Tratamente Termice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diagrama Fe-C este o diagrama incompleta, continutul de C merge pana la 6, 67%, peste aceasta concentratie aliajele nu mai au cautare in industrie, iar limitele diagramei sunt greu de determinat. Pe diagrama Fe-C apar doua feluri de linii: continue si intrerupte, aceasta din cauza ca sunt 2 diagrame suprapuse.

Cu linii continue avem aspectul nestabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor relative rapide sau cand topiturile contin elemente antigrafitice (Mn, Cs, W, S, P) . Cu linii intrerupte avem aspectul sau stabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor extrem de lente sau cand ele contin elementele grafitizante (Al, Si, Cu, C, Ni) . Diagrama Fe-C are in acest aspect complicat datorita transformarilor in satare solida care determina aparitai sub linia solidus a unor linii suplimentare. Transformarea in stare solida are 2 cauze. Variatia solubilitatii cu temperature pe diagram Fe-C apar 2 linii suplimentare: ES indica scaderea solubilitatii cu temperature carbonului in Fe ?. 2 Diagrama Fe-Fe3 C Diagrama ABCD linia lichidus, AHJECFD linia solidus. Apar 3 orizontale: H2B este orizontala perlitica iar B este punctual perlitic: ECF este orizontala eutectica de-a lungul ei are loc reactia eutectica la temperature constante se descompune intr-un amestec subst: Psk este orizontala eutectoida de-a lungul ei are loc reactia eutectoida. E desparte domeniul otelurilor de cel al fontelor 0 0, 2%C fier ethnic pur; 0, 02 2, 11%C Oteluri carbon; 2, 11 - 6, 67%C fonte albe; 3. Puncte critice in diagrama Fe-Fe3 Punctele critice reprezinta temperaturile la care au loc transformarile in structura aliajelor. Se noteaza cu A urmat de o cifra care indica felul transformarii (ex A1, A2). Litera r arata ca transformarea are loc la racier si c la incalzire Depasirea la incalzire a punctului A1 determina transformarea perlitei in austenita, iar racirea rapida din domeniul austenita si ferita conduce la obtinerea structurii formate din martensita si ferita. Datorita prezentei feritei structura de calire incomplete va avea o duritate mai mare decat cea initiala insa nu va avea duritatea maxima. Depasirea punctului A3 conduce la obtinerea prin racier rapida a martensitei ceea ce corespunde la obtinerea duritatii maxime. 4. Constituenti de echilibru al diagramelor Fe-C Ferita Este o solutie solida de intrepratundere a C in Fe2 Ca urmare solutia solida a va avea retea cubica cu volum centrat. Ferita dizolva C in cantitate redusa si anume max 0, 02% - la 727 C; si 0, 008% -20 C.

Ca orice solutie solida ferita este moale si plastica, duritatea ei fiind de 60 HB putand sa creasca prin ecruisare (durificare la rece) sau prin aliere cu diferite elemente pana la 80 HB. La microscop apar sub forma de granule de culoare alba. Ferita este constituentul de baza al otelurilor moi si extramoi, adica a otelurilor cu continut scazut de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamente Termice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 494 cuvinte
Nr caractere:
14 458 caractere
Marime:
20.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
tratamente, temperatura
Predat:
la liceu
Sus!