Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uraniul este un metal greu care poate fi folosit ca o sursa abundenta de energie concentrata. El se gaseste in majoritatea pietrelor/rocilor in concentratii de 2 pana la 4 parti pe milion si este de asemenea gasit in scoarta pamantului ca si staniu (cositor), wolfram si molibden. Se mai gaseste in apa marilor si poate fi extras din oceane cu preturi foarte semnificative.

A fost descoperit in 1789 de Martin Klaproth, un chimist german, in mineralogie oxidul de uraniu numindu-se pehblenda. El a fost numit dupa numele planetei Uranus, care a fost descoperita opt ani mai devreme.

Uraniul a fost prezent clar prima data, cu 6, 6 mld. ani in urma. Deoarece nu apartine sistemului solar, astazi puterea sa radioactiva de descompunere asigura principala sursa de energie din interiorul pamantului, cauzand transmiterea si formarea curentilor continentali. Densitatea mare a uraniului determina utilizarea acestuia la carenele yachturilor si, ca si contragreutate la controlul directiei la avioane (directie si palete elevatoare), precum ca si scut impotriva radiatiilor.

Pe o scara, fixata dupa cresterea masei nucleilor lor, uraniul este cel mai greu dintre toate elementele naturale existente (hidrogenul fiind cel mai usor) fiind de 18, 7 ori mai dens decat apa.

Ca si alte elemente, uraniul formeaza diferite combinatii mai slabe stiute sub denumirea de izotopi. Acesti izotopi (16 in cazul uraniului) difera de la unul la altul in numarul de particule (neutroni) din nucleu. Uraniul natural gasit in scoarta pamantului este o combinatie larga a 2 izotopi si anume uraniul-238 (U-238) , 99, 3% si uraniul 235 (U-235), 0, 7%. Izotopul U-235 este important pentru ca in conditii clare, date el se poate diviza rapid, furnizand o cantitate de energie.

Se spune ca este fuzibil utilizandu-se expresia de fuziune nucleara. Deocamdata, ca si toti izotopii radioactivi, el se descompune in masa substantelor active. U-238 se descompune foarte incet, varsta lui fiind aceeasi cu cea a pamantului (4500 mil. ani). Aceasta inseamna ca este mai putin radioactiv, decat multi alti izotopi din roci si nisipuri. Cu toate acestea el emite 0, 1 Watt/ tona si aceasta este de ajuns sa incalzeasca nucleul pamantului.

Nucleul izotopului de U-235 cuprinde 92 de protoni si 143 de neutroni.

Cand nucleul unui atom U-235 capteaza un neutron, el il scindeaza in doua (fuzioneaza) si emite energie sub forma de caldura, eliminand in acelasi timp 2 sau 3 neutroni.

Daca acesti neutroni eliminati intalnesc alti atomi de U-235, procesul de fuziune continua, eliminandu-se astfel o mare cantitate de energie sub forma de caldura. Aceasta reactie este folosita in cadrul reactoarelor nucleare pentru a produce energie.

U-238 se spune ca este un atom fertil, aceasta insemnand ca poarte asimila neutroni care plutesc in reactor si devin (indirect) plutoniu 239, care este fuzibil, asemanator cu U-235, fuzionand cand este lovit de un neutron si eliminand multa energie.

Cateodata atomul Pu-239 captureaza un ...

Bibliografie:

www.scescape.net/ ~woods/Elements

http:education.jlab.org

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uraniul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 766 cuvinte
Nr caractere:
9 074 caractere
Marime:
12.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
uraniu, chimie
Predat:
la liceu
Sus!