Proiect Surse De Energie Ale Organismului Uman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Glucide, lipide si proteine. 4 Saruri minerale, metale, oligoelemente. 5 Vitaminele. 7 Glosar Bibliografie O nutritie sanatoasa intr-un corp sanatos Orice organism viu este un sistem energetic.

Cantitatea de energie primita de la mediu este egala cu cantitatea de energie consumata, plus acumularile. Daca acumularile sunt pozitive atunci acest organism va creste in greutate, daca acestea sunt negative va scadea in greutate. Intr-un organism sanatos este de dorit ca acumularile sa se mentina constante in timp.

Asemenea motorului de automobil, care, pentru a functiona are nevoie de carburanti (furnizeaza energie), lubrifianti (protejeaza motorul si asigura ungerea) si apa (asigura racirea) si organismul omului, pentru a functiona are nevoie de sursa de energie (care este asigurata de alimente), de substante de protectie (asigurate de vitamine, saruri minerale, fier, iod, acizi grasi nesaturati, etc.

), de substante de racire (apa). Daca motorul nu poate functiona decat in limita carburantului disponibil, nici omul nu poate munci decat in masura in care dispune de energia chimica furnizata de hrana absorbita. Omul are nevoie nu numai de energie sub forma de alimente, ci si de lichide pentru a mentine bilantul hidric la nivelul normal. Consumul mediu de apa este evaluat la 35g/kg de greutate corporala (sau 2-2, 5l/zi). Apa continuta in alimente sau absorbita sub forma de bautura este eliminata in mod permanent prin rinichi si glandele sudoripare. Ceea ce corpul elimina nu este niciodata apa pura, ci intotdeauna un lichid incarcat cu deseuri (uree, clorura de sodiu si diversi alti metaboliti). Prin transpiratie, pe vreme rece, se evapora 250-1700 g apa.

In cazul unei munci fizice dificile, prestata pe vreme uscata si calda, cantitatea de transpiratie poate atinge chiar 10-15 l in 24 ore.

Pe aceasta cale, organismul combate de fapt supraincalzirea. Pentru evaporare se consuma o cantitate de caldura de 600 calorii pentru 1 l de sudoare. Daca aceasta caldura ar fi toata furnizata de corpul omenesc, temperatura lui ar cobori cu aproximativ 10 (C. Cu toate ca hrana contine o importanta cantitate de lichid (de exemplu, carnea 70-80%; painea 43%, fructele 85%; cartofii 78%; pastele fainoase 14%) aceasta nu este suficienta si trebuie completata, in functie de necesitatile individuale, cu 0, 5-1 litru de lichid si chiar cu 1, 5-2 litri in anotimpul cald cand pierderile de apa prin transpiratie sunt mai ridicate. Bauturile digestibile, cum sunt ceaiul, cafeaua sau supa, sunt indicate in acest scop. Un regim alimentar rational cere ca substantele nutritive sa fie alcatuite dintr-o lista variata de alimente, iar rationalizarea regimului alimentar presupune si o justa repartizare pe mese a hranei zilnice. Cunoasterea surselor si consumului de energie in organismul omului a principiilor alimentare, a fenomenelor fiziologice si a alimentatiei prezinta o mare insemnatate pentru alegerea solutiilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Surse De Energie Ale Organismului Uman
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 591 cuvinte
Nr caractere:
15 686 caractere
Marime:
26.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!