Surse Neconvenționale De Energie În Natură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Taina Soarelui Razele Solare Energia apelor sau hidroenergia, energia mareelor si a valurilor Energia fluxului si a refluxului Energia valurilor vesnic miscatoare Ce fel de centrale hidroelectrice exista? Soarele in calitate de pompa Energia vantului sau energia eoliana Energia atomica Motorul atomic Helioenergia Caldura din interiorul Pamantului In loc de incheiere Glosar Bibliografie Introducere De la vechii greci ne-a ramas minunata legenda despre titanul Prometeu, care a rapit cerurilor focul si l-a adus oamenilor. Nu este deloc complicat dispozitivul celor doua betisoare, din care unul poate fi invartit repede intr-o adancitura a celuilalt cu ajutorul unui arc cu coarda. Dar cu ajutorul lui omul a putut sa aprinda primul foc in fata pesterii sale. Din acel moment putem incepe numaratoarea pietrelor care masoara drumul strabatut de catre omenire in istoria sa pana in zilele noastre.

Acelasi foc ce a ars candva la intrarea in pestera omului care l-a biruit pentru prima data este folosit si de catre oamenii din zilele noastre.

Focul a sporit intr-o masura uriasa puterea omului asupra naturii, dar pana la inventarea substantelor explozive cu ardere rapida si a masinii cu abur, posibilitatea de a infaptui cu ajutorul lui lucru mecanic a fost foarte limitata. Focul il apara pe om de atacul fiarelor salbatice, il incalzea pe om in noptile friguroase, fierbea hrana acestora, etc.

Apoi, in urma domesticirii animalelor, in decurs de multe veacuri, puterea animalelor, care s-a adaugat fortei musculare a omului, a fost principala sursa de energie.

Cucerirea energiei apelor-carbunele alb- si a energiei vantului a inceput, de asemenea din cele mai vechi timpuri, cu mii de ani in urma. Vantul era insa un lucrator capricios, nesupus, uneori era fara vlaga iar palele morilor de vant incremeneau in nemiscare, pe cand alteori incepea sa sufle turbat, cu putere napraznica. Apa, spre deosebire de vant, era un lucrator a carui acomodare se facea mult mai usor. Roata hidrauliac a fost de-a lungul multor veacuri principala masina universala de forta folosita in industrie. Abia acum 200 de ani a aparut un nou soi de masina universala, masina termica de forta, apoi ea a dus la aparitia altora cum ar fi turbinele cu abur, motoarele cu ardere interna, turbinele hidraulice si, recent, motoarele de reactie. Anii triumfului masinii cu abur au fost denumiti veacul aburului. Pe nesimtite, dar sigur, aceasta trece in veacul electricitatii, in care traim astazi, si care este urmat de era energiei atomice.

A inceput istoria electrotehnicii, dar nu s-a terminat istoria masinii cu abur; a si inceput istoria energiei atomice, dar alaturi de ea a atins o mare inflorire hidroenergetica- iar aceasta, tinand seama de varsta vechii roti hidraulice, are o existenta de cateva mii de ani. Incet de tot s-a largit cercul izvoarelor de energie utilizate de om. Vantul, focul, apa- iata cele trei puternice ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse Neconventionale De Energie In Natura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 262 cuvinte
Nr caractere:
25 399 caractere
Marime:
21.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!