Procesul de fabricare a înghețatei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inghetata se defineste ca produsul alimentar congelat printr-un procedeu special (care ii confera o anumita textura), format dintr-un amestec de produse lactate, impreuna cu zahar, arome, coloranti, stabilizatori si emulgatori.

Tehnologia de fabricare a inghetatei cuprinde urmatoarele operatii importante si caracte-ristice: pregatirea materiilor prime, pregatirea mixului (amestecului de componente conform retetei), pasteurizarea, preracirea, omogenizarea, racirea, maturarea, freezerarea (congelarea partiala), calirea si depozitarea.

Pregatirea materiilor prime se face stiind ca diferite tipuri de inghetate se caracterizeaza prin compozitie, ingrediente folosite si deci trebuie ca pentru fiecare in parte sa se stabileasca reteta de fabricatie, plecand de la materiile prime si auxiliare ale caror compozitie este obli-gatoriu a fi cunoscuta.

sa distruga bacteriile si sa reduca numarul total de germeni, astfel ca produsul finit sa fie salubru pentru consumatori; sa ridice calitatile tehnologice ale produsului prin: favorizarea trecerii in solutie a unor componente; favorizarea amestecarii componentelor pentru a obtine un produs uniform ca structura; imbunatatirea aromei.

Din punct de vedere tehnic, pasteurizarea se poate efectua: in vana, in pasteurizatoare cu placi sau tubulare, vacreatie simpla, sau in trei camere succesive.

Pasteurizarea in vana se produce la temperatura de 63. 66 C timp de 20. 30 de minute.

Principalele dezavantaje ale acestui mod de pasteurizare sunt: caracterul discontinuu al ope-rastiei; limitarea cantitatilor de amestec ce se pot prelucra; riscul unor supraincalziri locale; costuri relativ ridicate in exploatare datorita lipsei posibilitatilor de recuperare a caldurii, la incalzirea si racirea mixului.

Pasteurizarea cu ajutorul schimbatoarelor de caldura cu placi sau tubulare se produce la 80 C cu o durata de mentinere de 25 s - pasteurizare HTST (High Temperature Shon Time) - respectiv la 98. 130 C cu o durata de mentinere de 1. 40 s - pasteurizare UHT (Ultra High Temperature). Pasteurizarea prin simpla vacreatie se produce la 90 C timp de 1. 3 s sau in trei camere succesive la urmatorii parametri: 88. 95 C si presiune de 150. 275 mm Hg; 72. 81 C si presiune de 375. 500 mm Hg sau 33. 52 C si presiune de 650. 700 mm Hg.

Se considers ca pasteurizarea HSTS si UHT prezinta urmatoarele avantaje: se asigura o reducere mult mai importanta a numarului de germeni; cantitatea de stabilizator scade cu 25. 35%; se asigura consistent si textura produsului finit, in paralel cu o protectie mai buna fata de oxidare; se asigura o crestere a capacitatii de productie; este mai economics din punct de vedere economic datorita sistemelor de recuperare a caldurii; spalarea si dezinfectia instalatiei se face mecanizat.

Daca insa temperatura de pasteurizare depaseste 121 C, apare aroma de fiert, motiv pentru care se considers ca optima temperatura de 99. 105 C, timp de 30 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul De Fabricare A Inghetatei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 540 cuvinte
Nr caractere:
7 969 caractere
Marime:
130.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!