Sodiul clorul și compușii lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Chimia este o stiinta. Ea are ca obiect studierea substantelor si a transformatorilor lor. Aceasta stiinta poate fi grupata in trei categorii: chimia anorganica, chimia organica si chimia fizica. Chimia anorganica studiaza proprietatile fizice si chimice ale elementelor si combinatiilor lor, precum si legile generale ale combinarii chimice, chimia organica studiaza combinatiile carbonului cu cateva elemente (hidrogen, oxigen, azot, sulf, halogen etc. ). Este srans legata de atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una in alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi. Orice material este compus din particule mici numite atomi. Atomul este cea mai mica particula de materie care nu mai poate fi divizata prin procedee chimice. Atomii sunt alcatuiti din particule sub atomice electroni, protoni si neutroni. Protonii si neutronii (nucleonii) formeza un corp central numit nucleu atomic. Gruparea mai multor atomi formeaza molecule. Elementele sunt acele substante, in care fiecare atom are acelasi numar de protoni. Acest numar comun de protoni indica numarul atomic al elementului. Exista in totalitata un numar de 92 de elemente in natura: in atomii lor, numarul protonilor poate varia de la 1 la 92. Unele elemente se gasesc in natura numai compuse. Spre exemplu sodiul este un metal, care intra in legatura cu alte metale atat de repede incat niciodata nu poate fi gasit in natura in forma pura, primara. Forma cea mai raspandita este compozitia cu clorul, si anume clorura de sodiu (NaCl), adica sarea de bucatarie.

Este un metal alcalin, este un element cu electronegativitate foarte scazuta, metal moale de culoare alb-argintie, maleabil si ductil, mai usor decat apa, cu o mare conductibilitate electrica care reprezinta circa 36% din conductivitatea argintului (metal cu cea mai inalta conductivitate electrica). In taietura proaspata are luciu puternic care insa dispare imediat in contact cu aerul deoarece se acopera cu o crusta formata din oxizi, hidroxid si carbonat de sodiu (datorita actiunii oxigenului, apei si a dioxidului de carbon din atmosfera). Incalzit in aer, sodiul se aprinde si arde cu flacara galbena rezultand peroxid de sodiu Na2O2 si oxidul de sodiu Na2O. Peroxidul de sodiu se descompuneusor, cu formare de oxid de sodiu. De asemenea, sodiul are o buna conductivitate termica, motiv pentru care se foloseste la capetele supapelor de la motoarele de avion cu scopul de a elimina mai repede caldura formata. Un aliaj de sodiu si potasiu se utilizeaza ca lichid de racire pentru unele tipuri de reactori nucleari.

Sodiul se combina cu diverse elemente: Br, I, S si foarte energic cu clorul. Cu mercurul formeaza amalgamul de sodiu. Sodiul reactioneaza cu hidrogenul la 3500 C si formeza hidrura de sodiu Na+H?, o substanta ionica. Se reaminteste reactia violenta care are loc intre sodiu si apa Na + H2O -> NaOH + 1/2 H2. Cu sulful formeza la incalzire, sulfura de sodiu Na2S. Cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sodiul Clorul Si Compusii Lor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 537 cuvinte
Nr caractere:
8 204 caractere
Marime:
13.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!