aproximativ 100 de cal pe ora. Acest efect este foarte indelungat, de ordinul anilor, pe cand combustia totala a unui gram de carbune nu produce decat cam 8000 cal. Radioactivitatea a atras atentia oamenilor de stiinta din intreaga lume dupa aceste descoperiri. In urmatoarele decenii multe aspecte ale acestui fenomen au fost examinate in detaliu.

Printre efectele positive ale elmentelor radioactive se numara faptul ca sunt folosite in medicina, pentru diagnosticarea bolilor, in tratarea cancerului, pentru raze-X, in tehnica militara si aerospatiala, iar in antropologie si arheologie sunt de neinlocuit. In continuare sunt prezentate cateva elemente radioactive si multiplele cai prin care ne pot imbunatati vietile: Cadmiu-109 -este folosit pentru analiza aliajelor metalelor inaite de prelucrare, pentru sortarea bucatilor. Calciu -47 -este un foarte important ajutor in cercetarea biomedicala a funtiilor celulii formarea oaselor la mamifere Californium-252-este folosit in aeroporturi pentru detectarea explozivilor ascunsi -pentru masurea umiditatea din sol, necesara in constructiile de drumuri la constructiei cladirilor -pentru masurarea umiditatii ...

Bibliografie:

Encarta Reference Library 2004

www.discovery.com

www.accessexcellence.org

www.visionlearning.com

www.ansto.gov

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilitatea Si Pericolul Folosirii Metalelor Radioactive
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 545 cuvinte
Nr caractere:
9 423 caractere
Marime:
18.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
radioactivitate, metale
Predat:
la liceu
Sus!