Sursele Electrochimice De Energie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asa cum s-a aratat, una din directiile alternative de obtinere a energiei eloctrice o constituie conversia electrochimica, adica transformarea directa, nepoluanta si silentioasa, a energiei chimice continute intr-o mare varietate do substante, in cea mai avantajoasa forrna de energie, energia electric. Acest proces de conversie are loc in aparate si dispozitive numite generic Surse sau Pile Electrochimice de Energie Electrica. (Pile de combustie) Dupa realizarea pilei Volta, aceasta sursa de energie a fost utilizata de catre Nicholson si Carlisle la descompunerea apei in hidrogen si oxigen, iar de catre Davy, in 1307, la descompunerea alcaliilor. Daniell si Faraday au continuat in mod stralucit experimentarile in domeniul acestor surse noi de energie, in prima jumatate a veaculul trecut.

Un eveniment de seama in dezvoltarea surselor electrochimice de energie l-a reprezentat realizarea acumulatorului cu plumb de catre Plante, in anul 1859. Peste noua ani, in 1868, Leclanche inventoaza pila zinc-piroluzita care devine rapid una din cele mai populare surse electrochimice de energie.

daca reactia este ireversibila, energia electrica producandu-se pe seama unor reactanti in cantitate limitata si nu se poate realiza regenerarea acestora prin electroliza, sursa se numeste pila primara; daca reactia este reversibila, reactantii consumati in timpul producerii energiei electrice putindu-se regenera prin ectroliza, sursa se numeste pila secumdara au acumulator; in cazul in care reactantii sunt transportati tot timpul la electrozi, iar produsii de reactie sunt eliminati simultan sursa devine o asa-numita pila cu combustibil (demumita si pila de combustie). capac saiba de centrare ambalaj cilindru de zinc izolator disc de otel nichelat electrod de carbune electrolit (pasta) amestec de MnO2 si negru de fum Principiile de functionare si tipologia pilelor de combustie Ideea de a obtine energie electrica prin conversia directa a energiei chimice a aparut atunci cind sa pus problema desfasurarii in sens invers a fenomenului de electroliza a apei (in urma caruia rezulta componentele aces teia), adica de a obtine curent electric in urma reactiei dintre hidrogen si oxigen.

In anul 1801, Davy a realizat acest lucru utilizind carbonul drept combustibil si acidul nitric drept oxidant. Cercetarile au fost continuate de Ostwald Nerst, Haber s. a. deoarece conversia directa a energiei chimice in energie electrica evita veriga energie termica si, deci, randamentul de transformane nu aa depinde de limitele Carnot.

Pilele de combustie pot fi incadrate in sistemele energetice de tip soft datorita urmatoarelor caracteristici: - produc curent electic continuu la tensiuni scazute si intensitati medii care poate fi folosit direct de catre utilizatorii finali.

- nu produc poluarea mediului; - functioneaza linistit, fara vibratii sau zgomote, neavind elemente in miscare etc.

Principial, energia eliberata la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sursele Electrochimice De Energie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 940 cuvinte
Nr caractere:
11 191 caractere
Marime:
1020.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
energie, electrochimie
Predat:
la liceu
Sus!