Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic avand simbolul Na si numarul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, de o reactivitate ridicata. Ca urmare a reactivitatii sale ridicate, sodiul nu exista liber in natura, ci doar sub forma de combinatii chimice deosebit de stabile. In stare libera, reactioneaza violent cu apa si ia foc in aer la temperaturi de peste 388 Kelvin. Datorita liniilor sale spectrale din domeniul culorii galben, confera unei flacari culoarea galben.

Are configuratia electronica [Ne]3s1, adica configuratia ultimului gaz rar inaintea sa in sistemul periodic al elementelor, a neonului (Ne), la care se adauga un electron pe stratul al treilea, primul orbital, s.

Sodiul este cel mai raspandit metal alcalin din scoarta Pamantului, dar si unul dintre cele mai raspandite din Univers. In natura se gaseste sub forma depozitelor masive de NaCl (clorura de sodiu sau sare de bucatarie), in mineralul halit, sau in combinatie cu KCl (clorura de potasiu), in silvinita, impreuna cu aluminiul in criolit (Na3AlF6), sau sub forma de azotat in salpetrul de Chile (NaNO3, azotat de sodiu), reprezentand 2, 6% din masa scoartei terestre. In apa marina, ionii de Na+ ii insotesc pe cei de Cl-. Sodiul metalic se obtine prin electroliza uscata a clorurii de sodiu (NaCl), metoda mai ieftina decat electroliza hidroxidului de sodiu (NaOH). O multime de compusi ai sodiului au aplicatii. Sodiul metalic se foloseste pentru a obtine compusi organici. NaCl are un rol foarte important in procesele fiziologice din organism.

Dintre utilizarile sodiului, amintim: in aliaje, pentru a le imbunatati proprietatile; in sapunuri, in combinatie cu acizii grasi, formand cu acestia saruri slabe, usor dizolvabile, avand caracter degresant; in lampi de sodiu; pentru purificarea unor metale topite. Pentru industrie, compusii cei mai importanti sunt: clorura de sodiu (NaCl), carbonatul de sodiu (Na2CO3), bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), salpetrul de Chile, soda caustica (NaOH), boraxul (Na2B4O7 10H2O), tiosulfatul de sodiu (Na2S2O3 5H2O). Fiziologia ionilor de sodiu Ionii de sodiu au o mare importanta in procesele fiziologice din organism, in depolarizarea membranelor, si in transmiterea stimulilor. Contrar tendintei de difuzie, pompa de sodiu-potasiu scoate ioni Na+ din celula si introduce ioni K+, polarizand membranele (datorita diferentelor de concentratie de Na si K fata de fetele membranei), pozitiv la interior si negativ la exterior. In timpul depolarizarii, sodiul patrunde masiv in celula si potasiul iese, schimband polarizarea membranei.

De asemenea, ionii de Na+ si ionii de Ca+2 sunt importanti in crearea lucrului mecanic in muschi.

Serul fiziologic perfuzabil este o solutie de 0, 9% NaCl, izotonica.

...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sodiul - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
684 cuvinte
Nr caractere:
3 652 caractere
Marime:
18.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
sodiu, substanta
Predat:
la gimnaziu
Sus!