Structura atomului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Particula care nu poate fi descompusa in urma reactiilor chmice. Atomii sunt formatii din nucleu atomic si invelis electronic.

In atomul neutru din punct de vedere electric numarul electronilor (cu sarcina electrica negativa) din invelisul electronic este egal cu numarul protonilor (cu sarcina electrica) din nucleul atomic.

Atomi sunt reprezentati prin modele atomice.

Modele Atomice: 1. Modelul atomic al lui Dalton (1805): atomul unui element este reprezentat sub forma unei particule sferice omogene; ipoteza fara baze experimnetale. 2. Modelul atomic al lui Thomson (1904): atomul este reprezentat sub forma unei particule sferice cu sarcina electrica pozitiva, pe care sunt egal distribuiti electroni; are baze experimentale: sarcina electrica a particulelor (radiatiile de electroni, radiatiile canal) 3. Modelul atomic al lui Rutherford (1911): atomul este format dintr-un nucleu cu sarcina electrica pozitiva si din electroni cu sarcina electrica negativa, care se afla in invelisul electronic si graviteaza in jurul nucleului; are baze experimentale de imprastiere a radiatiilor ALFA pe o foita de aur. 4. Modelul atomic Bohr-Sommerfeld (1916): perfectionarea modelului atomic al lui Bohr; pentru miscarea electronilor nu mai presupune orbite, ci elipse; are baze experimentale: structura fina a spectrelor atomice.

Cele mai mici caramizi ale materiei; au atat proprietati de corpuscul, cat si de unda. In anumite conditii propii, dintr-o particula sau de mai multe particule pot aparea altele. La cele mai multe particule elementare transformarile au loc spontan b. Proton Particula cu masa (relativa =1) si cu sarcina electrica pozitiva din nucleul atomic.

Numarul protonilor este caracteristic pentru toti atomii unui element. El reprezinta numarul de sarcini nucleare Z (numarul de sarcini electrice pozitive). Numarul de protoni stabileste pozitia elementului in sistemul periodic. Nr. Protoni = Nr. de sarcini nucleare =Nr. de ordine c. Neutron Particula cu masa (relativa =1) neutra din punct de vedere electric din nucleul atomic.

Numarul neutronilor, N, ai unui atom poate fi diferit pentru nucleele atomice ale aceluiasi element. Asa se formeaza izotopii.

Izotopi: Specii de atomi ai aceluias element chimic, care au acelas numar de protoni (acelas numar atomic, A), dar numar diferit de neutroni (numar de masa, Z, diferit). Din punct de vedere chimic se comporta la fel. d. Electron Particula cu masa (relativa=1/1823; ) si sarcina electrica negativa. Electroni atomilor se afla in spatiul din jurul nucleului atomic si se misca cu viteza foarte mare. Numarul electronilor din invelisul electronic este egal cu numarul protonilor din nucleului atomic.

Pentru un atom este valabil: Nr. protonilor= Nr. sarcinilor nucleare =Nr. electronilor = Nr. de ordine 2. Nucleul atomic.

a. Nucleu atomic Parte a atomului care se afla in centrul atomului si este incarcata pozitiv din punct de vedere electric; reuneste aproape ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Atomului - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
794 cuvinte
Nr caractere:
4 855 caractere
Marime:
9.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
atom, structura
Predat:
la gimnaziu
Sus!