Soluții tampon de Ph

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Solutiile tampon sunt solutii de electroliti a caror prezenta se opune variatiei pH-ului atunci cand se adauga un acid sau o baza. Actiunea tampon este o consecinta a echilibrelor dintre apa, acizi slabi, baze, amfoliti si ioni in care se transforma aceste specii in solutie apoasa.

Datorita reversibilitatii reactiei, adaosul de acid tare la o solutie tampon de acetat nu produce o variatie mare a pH-ului, deoarece acidul adaugat este neutralizat de ionul de acetat ce functioneaza ca baza. Similar, un adaos de hidroxid alcalin este neutralizat de ionul de hidroniu, conducand la formare de acid acetic. O baza puternica va reactiona cu acidul slab formand sare si apa. Pentru multe procese chimice este important ca valoarea pH-ului unei solutii sa nu se schimbe, chiar daca sunt adaugate cantitati de acizi sau de baze tari. La nivel celular, in organismul uman, participa acizi si baze. De asemenea, procesele biochimice sunt controlate de enzime, care au actiune optima doar in intervale mici de pH. In terenurile arabile, fertile, au loc procese biochimice intr-un interval relativ mic de pH. In toate aceste cazuri, precum si in alte cazuri similare, pastrarea constanta a pH-ului se face cu ajutorul solutiilor tampon.

Variatia foarte restransa a valorii normale a pH-lui, in comparatie cu variatia valorii altor parametrii ai homeostazei mediului intern, rezulta din faptul ca majoritatea enzimelor ce controleaza metabolismul celular au un pH optim de actiune, cu limite foarte apropiate si dependent de valorile lui extracelulare. Din acest motiv mentinerea pH-ului mediului intern este o conditie obligatorie pentru desfasurarea activitatii metabolice a organismului. Pentru indeplinirea acestei conditii, echilibrul acido-bazic prezinta mecanisme complete si rapide, legate de desfasurarea functiilor vitale ale organismului. Tendintele de variatie, in sensul cresterii sau scaderii pH-ului in diferite conditii de activitate a organismului, sunt controlate prin intermediul sistemului tampon al sangelui si prin intermediul activitatii diferitelor organe (in special rinichiul si plamanul). Sistemul tampon este format fie dintr-un acid slab si sarea sa cu o baza tare, fie dintr-o baza slaba si sarea sa cu un acid puternic. Deoarece tendinta de crestere a aciditatii (scaderea pH-ului) este preponderenta in organismul uman, sistemele tampon antiacide sunt bine reprezentate. Unele sisteme tampon din organism sunt constituite numai din substante anorganice iar altele din substante organice (mai mult sau mai putin complexe). In ordinea complexitatii lor crescande, principalele sisteme tampon din organism sunt: 1) sistemul tampon acid carbonic-bicarbonat; 2) sistemul tampon al fosfatilor; 3) sistemul tampon al unor acizi organici; 4) sistemul tampon al hemoglobinei. 1) Dintre sistemele tampon din organism, cel mai important si mai rapid controlat este sistemul bicarbonat/acid carbonic (HCO/CO). Importanta sa deosebita rezulta din faptul ca, pe de o parte, CO ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Solutii Tampon De Ph
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 194 cuvinte
Nr caractere:
6 482 caractere
Marime:
11.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
electroliti, ph
Predat:
la gimnaziu
Sus!