Știința Vitaminelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poate nici o ramura a cercetarilor medicale nu a suferit o evolutie asa rapida in ultimii ani, ca stiinta vitaminelor.

Noi nu mai concepem aceste substante ca factori alimentari de necesitate vitala, care sunt indispensabili proceselor vitale atat organismului animal si sistemelor de organe, ci pe un plan mai mare, ca substante de care sunt legate pur si simplu fenomenele lumii vii. Daca este permis sa alaturam cuvintelor lui Pfluger fara albumine nu exista viata, fara vitamine nu exista viata, atunci se poate intelege ce inseamna progresele realizate in ultimii ani, in elucidarea structurii chimice a vitaminelor.

Nu se poate nega importanta lor pentru medicul de familie care vrea sa le introduca in terapie. In medicina adaugarea substantelor lipsa din alimentatie sau a anumitor extracte, chiar in cantitati minime, a putut compensa lipsurile alimentare. Definitia vitaminelor.

Vitaminele au fost considerate ca substante cu actiune specifica, sintetizate in plante si care au un anumit rol in celula plantei; hormonii au fost considerati ca produse ale regnului animal, cu un rol asemanator in viata animala.

Exista vitamine care nu sunt fabricate numai in plante, ci si in organismul animal, si invers exista hormoni care se gasesc peste tot in organismul vegetal.

Drept exemple pentru aceste doua cazuri numim Vitamina C care este fabricata si de ficatul catorva animale, si o substanta cu actiune asemanatoare hormonului folicular, care este foarte raspandita in regnul vegetal si care s-a pastrat in carbune pana astazi de mai mult de 100 milioane de ani. Astfel nu se mai poate mentine separatia riguroasa intre vitamine si hormoni, dar nu numai din punct de vedere al biologiei generale dar si din punct de vedere pur chimic. Cat de variate ar fi configuratiile chimice intalnite la aceste doua grupe de substante, totusi trebuie constatat pe de o parte, ca o anumita structura chimica, care de exemplu este foarte evidenta la sterine, se gaseste odata la vitamine, odata la hormoni. Pe de alta parte au fost constatate stranse legaturi biologice intre vitamine si hormoni, de toti cercetatorii care s-au ocupat cu problema vitaminelor.

Vitaminele sunt substante fara de care nu se poate petrece nici un fenomen vital, sunt de multe ori alcatuite dintr-o parte activa, asa numitul grup prostetic si un grup de structura mare, de cele mai multe ori de natura proteica, care are rolul de a lega grupul prostetic de celula.

In acest sens vitaminele si hormonii ar trebui sa fie considerate ca substante active propriuzise, care pentru actiunea lor asupra si in celula necesita legarea de un grup cu molecula mare. Grupul activ si cel cu molecula mare ar constitui deci impreuna, ceea ce numim enzima. S-ar vorbi deci in loc de vitamine si hormoni de vitazime si hormozime. Intregul grup de substante similare ar putea fi caracterizat sub denumirea de ergozime. Putem spune ca organismul animal este nevoit sa ia vitaminele prin alimentatie, fie ca atare, fie ca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stiinta Vitaminelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
8 421 cuvinte
Nr caractere:
42 179 caractere
Marime:
808.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
vitamine, substante
Predat:
la liceu
Sus!